Μαθήματα ιατρικής χωρίς βιβλία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, μεταξύ των φοιτητών και της διοίκησης του τμήματος για τα συγγράμματα, καθώς ελήφθη η απόφαση να γίνουν περικοπές σε κάποια βιβλία.

patraaaaa

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών, που ζητούν να έχουν τα συγγράμματα στα χέρια τους, ενώ η επιτροπή που καθορίζει τα βιβλία τα έκρινε περιττά, θεωρώντας ότι αφορούν κάποιες υποειδικότητες που καλύπτονται μέσα από το βιβλίο της Παθολογίας και ότι οι «περικοπές» δεν γίνονται για λόγους οικονομίας όπως ισχυρίζονται οι φοιτητές.

Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητές τονίζουν ότι εν μέσω καλοκαιριού συνεδρίασε το Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών χωρίς την ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου και αποφάσισε να μη δίνονται από φέτος συγγράμματα σε 10 μαθήματα (ουροποιητικό, καρδιολογία, αναπνευστικό, ρευματολογία, αιμοποιητικό, ενδοκρινολογία, λοιμωξιολογία, ογκολογία, φαρμακολογία ΙΙ, γαστρεντερικό).

Στο κενό το αίτημα
Οι φοιτητές ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης, αλλά, όπως λένε, «το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε, αφού, σύμφωνα με τους καθηγητές, παρόλο που υπάρχει το κονδύλι, τα βιβλία είναι περιττά σε περίοδο που πρέπει να κάνουμε οικονομία».

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε στους φοιτητές ο πρόεδρος του τμήματος, εκείνοι επιμένουν ότι «για εμάς τα βιβλία αυτά είναι απαραίτητα, τόσο για τις σπουδές μας όσο και για τη μετέπειτα πορεία μας ως γιατροί. Θεωρούμε πως τα βιβλία αυτά δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να περάσουμε το μάθημα, αλλά ένα μέσο για να προσεγγίσουμε καλύτερα το αντικείμενο των σπουδών μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση πιστεύουμε πως οι ηλεκτρονικές σημειώσεις και το e-class δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα. Εκτός αν είναι λογικό να βγαίνεις γιατρός χωρίς βιβλίο καρδιολογίας».

«Εγω προσπάθησα να εξηγήσω στους φοιτητές ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με σκοπό να “μαζευτεί” η ύλη, αφού η Επιτροπή έκρινε ότι κάποια βιβλία είναι περιττά», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ιατρικής καθηγητής κ. Δημήτρης Γούμενος και υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Πηγή: ethnos.gr