Αφιέρωμα στον David Bowie

Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από το θάνατο του σπουδαίου αυτού μουσικού, του ερμηνευτή, τραγουδοποιού και ηθοποιού, του ξεχωριστού αυτού ταλέντου που άφησε αναμφισβήτητα ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό του σημάδι στα είδη της Pop-Rock, του Rock ‘n’ Roll και της Jazz αλλά και στη συνολική πορεία που διαγράφει η μουσική τέχνη ανά τους αιώνες. Ο David Bowie γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 και το πραγματικό του όνομα ήταν David Robert Jones, το οποίο στην πορεία άλλαξε σε Bowie για την εξυπηρέτηση της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας.

david-bowie

Λέγεται ότι το πρώτο του μουσικό όργανο ήταν ένα σαξόφωνο που αποτέλεσε και την αφορμή για την ενασχόλησή του από την ηλικία των μόλις 12 ετών με τη jazz, την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε αρκετές φορές με την πρόφαση ότι δεν είχε τα προσόντα να την υπηρετήσει. Ωστόσο, η jazz μουσική είναι αυτή που επανέρχεται ξανά κα ξανά στους ήχους του μέσα στο χρόνο με αποκορύφωμα τον τελευταίο του δίσκο Blackstar που είναι φανερά επηρεασμένος από τα σύγχρονα ρεύματα της jazz. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Bowie πέρασε από σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής, γεγονός που υπογραμμίζει και την ολοκληρωμένη καλλιτεχνική φύση του φαινομένου David Bowie, του ακούραστου μουσικού, γεμάτου με τη δίψα για δημιουργία αλλά και για γνώση της μουσικής τέχνης.

david2

Η καθιέρωσή του στο βρετανικό αλλά και παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έγινε το 1969 με το διαχρονικό αριστούργημα Space Oddity. Στη συνέχεια πέρασε από πολλούς πειραματισμούς, αναμίχθηκε με τη glam rock κουλτούρα και έχτισε με τη μουσική του ένα ολόκληρο αστρικό σύμπαν με πρωταγωνιστή του τον εξωγήινο Ziggy Stardust, ένα κομμάτι ίσως του εαυτού του, ένα ανδρόγυνο alter ego του που του έδωσε τη φωνή για να θίξει θέματα όπως οι εσωτερικοί του δαίμονες και η αμφίβολη σεξουαλικότητά του. Μέχρι και τη δεκαετία του ’90 ο David Bowie μεσουράνησε μουσικά κυκλοφορώντας ασύγκριτα τραγούδια όπως τα Life on Mars?, Changes, Heroes, Ashes to Ashes, Fame, Suffragette City και Lets Dance. Με το τελευταίο τραγούδι άρχισε να γίνεται γνωστός και στη χώρα μας και να κάνει αξιοσημείωτες πωλήσεις. Το 1981 επίσης, ακούστηκε για πρώτη φορά το θρυλικό Under Pressure σε συνεργασία με τους Queen και το Freddie Mercury.

https://www.youtube.com/watch?v=cYMCLz5PQVw

Σήμα κατατεθέν του αποτελεί φυσικά η ανομοιομορφία των ματιών του, την οποία ο ίδιος χρησιμοποίησε ως ατού και ως απόδειξη της μοναδικότητάς του, αφού σε διάφορα video clip, όπως σε αυτό του Life on Mars?, η εικόνα εστιάζεται πολύ συχνά στις άνισες κόρες των οφθαλμών του που προκαλούν την ψευδαίσθηση της ανισοχρωμίας και εντυπωσιακά δεν αφαιρούν τίποτα από το σπιρτόζο βλέμμα του, αλλά αντίθετα αναγκάζουν το θεατή, άθελά του, να κοιτάει τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη στα μάτια, κάτι που κανένας performer δεν έχει καταφέρει ως τώρα. Η δυσμορφία του αυτή προέκυψε το 1962 κατά τη διάρκεια ενός καβγά του Bowie με έναν φίλο του για χάρη μίας κοπέλας. Μετά από σειρά επεμβάσεων η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε πλήρως αφήνοντάς τον με προβληματική όραση στο αριστερό μάτι εκτός από την αισθητική ιδιαιτερότητα. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι φίλος με τον υπαίτιο του τραυματισμού του.

https://www.youtube.com/watch?v=v–IqqusnNQ

Το τελευταίο του άλμπουμ, Blackstar, κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου του 2016 ανήμερα των 69ων γενεθλίων του και στο σύνολό του δίνει την αίσθηση του τέλους, του κλεισίματος ενός κύκλου και της εξοικείωσης του τραγουδιστή με την έννοια του θανάτου. Στα τελευταία αυτά τραγούδια (Blackstar, Lazarus, Tis a Pity She Was a Whore) η φωνή του ήταν σπασμένη αλλά η μεγάλη ψυχή του δε θα μπορούσε να μη λάμψει και πάλι. Πέθανε 2 ημέρες μετά την κυκλοφορία του Blackstar στις 10 Ιανουαρίου του 2016 και αποτεφρώθηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του. Προς τιμήν του η NASA έδωσε στον αστεροειδή 342843 το όνομά του.

———

Χρύσα Γούτα