Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για το  «Πάσχα του Καλοκαιριού»

Όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε απέραντο πανήγυρι. Επίκεντρο του εορτασμού του 15Αυγουστου  η Τήνος. Χιλιάδες συρρέουν  στο νησί αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Παναγία.

παναγία

Ανηφορίζουν γονατιστοί στο Ι. Ν. της Ευαγγελίστριας  και την ώρα της λιτάνευσης της θαυματουργής εικόνας τα χέρια υψώνονται να την ακουμπήσουν. Οι πιστοί σκύβουν και περνούν από κάτω.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με λαμπρότητα και στην Πάρο. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή , βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πάρου, την Παροικία και είναι ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Η ιερή εικόνα της Παναγίας  που είναι έργο του 17ου αιώνα, αποτελεί τη δεύτερη προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων μετά την ιερή εικόνα της Παναγίας της Τήνου.

Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο.  Μικρά  φιδάκια κάθε 15αυγουστο εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας και  κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια και στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται ή να πειράζουν κανέναν.

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, ορθώνεται μεγαλόπρεπα η Μονή της Παναγίας Σουμελά όπου φυλάσσεται η παλιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας .Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

Φέτος όπως και πέρυσι δεν θα τελεστεί  Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα,  καθώς οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να εκτελούν ανακαινιστικά έργα.

Περισσότερα εδώ