Συνέντευξη με τους pulse.

Πετυχαίνοντας τυχαία ένα τραγούδι των pulse. στο youtube, δεν γινόταν να μην ψάξω να ακούσω περισσότερα κομμάτια τους και να αναζητήσω ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι με τις μελαγχολικές και, ταυτόχρονα, δυναμικές τους μελωδίες. Οι pulse. είναι μια alternative ροκ μπάντα με βάση την Αθήνα. Αποτελούνται από τους: Νίκο Βογιατζάκη (κιθάρες, programming), Μιχάλη Μόσχο (κιθάρες, lap steel), Γιάννη Σταυρακάκη (φωνητικά), Άρη Τερζάκη (μπάσο) και Παναγιώτη Μαυράκη (ντραμς). Η μουσική τους είναι βαθιά επηρεασμένη από τις διαφορετικές πόλεις που έχουν ζήσει. Έχουν καταφέρει να συνδυάσουν, με μεγάλη επιτυχία, διαφορετικές κουλτούρες και μουσικά ιδιώματα. Από το παραδοσιακό folk λοιπόν έως τη Βρετανική indie ροκ. Αυτοί είναι οι pulse.

Pulse. at The Music Project by Jumping Fish
Pulse. at The Music Project by Jumping Fish

Να ξεκινήσουμε με ένα ανεπτυγμένο ιστορικό της μπάντας, δηλαδή πότε ξεκινήσατε, πως εξελιχθήκατε και πως φτάσατε στο σήμερα.

Η μπάντα ουσιαστικά ξεκίνησε  όταν το 2004 ο Μιχάλης εμφανίστηκε σε ένα αποκριάτικο πάρτι που οργάνωσε ο Νίκος, ντυμένος… μπαλαρίνα.  Συζητήθηκαν πολλά εκείνο το βράδυ, μεταξύ άλλων και η ανάγκη των δυο για δημιουργία πρωτότυπης μουσικής! Ξεκίνησαν να γράφουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Την παρέα συμπλήρωσαν ο Γιάννης και ο Παύλος, παλιοί φίλοι και συμπαίκτες του Νίκου και ο Νίκος (Μάρκου), ο οποίος απάντησε σε μια απεγνωσμένη αγγελία της μπάντας για εύρεση μπασίστα!

Flash forward στο 2014: μετά απο αμέτρητες ώρες προβών, πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και πολλές συζητήσεις ηχογραφείται και κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ με τίτλο “Another Roadside Attraction”.

Έκτοτε, με κάποιες αλλαγές στην σύνθεση (λόγο ανωτέρας βίας) οι pulse. συνεχίζουν τις συναυλίες και ηχογραφούν το δεύτερο τους άλμπουμ το οποίο προβλέπεται να ειναι έτοιμο πολύ σύντομα!

pulse. (με τελεία στο τέλος). Πως εμπνευστήκατε το όνομα της μπάντας;

Το όνομα μας (που γράφεται με πεζά γράμματα και τελεία στο τέλος) συμβολίζει τον τελευταίο πεζό παλμό της ζωής! Από εδώ και πέρα ξεκινά μια νέα ζωή, με πιο έντονο ρυθμό, πιο έντονο…παλμό!

Επειδή είμαι ενάντια στη λογική “βάζω ταμπέλες στη μουσική”, θα ήθελα να ρωτήσω, τι στοιχεία και ποια είδη μουσικής έχουν καθορίσει το σημερινό σας ήχο; Οι διαφορετικές πόλεις καθώς και οι ποικίλες κουλτούρες που έχετε γνωρίσει σας έχουν επηρεάσει;

Σίγουρα έχουμε επηρεαστεί από τις διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες έχουμε μεγαλώσει!  Σε γενικές γραμμές ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικά ακούσματα οπότε οι συζητήσεις για το πως θα ηχεί το κάθε κομμάτι ήταν ανέκαθεν εκτενείς! Τώρα τελευταία βέβαια, μετά από 12 (αισίως) χρόνια  που δουλεύουμε μαζί, η μπάντα έχει αρχίσει να έχει τον δικό της ήχο, κράμα όλων των διαφορετικών επιρροών του κάθε ενός μας.

Γιατί έχετε επιλέξει τον αγγλόφωνο στίχο για να επενδύσετε στιχουργικά τη μουσική σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέξαμε τον αγγλικό στίχο… ήρθε αυθόρμητα. Ο Νίκος (που γράφει συνήθως ένα μεγάλο μέρος των στίχων) έζησε 4 χρόνια στην Αγγλία οπότε όταν επέστρεψε και για τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα του ήταν  πιο εύκολο να εκφραστεί στα Αγγλικά. Έτσι γράφτηκαν τα πρώτα κομμάτια και συνεχίσαμε από εκεί. Εν τέλη βέβαια ο αγγλικός στίχος μας έδωσε την ευκαιρία να ακουστούμε και έξω από τα σύνορα της χώρας μας και να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες που δεν μιλούν Ελληνικά!

Ποια θέματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας ώστε να γράψετε για αυτά;

Ο στίχος είναι μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να μιλήσει απευθείας στον ακροατή, να καταθέσει τις ιδέες του και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Συνήθως οι στίχοι μας είναι εσωστρεφείς και μιλούν για προσωπικά συναισθήματα και αναζητήσεις. Ο έρωτας είναι προφανώς μια μεγάλη πηγή έμπνευσης όπως και οι χαρές και οι λύπες της καθημερινότητάς μας. Γράφουμε όμως συχνά και για πράγματα που μας προβληματίζουν σε σχέση με τον κόσμο και προσπαθούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με αυτά.

Πείτε μας δύο λόγια για το δίσκο σας “Another Roadside Attraction”. Ακούγοντας τον δίσκο παρατήρησα πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ. Ήταν εσκεμμένο ή απλά προέκυψε;

Ο δίσκος αυτός είναι ουσιαστικά μια συλλογή από τραγούδια που γράφτηκαν μέσα σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου το κάθε κομμάτι αντιπροσωπεύει διαφορετικές χρονικές στιγμές/φάσεις της μπάντας. Εσκεμμένα λοιπόν, για να απαντήσουμε στην ερώτηση, θελήσαμε στο πρώτο μας άλμπουμ να συνοψίσουμε το σύνολο της μέχρι τότε πορείας μας.

Θυμάστε το πρώτο σας Live;

Ξεχνιέται;;; Ήταν σε ένα φεστιβάλ στο Ελληνικό! Ανοίγαμε την μικρή σκηνή και έκανε τόσο κρύο που ανεβήκαμε στην σκηνή με μπουφάν! Η διαδικασία είχε καθυστερήσει τόσο πολύ, που ενώ υποτίθεται  ότι κάναμε soundcheck, κάποιος από την διοργάνωση φώναξε : «παιδιά, έχετε ήδη ξεκινήσει!!» και συνεχίσαμε το πρόγραμμα κανονικά!

Jumping Fish! Πιστεύω ένα μεγάλο κεφάλαιο για εσάς. Πόσο σας επηρέασε και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη μπάντα μετά τον διαγωνισμό;

Το Jumping Fish ήρθε τελείως απρόσμενα στην πιο κατάλληλη στιγμή! Είχαμε ήδη ολοκληρώσει την προπαραγωγή του επόμενου άλμπουμ και περιμέναμε να ξεκινήσουμε τελικές ηχογραφήσεις! Πέσαμε εννοείται με τα μούτρα στην προώθηση του διαγωνισμού γεγονός που μας έδωσε ακόμα πιο πολύ όρεξη και ενέργεια για δουλειά! Εκτός αυτού βέβαια, η νίκη μας ήταν μια πολύ καλή ένεση αυτοπεποίθησης. Είναι μεγάλη υπόθεση να επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η μουσική σου αφορά μια μερίδα του κόσμου!

Pulse. at The Music Project by Jumping Fish
Pulse. at The Music Project by Jumping Fish

Με ποιους καλλιτέχνες, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Είναι πάρα πολλοί και δεν ξέρω αν έχει νόημα να παραθέσουμε μία τεράστια λίστα με ονόματα. Οποιοσδήποτε θα έκανε τη μουσική μας ή τους στίχους μας να προχωρήσουν ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά και να γίνει αποδεκτή σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Από rock, που είναι ο γενικός χώρος που κινείται η μουσική μας, έως ηλεκτρονική νομίζω θα είχε πολύ ενδιαφέρον.

Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη εμπειρία που είχατε ως τώρα σαν μπάντα;

Μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχουμε ως τώρα είναι η συνεργασία μας με τον Craig Walker.

Η γνωριμία  ήρθε μέσω του πολύ καλού φίλου και συνεργάτη Πάνου Γουργιώτη, με τον οποίο έπαιζαν ο Νίκος, ο  Παύλος και ο  ο Νίκος (Μάρκου). Μετά από ένα πολυήμερο tour τον πείσαμε να μπει στο στούντιο και να δοκιμάσει να πει το confessions! Το αποτέλεσμα ήταν καθηλωτικό!

Κακές εμπειρίες δεν έχουμε σε γενικές γραμμές. Ανάμεσα στις πιο στενάχωρες εμπειρίες της μπάντας ήταν οι στιγμές που έπρεπε να αποχωριστούμε τον Παύλο και τον Νίκο (Μάρκου) από το σχήμα. Ο κάθε ένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους αναγκάστηκε να αποχωρήσει και κάθε φορά το συναίσθημα ήταν το ίδιο: σαν να χάνεις ένα μέλος από την οικογένεια σου. Ακόμα όμως και αυτές οι στιγμές μας έφεραν πιο κοντά και μας οδήγησαν σε νέες συνεργασίες με εξίσου αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικούς (Gustav Penka, Παναγιώτης Μαυράκης, Κώστας Βλάχος, Άρης Τερζάκης) που έχουν προστεθεί πια στο γενεαλογικό δέντρο και είναι μέρος της οικογένειας των pulse.

Τι καλό μας ετοιμάζετε για το μέλλον τόσο δισκογραφικά, όσο και από ζωντανές εμφανίσεις;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω ο δεύτερος δίσκος είναι σε πολύ καλό δρόμο! Προχωράμε με τις ηχογραφήσεις και παράλληλα συνθέτουμε νέο υλικό! Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κυκλοφορήσουμε το πρώτο single από την νέα αυτή δουλειά.

Σε σχέση με τις εμφανίσεις, προσπαθούμε να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς όμως να παραμελούμε το στούντιο το οποίο προέχει! Μπορείτε να ενημερώνεστε για το που και πότε θα εμφανιστούμε από την σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/pulsedot)! Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας δούμε από κοντά!

Pulse. at The Music Project by Jumping Fish
Pulse. at The Music Project by Jumping Fish

Τους ευχαριστούμε πολύ!