Τι έμαθα σήμερα!

pirgo3

Σύνηθες είναι σήμερα να λέμε Χρόνια Πολλά, οπότε Χρόνια Πολλά και από εμένα! Αν είσαι Αθηναίος ή μένεις στην Αθήνα, θα κατάλαβες από τη φωτογραφία πώς θα μιλήσω για το περίφημο κτίριο ο ‘Πύργος Αθηνών’. Κι αν δεν μένεις στην Αθήνα και την έχεις επισκεφτεί, δεν γίνεται σίγουρα θα έχεις δει αυτό το κτίριο. Όπου κι αν ήσουν.

Και αυτό επειδή το κτίριο αυτό είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Αθήνα. Με ύψος τα 103 μέτρα και 28 ορόφους ναι είναι το μεγαλύτερο κτίριο στην Αθήνα και φυσικά στην Ελλάδα. Χτίστηκε το 1971, επί δικτατορίας. Όμως δεν είναι ο μοναδικός πύργος, ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ένας άλλος πυργούλης, 65 μέτρων. Το κτίριο βρίσκεται στου Αμπελόκηπους στην αρχή της οδού Μεσογείων. Και είναι κτίριο κυρίως για τη στέγαση γραφείων.

pirgo

pirgo1

Για την ιστορία ο Πύργος Αθηνών κατασκευάστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο νόμος για το περιορισμό του ύψους των κτιρίων στην Ελλάδα άρθηκε με το νόμο 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως». Έτσι δόθηκε το ελεύθερο στα κτίρια να διατάσσονται με οποιοδήποτε τρόπο μέσα στο οικόπεδο για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος φωτισμός και αερισμός. Μέχρι το 1968, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 35 μέτρα και από το 1985 μέχρι σήμερα το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 27 μέτρα. Χρειάστηκαν μόλις 3 χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, και στο οικόπεδο όπου θα γινόταν η ανέγερση στα τέλη του 1967 τοποθετήθηκε η επιγραφή «ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΟΥ ΠΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΛΒΕΡΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», η οποία προκάλεσε την έκπληξη των περαστικών.  Το σχεδιασμό ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Ιωάννης Βικέλας και Ιωάννης Κυμπρίτης. Αξιοσημείωτο είναι πώς παρά το μεγάλο ύψος του και τη χρήση γυαλιού στο εξωτερικό του κτιρίου, Ο Πύργος των Αθηνών δεν υπέστει καμία ζημιά κατά το τελευταίο σεισμό του 1999 αλλά και του 1981.

pirgo2

Στην Αθήνα όμως υπάρχουν και άλλα κτίρια ψηλά ψηλά, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ουρανοξύστες όπως ‘ο Πύργος του Πειραιά’ στα 84 μέτρα, ‘ο Πύργος Απόλλων’ στα 80 μέτρα, το εμπορικό κέντεο Atrina στο Μαρούσι στα 80 μέτρα, το ξενοδοχείο President στα 68 μέτρα, το συγκρότημα κατοίκων στο Ν. Ψυχικό στα 58 μέτρα και το κτίριο Athens Expo Center στα 54 μέτρα. Αλλά παρόλα αυτά το ο Πύργος των Αθηνών αποτελεί ορόσημο της Αθήνας.