Ενα άλλο Μουντιάλ με 48 ομάδες είναι γεγονός

Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, πήρε την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για την αύξηση των ομάδων των Μουντιάλ από 32 σε 48, από το 2026.

%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bb

Οι 16 από αυτές θα αποκλείονται μετά από μόλις ένα νοκ άουτ αγώνα, σε 16 ομίλους με τρεις ομάδες, και η συνέχεια της διοργάνωσης θα εξελιχθεί ως έχει τώρα, δηλαδή με 32 ομάδες σε ομίλους και στη συνέχεια μονοί νοκ άουτ αγώνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIFA η απόφαση ήταν ομόφωνη από τα 37 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.

Ο Ινφαντίνο εξελέγη επικεφαλής της FIFA στις 26 του περασμένου Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας τον Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος τιμωρήθηκε με εξαετή στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στα κοινά του ποδοσφαίρου για παραβιάσεις του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας. Ένα βασικό σημείο της προεκλογικής πλατφόρμας του Ινφαντίνο ήταν να αυξήσει το τουρνουά με 40 ομάδες, αλλά τελικά επέλεξε, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, ένα μεγαλύτερο οργανωτικό σχήμα.

Να σημειωθεί πως αντίθετες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες στην πρόταση του προέδρου της FIFA. Η ένωση ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί πάνω από 200 ομάδες, με ανακοίνωση της τάχθηκε κατά της πρότασης Ινφαντίνο και είχε εξηγήσει τους λόγους: «Ο αριθμός των αγώνων σε μια χρονιά είναι ήδη σε απαράδεκτο επίπεδο και μια αύξηση των ομάδων στο Μουντιάλ, θα κάνει την κατάσταση δραματική για τους ποδοσφαιριστές.»

Από το 2026 και μετά, το Μουντιάλ, λοιπόν, θα έχει τις διπλάσιες ομάδες σε σχέση με την περίοδο 1986-1994, 16 περισσότερες μετά το 1998, όταν στη Γαλλία παρουσιάστηκαν 32 εθνικές στην τελική φάση. Με το σχέδιο αυτό ο Ινφαντίνο επιδιώκει να δημιουργήσει προφανώς μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των μεγάλων και των μικρών ομοσπονδιών.

Περισσότερα ΕΔΩ.