Θρίλερ με την προσεδάφιση του Schiaparelli στον Αρη -Χάθηκε κάθε επαφή

Ο Οργανισμός έχασε την επικοινωνία με το Schiaparelli, λίγο πριν την προγραμματισμένη του προσεδάφιση στον Aρη χθες, με τους επιστήμονες να τονίζουν ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς για να το εγκαταλείψουν.

aris

«Το σήμα ερχόταν στο μεγαλύτερο διάστημα της φάσης κατάβασης, αλλά διεκόπη σε ένα συγκεκριμένο σημείο που εκτιμούμε ότι ήταν πριν από την προσεδάφιση», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ESA, Πάολο Φέρι, από το κέντρο ελέγχου στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε. «Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτό δεν αποτελεί καλή ένδειξη», σημείωσε και πρόσθεσε πως σήμερα αναμένονται να υπάρξουν νέα δεδομένα.

Η χθεσινή απόπειρα ήταν μόλις η δεύτερη προσπάθεια της Ευρώπης να πατήσει στον Aρη, έπειτα από το βρετανικό ρομπότ Beagle, που χάθηκε κατά την άφιξή του στον πλανήτη το 2003.

Πρόβα
Η αποστολή του Schiaparelli ήταν ουσιαστικά μια πρόβα υψηλής τεχνολογίας για την εκτόξευση ενός μεγαλύτερου, τροχοφόρου ρομπότ το 2020. Στόχος της διπλής αποστολής ExoMars 2016 και 2020, μια συνεργασία της ESA με τη ρωσική Roscosmos, είναι να διαπιστώσει αν ο Aρης διαθέτει ή διέθετε κάποτε μικροβιακή ζωή.

Το Schiaparelli ταξίδεψε μέχρι τον Aρη συνδεδεμένο στο μητρικό σκάφος TGO, από το οποίο απελευθερώθηκε την Κυριακή για την τελική του κάθοδο.

Το TGO, ένας δορυφόρος που θα μελετήσει τα αέρια της αρειανής ατμόσφαιρας, τέθηκε την Τετάρτη σε τροχιά γύρω από τον Aρη για μια πολυετή αποστολή. Πρόκειται για το καλό νέο της αποστολής καθώς σύντομα οι επιστήμονες θα έχουν πρόσβαση στα πολύτιμα δεδομένα που θα στέλνει πίσω το TGO για την ατμόσφαιρα του Aρη.

Ο πιο πολύτιμος στόχος της αποστολής λοιπόν σύμφωνα με τον διευθυντή της ESA, Ιαν Βέρνερ, επιτεύχθηκε, ενώ ανεξάρτητα από το εάν το Schiaparelli είναι «ζωντανό» ή όχι η αποστολή του κρίνεται επιτυχημένη, καθώς θα βοηθήσει τους ανθρώπους της ESA να εξαγάγουν σημαντικά συμπεράσματα για το τι θα πρέπει να προσέξουν κατά την επόμενη αποστολή, που θα γίνει το 2020 και στην οποία ο μοναδικός στόχος θα είναι η προσεδάφιση ενός οχήματος ρομπότ παρόμοιου με αυτά που έχει στείλει στον Aρη η NASA.

Πηγή: ethnos.gr