Τι έμαθα σήμερα!

clooney

Η αλήθεια είναι πώς με βασανίζει το θέμα, επειδή άρχισα να έχω και εγώ άσπρες τρίχες. Ναι ναι, δυστυχώς δεν θα μείνω νέα. Και είναι τόσο εκνευριστικές. Θα μου πείτε να τα βάψω, ναι εντάξει, θα τα βάψω, αλλά απλά αναρωτήθηκα “Τι καλά θα ήταν να μην είχαμε άσπρες τρίχες. Και γιατί να έχουμε άσπρες τρίχες, πέρα από το άγχος;”

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων οι άσπρες τρίχες εμφανίζονται κάπου στα 30, σε κάποιους άλλους πολύ μετά τα 30 και σε κάποιους άλλους πολύ πολύ πριν τα 30. Όπως και να έχει δεν πρόκειται να την γλυτώσουμε από τις άσπρες τρίχες, ακόμα και όσοι τα βάφουμε.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τα 50 έτη ο μισός πληθυσμός έχει χάσει το 50% του χρώματος των μαλλιών του, ενώ κάποιες άλλες έρευνες έδειξαν πως το 74% των ανθρώπων μεταξύ 45 και 65 ετών είχε γκρίζα μαλλιά. Συνήθως τα μαλλιά των αντρών ασπρίζουν πιο γρήγορα απ’ ότι των γυναικών, ενώ οι Καυκάσιοι γκριζάρουν πιο γρήγορα από τους Ασιάτες και τους Αφρικανούς.

ab

Γιατί όμως ασπρίζουν τα μαλλιά μας;; Το χρώμα των μαλλιών μας παράγεται από κύτταρα γνωστά ως μελανοκύτταρα. Αυτά, παράγουν χρωστική ουσία που μπαίνει στις ίνες των τριχών και παράγει το χρώμα. Το χρώμα των μαλλιών μας εξαρτάται από την αναλογία των δύο ομάδων μελανίνης που έχει κάθε ανθρώπινο σώμα: τις ευμελίνινες(καφέ και μαύρες χρωστικές ουσίες) και τις φαιομελανίνες (κόκκινες και κίτρινες χρωστικές ουσίες).

Σε κάποια φάση η παραγωγή της χρωστικής σταματάει και αρχίζει με τους ρυθμούς κύκλου της τρίχας. Όταν τα κύτταρα χρωστικής απενεργοποιηθούν στο τέλος ενός κύκλου και αποτύχουν να ενεργοποιηθούν ξανά μετά στο νέο κύκλο, τότε οι επόμενες τρίχες που θα βγούν θα είναι γκρίζες.

Και γιατί σταματάει η παραγωγή; Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή με αποτέλεσμα να γκριζάρουν τα μαλλιά μας είναι:

  1. Κληρονομικότητα
  2. Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η λεύκη και γυροειδής αλωπεκία
  3. Στρες και άγχος
  4. Διατροφή
  5. Τρόπος ζωής

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μόνο ότι μεγαλώνουμε και γκριζάρουν φυσικά τα μαλλιά μας. Αλλά παίζουν πολλά ρόλο. Οπότε “Φύλαγε τα ρούχα (τριχες) σου, για να έχεις τα μισά” .