Βιβλιοπροτάσεις: Έγκλημα με υπογραφή της Sophie Hannah

Με μία πρώτη ματιά θα φάνταζε εξωφρενικό έως ιερόσυλο το γεγονός ότι ένας σύγχρονος συγγραφέας τόλμησε να συνεχίσει το έργο ενός λογοτεχνικού θρύλου, μίας γυναίκας της οποίας το όνομα έγινε συνώνυμο του αστυνομικού μυθιστορήματος και οι ήρωές της διάσημοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε φυσικά για την μετρ του αστυνομικού Agatha Christie και την επανεμφάνιση του ιδιοφυή ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό που ξαναπήρε σάρκα και οστά αυτή τη φορά από την πένα της Βρετανίδας ποιήτριας και πεζογράφου Sophie Hannah και το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτικό, αφού με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι η φιγούρα του κλασσικού ντετέκτιβ όχι μόνο σμιλεύθηκε με απόλυτο σεβασμό αλλά του δόθηκε επιπλέον η ευκαιρία να λύσει έναν ακόμα συναρπαστικό γρίφο.

Έγκλημα με υπογραφή

Ακόμη και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης και λάτρης της Agatha Christie δε θα μπορέσει παρά να εγκλιματιστεί από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου και να συνηθίσει τον καινούριο αυτό Ηρακλή Πουαρό που αποδεικνύεται εν τέλει πολύ πιστός στον πρωτότυπο εαυτό του. Με συνεργάτη τον νεαρό αστυνόμο της Σκόρλαντ Γιαρντ Έντουαρντ Κάτσπουλ ο Βέλγος ντετέκτιβ θα κλιθεί για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει τα μικρά φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του για να ανακαλύψει το δολοφόνο τριών ενοίκων ενός πολυτελούς ξενοδοχείου του Λονδίνου, που βρέθηκαν νεκροί με ένα μανικετόκουμπο στο στόμα του καθενός με σκαλισμένο το ίδιο μονόγραμμα.

Πρόκειται για το μονόγραμμα του δολοφόνου; Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα έγκλημα με υπογραφή, μία υπόθεση περίπλοκη, με πλήθος υπόπτων και πληροφοριών να κατακλύζουν τις σελίδες και το μυαλό του αναγνώστη, ο οποίος κάθε τόσο μπλέκεται σε ένα ατέρμονο πλέγμα διαλόγων και γεγονότων και τελικά δεν έχει ιδέα ποια θα είναι η εξέλιξη του μυστηρίου. Σ’ αυτό όμως έρχεται να βοηθήσει ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό που έχει τη μοναδική ικανότητα να συγκρατεί και την παραμικρή λεπτομέρεια και να συνδυάζει όλα τα δεδομένα καταλήγοντας εν τέλει στο θριαμβευτικό αποτέλεσμα, τη λύση που ο αναγνώστης δεν πρόκειται να μάθει πριν από την τελευταία απολαυστική σελίδα του βιβλίου.

Γιατί λοιπόν να μη δώσουμε μία ευκαιρία σε αυτή τη νέα περιπέτεια του αγαπημένου Πουαρό που, αν όχι ίσης αξίας με τις γνήσιες περιπέτειές του, σίγουρα πρόκειται να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα εξαιρετικό ταξίδι στον κόσμο του εγκλήματος και του μυστηρίου. Το Έγκλημα με Υπογραφή αλλά και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο Κλειστό Φέρετρο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.

———

Χρύσα Γούτα