Τι έμαθα σήμερα!

 

e2

Με αφορμή τη συμπλήρωση 14 χρόνων από την επίσημη κυκλοφορία του Euro στη χώρας μας, αναρωτήθηκα τι συμβολίζουν τα ελληνικά νομίσματα που έχουμε. Βέβαια στα χέρια μας δεν ‘πέφτουν’ μόνο ελληνικά νομίσματα euro, αλλά εγώ για τα ελληνικά θα μιλήσω.

Ας αρχίσουμε με τα πιο απλά, τα νομίσματα του eurο είναι συνολικά οχτώ, καλά ξέρω πώς δεν χρησιμοποιούμε πια το 0,01 λεπτό και το 0,02 λεπτά (εε και το 0,05!) αλλά ναι ναι υπάρχουν. Και τα τρία συμβολίζουν πλοία από διάφορες χρονολογικές περιόδους και ανάπτυξης του ελληνικού στόλου και συμβολίζουν την ελληνική ναυτιλία. Πιο αναλυτικά το νόμισμα του ενός λεπτού συμβολίζει μια Αθηναϊκή τριήρης (ήταν ταχύτατο αρχαίο κωπήλατο πολεμικό πλοίο) του 5ου αιώνα π.Χ. Το νόμισμα των 0,02 λεπτών συμβολίζει ένα δρόμωνα (τύπος πλοίου πολύ γρήγορο και ευκίνητο πλοίο, επιθετικό αλλά και αμυντικό) κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Και το νόμισμα των 0,05 λεπτών συμβολίζει ένα μοντέρνο δεξαμενόπλοιο, σύμβολο της εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας.

e3

Και πάμε στα μεσαία νομίσματα, που τα χρησιμοποιούμε πολύ. Και εδώ βλέπουμε πώς υπάρχει μια κατηγορία σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας μας σε χρονολογική σειρά. Επομένως, για το νόμισμα των 0,10 λεπτών υπάρχει η προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου (1757-1798), Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης. Στα 0,20 λεπτά βλέπουμε το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Στο αγαπημένο μας πενηντάλεπτο, υπάρχει το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου (1864-1938), σημαντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, και προς τιμήν του ονομάσαμε και το αεροδρόμιο της Αττικής.

Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το.. βαρύ χρήμα! Είναι πολύ ενδιαφέρον το νόμισμα του ένα euro. Ένα αρχαίο αθηναϊκό τετράδραχμο του 5ου αιώνα π.Χ. υπάρχει μέσα σε ένα άλλο νόμισμα! Το νόμισμα των 2 euro έχει δανειστεί στοιχεία από την αρχαία μυθολογία, με την απεικόνιση της σκηνής της ‘αρπαγής της Ευρώπης’ (η Ευρώπη ήταν αδερφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα, ηγεμόνα της Φοινίκης) από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Θεό του Ολύμπου, Δία.

e1