Είσαι νέος – νέα (20 – 35 ετών) και ψάχνεις για δουλειά (ακόμη) στην Ελλάδα; Μαζί σου, καλά κάνεις.

Σαφώς, το άρθρο δεν έχει γραφτεί με κομματική διάθεση ή οποιοδήποτε παρόμοιο σκεπτικό. Εξάλλου δεν πιστεύω στον κομματισμό. Το θέμα του άρθρου εστιάζει στο ότι μόνο εμείς, η νεολαία, μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά της ελληνικής νοοτροπίας και κανείς άλλος. Είναι αυτά που μας κρατούν πίσω και που τα έχει κληρονομήσει από παλιά. Από πού;

anergia (2)

Η διαμόρφωση της ελληνικής νοοτροπίας με τη σημερινή έννοια του «Ελληνάρα» πραγματοποιήθηκε σιγά – σιγά (όπως και κάθε στάση, αξία κτλ. που με τον χρόνο μένει) τον 20ο αιώνα, ακριβώς, από την κομματική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και από πιο νωρίς, από την Επανάσταση του ΄21 όταν ο Κολοκοτρώνης επέμενε να λέει «στον πού … μου». Καταλαβαίνετε έτσι, ότι σηκώνοντας τη φουστανέλα, ταυτόχρονα, αυτό σήμαινε την ταύτιση του τρόπου ομιλίας με την ελληνική ταυτότητα. Όχι μόνο από τον Κολοκοτρώνη, γενικότερα, από τους ήρωες του ΄21. Φυσικά, η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε αυτό το «τσαγανό» σε όλες της τις εκφάνσεις. Ειδικότερα, οι πολιτικοί του 20ου αιώνα από το 1980 και μετά.

Τότε, εκτός από την ανακάλυψη του συστήματος του ΑΣΕΠ, του γραφειοκρατικού συστήματος, είχαμε και το σύστημα με το λεγόμενο «δημόσιο» και την οικογενειοκρατία μέσα σε αυτό. Ο «Ελληνάρας» αναπτύχθηκε εντεύθεν με ταχύτατους ρυθμούς. Μην αρχίσω να λέω για τις διάφορες καταστάσεις που ζήσαμε από το 2000 και μετά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η σημερινή νεολαία, 20 – 35 ετών, αλλά, και η επόμενη γενιά που θα έρθει, καλό είναι να φύγει από την Ελλάδα για ένα διάστημα, όπως και έχει γίνει, γίνεται και θα γίνεται, αλλά να επιστρέφει.

Η Ελλάδα, εκτός από την πληθυσμιακή κινητικότητα και την αλλαγή της σε εθνικότητες που παρατηρώ να συμβαίνει (πολυπολιτισμικότητα σαν την Αμερική), όλο και περισσότερο επιβεβαιώνει την ελληνική νοοτροπία της επειδή, ακριβώς, δεν θέλει να γίνει Αμερική και τελικά γίνεται χειρότερη από αυτή σε όλα τα επίπεδα. Αυτοί που μπορούν να πάνε κόντρα με σοβαρότητα («επαναστάτες ΜΕ αιτία») είναι η νεολαία που φεύγει στο εξωτερικό, δηλαδή, οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση και μπορούν να φέρουν την αλλαγή σκέψης. Δεν πρέπει να φεύγει μόνιμα για το εξωτερικό αλλά να επιμένει και να «χτυπά» την ελληνική νοοτροπία σε κάθε στιγμή που εμφανίζεται. Γιατί; Γιατί οι «Ελληνάρες» της έχουν καταστρέψει το μέλλον της και οποιαδήποτε καριέρα. Πόσω μάλλον τη σύνταξη.