Η γυναίκα που έγραψε βιβλίο μαζί με τον βιαστή της

«Υπάρχει ένας βιαστής στο κτίριο» φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το Royal Festival Hall του Southbank Centre, «βγάλτε έξω τον βιαστή». Τα πλακάτ τους ήταν ασυνήθιστο θέαμα στον χώρο όπου συνήθως διοργανώνονται συναυλίες και κονσέρτα.

γυναίκα

«Θα έπρεπε να δίνεται σε έναν βιαστή βήμα για να μοιραστεί αυτό που συνέβη;» διερωτάται το BBC.

Την οργή των παριστάμενων προκάλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «South of Forgiveness», εκδήλωση στην οποία η Thordis Elva, θύμα βιασμού, κάλεσε τον βιαστή της να μιλήσει για την πράξη του.

Η συζήτηση ανάμεσα στην Ισλανδή Thordis Elva και τον Αυστραλό Tom Stranger είχε ήδη απορριφθεί από το φεστιβάλ Women of the World, ύστερα από πιέσεις. Ωστόσο οι διοργανωτές επαναπρογραμμάτισαν την εκδήλωση θεωρώντας πως το debate ανάμεσα στον βιαστή και το θύμα του ήταν πολύ σημαντικό για να μην γίνει.

«Ο βιασμός είναι από εκείνα τα κρίσιμα ζητήματα και πρέπει να επαναπροσανατολίσουμε τη συζήτηση σχετικά με αυτό, που συχνά εστιάζει στα θύματα και όχι στους δράστες» σχολίασε η Jude Kelly, καλλιτεχνική διευθύντρια του Southbank Centre.

Η Thordis Elva ήταν μόλις 16 ετών όταν βιάστηκε από τον 18χρονο σύντροφό της τότε Tom Stranger, ύστερα από χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ισλανδία.

Χρόνια μετά το περιστατικό, εκείνη αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί του. Και προς έκπληξή της, εκείνος ομολόγησε την πράξη του και προθυμοποιήθηκε να κάνει ό,τι εκείνη ζητούσε για να επανορθώσει.

Ήταν όμως πολύ αργά για να υπάρξουν νομικές διαδικασίες. Έτσι, αποφάσισαν να γράψουν μαζί ένα βιβλίο για όσα συνέβησαν.

Περισσότερα ΕΔΩ.