Athens Science Festival 2017- 4 από τους λόγους που θα είμαστε όλοι εκεί!

Athens Science Festival 2017

#asf: 4 από τους (πολλούς) λόγους
που θα είμαστε όλοι στην Τεχνόπολη

athenssciencefestival

Δύο μέρες πριν να ανοίξει τις πόρτες του το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης Athens Science Festival στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες από τις πολλές δράσεις του που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, ώστε να επισκεφτείτε και αυτή τη χρονιά το Γκάζι και  πιθανόν να… σκεφτείτε διαφορετικά, διασκεδαστικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά, και ευρηματικά!

Virtual Reality and Gamification… σε ένα
Future Zone: μια συναρπαστική εμπειρία με ΠΛΑΙΣΙΟ το αύριο

Future Zone είναι η κωδική ονομασία της προηγμένης τεχνολογικής εμπειρίας που δημιούργησε το Πλαίσιο ως μέγας χορηγός στο Athens Science Festival 2017. Κατά τη διάρκεια του μοναδικού Φεστιβάλ Επιστήμης, η Τεχνόπολη για πέντε ημέρες μετατρέπεται σε ένα techhub με ειδικά εργαστήρια, απίθανα VR games, STEM toys και τεχνολογικά apps, τα οποία αναδεικνύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, αποδεικνύοντας ότι στον ανθρώπινο νου δεν υπάρχουν όρια. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία σε ένα VIP sneak peek στο Πλαίσιο του αύριο, όπου η εικονική πραγματικότητα και το gamification κυριαρχούν και συναρπάζουν. 

Γιατί όταν κάποιος σκέφτεται το μέλλον της τεχνολογίας, το μυαλό πάει στο Πλαίσιο.

Πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να φωτίσει την καθημερινότητά μας;

Διασκεδαστικό εργαστήριο ηλιακής τεχνολογίας: #myLamp
Govinda Upadhyay, CEO, LEDsafari SA, Ελβετία

τεχνοπολη

Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς η ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φωτίσει» την καθημερινότητά σου, πάρε μέρος στο πιο διασκεδαστικό «safari», όπου «δαμάζοντας» την ενέργεια του ήλιου θα φτιάξει ο καθένας τη δική του ηλιακή λάμπα!

Στο εργαστήριο «Κατασκεύασε τη δική σου ηλιακή λάμπα» θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δημιουργήσουν, μέσα από τη βιωματική διαδικασία, τη δική τους ηλιακή λάμπα, χρησιμοποιώντας το καινοτόμο ηλιακό κύκλωμα LEDsafari. Να σημειωθεί ότι καμία προηγούμενη γνώση δεν είναι απαραίτητη, συνεπώς, το εργαστήριο είναι ανοιχτό για όλους. Βρείτε σχέδια λάμπας στο discover.ledsafari.com και φτιάξτε μια υπέροχη ηλιακή λάμπα για το σπίτι σας!

Ημερομηνία & Ώρα Εργαστηρίου: 30 Μαρτίου // 18.00-21.00
Χώρος: Αποθήκη
Κόστος: 20 ευρώ

No cash, no party? Lets find out
με την πολύτιμη βοήθεια της Printec
Είναι έτοιμη η κοινωνία μας να αφήσει πίσω της το χαρτί και τα μετρητά; Η Βιολέτα Ξανθούλη και ο Βασίλης Μαθιουδάκης από την Printec υπόσχονται να μας αποκαλύψουν τους μύθους και τις αλήθειες πίσω από την προσπάθεια να περιοριστεί ή και να εξαλειφθεί η χρήση του χαρτιού. Ο όμιλος εταιριών Printec, ηγείται της εξέλιξης στον τομέα Συστημάτων Αυτοματοποίησης Συναλλαγών στην Κεντροανατολική Ευρώπη και θα μοιραστεί με χαρά την πολύτιμη γνώση του.

Τίτλος δράσης: Μύθοι και αλήθειες για τη ζωή χωρίς χαρτί και μετρητά // Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 19.00 – 19.50

Η προκλητική ομορφιά του διαστήματοςThe challenging beauty of space
μια έκθεση από τη Ρωσία προσγειώνεται στην Έκθεση Τέχνης του ASF

τεχνοπολη3

Η θέα του απέραντου ουρανού, ειδικά τη νύχτα, αφενός μας δίνει μια βαθιά απόλαυση, αφετέρου προκαλεί το μυαλό μας! Μας είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθούμε τις αποστάσεις, τις διαδικασίες και τις ταχύτητες και μας δημιουργούνται τόσες απορίες! Έχουμε νέα και, μάλιστα, πολύ ευχάριστα: Αν όχι όλες, σίγουρα αρκετές από αυτές θα μας τις λύσει η έκθεση που θα παρουσιάσει το All-Russia Science Festival – ένα μεγάλο φεστιβάλ που αποτελείται από 76 περιοχές της Ρωσίας.

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση για το μακρινό διάστημα μέσα από συναρπαστικά δρώμενα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστημονικές ταινίες για την εξερεύνηση του διαστήματος σε ειδικά διασκευασμένο χώρο (Dome Τheater), θα εντυπωσιαστούν  από τις συναρπαστικές φωτογραφίες που αποτύπωσε στο φακό του ο αστροναύτης Sergey Ryzanskiy, θα γευτούν δείγματα «διαστημικού» φαγητού (space food)… και θα χαρούν πολλές ακόμη δραστηριότητες από τους ίδιους τους διοργανωτές!

Διοργάνωση: All-Russia Sciencе Festival
Με την υποστήριξη: Ministry of Education and Science of the Russian Federation and Moscow State University

 

Τρίτη παρουσίαση, σύνοψη ομιλίας προσκεκλημένων ομιλητών στο ASF:

Γιώργος Κόλλιας
Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «ζάχαρη»;

τεχνοπολη2
Η απάντηση στο Athens Science Festival από τον Ακαδημαϊκό Γιώργο Κόλλια. Ο ιδρυτής του Facebook, Μark Zuckerberg, ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια πρωτοβουλία 3 δισ. δολαρίων με στόχο να «θεραπεύσει όλες τις ασθένειες» μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Είναι ο στόχος εφικτός ή πρόκειται για μια ακόμη αβάσιμη προφητεία για κατανάλωση από τα ΜΜΕ; Ο Δρ. Κόλλιας είναι καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.

Τίτλος δράσης: Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «Ζάχαρη»; // Ημερομηνία & Ώρα: 29 Μαρτίου, 20.00-20.50

Ben Koppelman
Επιστήμη + Τεχνολογία + Τέχνη = Ένας αναπάντεχα υπέροχος συνδυασμός
Mια βουτιά στη βιωματική οικονομία μας επιφυλάσσει ο ομιλητής του Athens Science Festival Ben Koppelman. Ως διευθυντής της Επιτροπής Επιστημονικών Θεμάτων Διεθνούς Ασφάλειας του Royal Society, έχει προσφέρει τις συμβουλές του σε κυβερνήσεις, αλλά και βιομηχανίες, για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πυρηνική ενέργεια και την υδραυλική ρωγμάτωση, μέχρι τη βιολογική, χημική, πυρηνική ή διαδικτυακή ασφάλεια, τον εξοπλιστικό έλεγχο και την αντιτρομοκρατία. Στην ομιλία του υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να μας αποκαλύψει πώς επιστήμη, τεχνολογία, αλλά και τέχνη, συγκλίνουν και αναγεννώνται.

Τίτλος δράσης: Exploring the experience economy: a renaissance in science, technology and the art // Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50

Κατερίνα Χαρβάτη
Γιατί εξαφανίστηκαν οι Νεάντερνταλ;
Η Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας, Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοντολογία Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Tubingen της Γερμανίας, θα μιλήσει στο Athens Science Festival για τη συμπεριφορά, την προσαρμογή αλλά και τους λόγους εξαφάνισης των Νεάντερνταλ. Επίσης, θα αναφερθεί στον τρόπο ζωής τους, στο χρονικό διάστημα και τη διαδρομή κατά τον διασκορπισμό των μοντέρνων ανθρώπων στην Ευρώπη και στην προοπτική της βιολογικής και πολιτισμικής ανταλλαγής ανάμεσά τους.

Τίτλος δράσης: Οι Νεάντερταλ στον καθρέφτη: Νέα στοιχεία και ερμηνείες για την εξέλιξη των Νεάντερταλ και για την προέλευση των σημερινών ανθρώπων. // Ημερομηνία & Ώρα: 2 Απριλίου, 18.00-18.50
H oμιλία της Κατερίνας Χαρβάτη θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του GoetheInstitut Athen.

Γενικές Πληροφορίες:
Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 22.00

Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 22.00
Γενική Είσοδος: 3 ευρώ

Website: http://www.athens-science-festival.gr/