Τι είναι η Εγκληματολογία; Είναι μόνο αυτό που ξέρουμε από το CSI;

Η Εγκληματολογία είναι η επιστήμη που μελετά το έγκλημα το οποίο, διαχρονικά, εμφανιζόταν, εμφανίζεται και θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην κοινωνία, δηλαδή, ανάμεσά μας.

crime2

Αλλά δεν μελετά μόνο αυτό. Μελετά και όλα όσα το καταδιώκουν (αστυνομία, δικαστήρια, φυλακή), το προλαμβάνουν (πολιτικές κατά του εγκλήματος) και το συζητούν (η λεγόμενη «κοινή γνώμη», επιρροή – επίδραση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας).

Η επιστήμη αυτή χωρίζεται σε θεωρητική και εφαρμοσμένη. Ναι, καλά το κατάλαβες. Το CSI που βλέπεις κάθε βράδυ αντιστοιχείται με το εφαρμοσμένο μέρος της Εγκληματολογίας. Ναι, καλά το κατάλαβες – x2: για να εργαστείς στο Εργαστήριο Εγκληματολογικών Ερευνών θα πρέπει να είσαι αστυνομικός και να έχεις  βγάλει σε προπτυχιακό επίπεδο (διάλεξε) τη Βιολογία, τη Φωτογραφία, τη Χημεία, τη Φυσική, την Πληροφορική κ.ά και φυσικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο την Εγκληματολογία στη Νομική ή στην Πάντειο ή στο εξωτερικό. Προφανώς, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα διδακτορικό.

Όμως, για να γίνεις ένας από αυτούς, τουλάχιστον και έστω ηθοποιούς στο CSI της τηλεόρασης ή στο Εργαστήριο που προαναφέραμε, θα πρέπει – δυστυχώς ή ευτυχώς για σένα – να περάσεις τα κύματα του θεωρητικού μέρους. Το τελευταίο εμπεριέχει πολλές επιμέρους κατευθύνσεις και γι’ αυτόν το λόγο θα χρειαστείς γνώσεις από άλλους επιστημονικούς κλάδους όπως και κυρίως από την Κοινωνιολογία και τη Νομική, τη Φιλοσοφία, τη Ψυχολογία, την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Κοινωνική Πολιτική και γενικά χρειάζεται να μην είσαι τόσο αρνητικός απέναντι στο διάβασμα.

Ο Εγκληματολόγος είναι ο τύπος:

  • που παρατηρεί,
  • που διατυπώνει προτάσεις / λύσεις όταν εσύ φοβάσαι τα βράδια να γυρίσεις σπίτι σου ή ακόμη κι όταν μένεις σε αυτό,
  • που πραγματοποιεί έρευνες για να μάθεις τι γίνεται με την εγκληματικότητα στην περιοχή σου, πόλη, χώρα σου ή και διεθνώς
  • και μετά να τις συγκρίνει για την καλύτερη αντιμετώπισή της,
  • που μπαίνει στις φυλακές και μεριμνεί (εάν δεν κάνει έρευνα) για τις ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης των κρατουμένων και γενικότερα για τα δικαιώματά τους
  • και πολλά άλλα.

Στη χώρα μας, το επάγγελμα αλλά και η ίδια η επιστήμη είναι υποβαθμισμένα τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και σε ΜΚΟ, ιδρύματα και οργανισμούς. Το ίδιο και η επιστήμη της Κοινωνιολογίας την οποία συγχέουν με την Κοινωνική Εργασία. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η εικόνα του επαγγελματικού προφίλ του Κοινωνιολόγου – Εγκληματολόγου αλλά και η εικόνα της επιστήμης ως Κοινωνικής Επιστήμης. Διεθνώς, η κατάσταση είναι καλύτερη. Αρκεί να σου πω ότι υπάρχει official θέση «Criminologist» κι ο νοών νοείτω. Yolo.