Νύχτα τρόμου χθες στο Παρίσι

Στο αίμα βάφτηκε το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής μετά από έξι πολύνεκρες και συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 153 νεκρούς και 200 τραυματίες.

paris1

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, τις χειρότερες σε πρωτεύουσα του Δυτικού κόσμου από την 11 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε με μήνυμα που διακινήθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίστοιχες επιθέσεις το Λονδίνο και το Παρίσι. Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα του εν λόγω μηνύματος δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

paris2
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολάν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις έξι επιθέσεις ενώ κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων εξουδετερώθηκαν και πέντε από τους ένοπλους.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του λίγη ώρα μετά από τις επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας. «Η Γαλλία πρέπει να είναι δυνατή. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας τρομάξουν. Απέναντι στον τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι» δήλωσε ο κ. Ολάντ, εμφανώς ταραγμένος.

H συναυλία που μετατράπηκε σε τραγωδία 

Οι επιθέσεις ήταν προμελετημένες και στόχευαν πολυσύχναστα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας. Η πιο πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε στον χώρο Μπατακλάν όπου περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για αρκετή ώρα, οι τρεις ένοπλοι κρατούσαν ομήρους 60 με 100 ανθρώπους και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να λήξει το περιστατικό.

Μόλις εξουδετέρωσαν τους ενόπλους, οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, καθώς οι αρχές υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο συναυλιακό χώρο.

Πηγή: ethnos.gr