Να γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας…

Πρώτη μέρα του χρόνου, τι θα μπορούσε να πάει στραβά;;; Εντάξει το γράφω και γελάω ήδη. Η πρώτη Ιανουάριου είναι απλά μία μέρα, δεν έχει γίνει κάποιο θαύμα στις 00:00 το προηγούμενο βράδυ, δεν έχει πέσει καμιά θεία φώτιση σε αυτόν τον πλανήτη και όσο προχωράει η μέρα αλληλοεπιδρώντας με κόσμο, χάνεις και τη λιγοστή ψευδαίσθηση της ελπίδας που ίσως είχες.

%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1

Αν ποτέ ψάχνατε κάποιο παράδειγμα του ρητού “η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας”, χρησιμοποιείστε ελεύθερα το ακόλουθο παράδειγμα.

Περίμενα το λεωφορείο αμέριμνη και μία κυριούλα μου ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Και ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να τελειώσει η αλληλεπίδραση εδώ, η κυρία αυτή είχε άλλα σχέδια. Μου είπε ότι πήγαινε στη περιφορά της εικόνας του Αγίου Βασιλείου σε μία κοντινή εκκλησία. Της φάνηκε παράξενο που δεν ήξερα ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο! Ω θεοί! Καταστροφικό να μην γνωρίζεις ένα τελετουργικό σε μία εκκλησία. Βασικά γιατί να το γνωρίζεις αν δεν είσαι ο παπάς ξέρω γω ή το παιδάκι που κρατάει τα εξαπτέρυγα;

Η συνέχεια ήταν περισσότερο κωμικοτραγική. Πως είναι δυνατόν να μην ασχολείσαι με τη θρησκεία, η οποία θρησκεία είναι πολιτισμός;; Το ρεσιτάλ συνεχίστηκε με το ότι οι νέοι είναι κολλημένοι στα κινητά και στα ρομπότ και δεν ξέρουν ιστορία, θρησκευτικά και άρα δεν ξέρουν τον πολιτισμό μας. Άντε να δεχτώ πως ή παθητική προσήλωση στην τεχνολογία σου καίει εγκεφαλικά κύτταρα, αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι ή επίθεση στη τεχνολογία και σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε (το έψαξα, τεχνοφοβία το λένε). Αν ζεις ακόμα στο μεσαίωνα σε τρομάζει οτιδήποτε δημιουργήθηκε έκτοτε. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να κατηγορείς άνθρωπος ως ανιστόρητους και ανάξιους αν ασχολούνται με τους υπολογιστές. Για μερικούς είναι η δουλειά μας.

Στη συνέχεια λοιπόν αυτού του εξαίσιου ντιμπέιτ, ο μονόλογος της παράνοιας περιείχε μουσουλμάνους δασκάλους που θα τους διορίσει ο κακός Καμήνης (δικές της λέξεις) για να ξεχάσουμε τη θρησκεία μας. Τι να σχολιάσω σε αυτό… και όχι μόνο αυτό, ο Αρμαγεδδών θα πέσει το Μάιο και θα κλείσουν τα σουπερμάρκετ και οι τράπεζες και στα σπίτια μας θα μένουν πλέον οι λαθρομετανάστες.

Όλα αυτά δεν είναι φυσικά προφητείες, θα συμβούν, θα το δούμε. ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ. Ε, κάπου εκεί δεν υπήρχε πλέον κανένα νόημα να προσπαθήσω να σώσω τη συζήτηση ή να προσπαθήσω να εξηγήσω κάτι.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Καλή χρονιά!