Μέρη για διάβασμα…. και συμπάθεια

Παιδιόθεν, τo διάβασμα αποτελεί μια ιδιαίτερα επίπονη δραστηριότητα. Απαιτείται να θέσουμε στην υπηρεσία του μια σειρά από αρετές, όπως η υπομονή, η επιμονή, η συγκέντρωση, η αυτοσυγκράτηση, η μεθοδικότητα και το να μην σιχτιρίζεις κάθε φορά που βλέπεις ότι δεν σου φτουράει ο χρόνος για να βγάλεις αυτά που θέλεις, ή κάθε φορά που νιώθεις ότι διαβάζεις βιβλίο σε πρώτη έκδοση των αρχαίων ρούνων.

Επίσης,είναι σημαντικό να βρεις και τον κατάλληλο χώρο, ένα χώρο που θα ταιριάζει σε εσένα και θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να μελετήσεις. Εδώ οι απόψεις διαφέρουν, καθώς κάποιοι είναι υπέρμαχοι του κατ’οίκον εγκλεισμού, άλλοι τρέχουν από βιβλιοθήκη σε αναγνωστήριο για την «νεκρική» σιγή που επικρατεί στα περισσότερα από αυτά (ή για το μπανιστήρι, αλλά ποιά είμαι εγώ για να τους κρίνω;), άλλοι μαζεύονται σε σπίτια για ομαδικό διάβασμα (που καταλήγει σε μαραθώνιο σειράς, συζητήσεις ή απλά τα παρατάτε όλα και βγαίνετε έξω να πνίξετε τον πόνο σας στο πιοτό) και άλλοι επιλέγουν κάποια μέρη για να συνδυάσουν καφέ, διάβασμα και λίγη κοινωνικοποίηση.
Ως ένα άτομο που περνάει από όλες αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγω ανά περίσταση αυτό που θεωρώ ότι θα αποβεί πιο αποτελεσματικό για τον όγκο δουλειάς που θέλω να βγάλω.
Εάν εσύ, λοιπόν, ανήκεις στην τελευταία κατηγορία, αυτών δηλαδή που διαβάζουν εκτός σπιτιού, σε μέρη τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια πιο ελαφριά νότα σε αυτή την κοπιώδη προσπάθεια, τότε συνέχισε την ανάγνωση του παρόντος άρθρου.
Εμείς πήγαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά λιγότερο «διάσημα» σημεία ανάγνωσης.

1. The White Rabbit

Στην καρδιά των Εξαρχείων συ-στεγάζονται στον ίδιο χώρο η δανειστική βιβλιοθήκη του Μίνου Βολανάκη και το café The White Rabbit. H εισόδος του καφέ είναι από τη Σολωμού, αλλά μπορείς να μπεις και από την είσοδο της Βιβλιοθήκης, στη Στουρνάρη, με τον χαρακτηριστικό «ουρανό» από πολύχρωμες ομπρέλες. Τα μεγάλα τραπέζια του στην αυλή και τα διάσπαρτα τραπεζάκια στον μέσα χώρο, το πατάρι του αλλά και το «κρυφό» υπόγειο αποτελούν ένα ιδανικό χώρο για μελέτη και ιδιαίτερα για την εκπόνηση εργασιών, ενώ η εγγύτητα του στο κέντρο της Αθήνας είναι εξυπηρετεί τους πάντες. Στο διάλειμμα σου μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις κάποιες από τις γεύσεις των παγωτών που προσφέρει.

ar2

ar44

The White Rabbit: Σολωμού 12 και Στουρνάρη 11, Εξάρχεια.
Τηλ: 210 3300423
Facebook page
: https://www.facebook.com/TheWhiteRabbitExarchia/timel

2. Booktalks

Σε μεταφέρω στην παραλιακή πλευρά του λεκανοπεδίου, στον εξωτικό Παλαιό Φάληρο. Εκεί, ένα βιβλιοπωλείο- καφέ σου δίνει τη δυνατότητα να διαβάσεις ήσυχα ήσυχα με συνοδεία ενός μυρωδάτου ελληνικού, να περιηγηθείς στα βιβλία που βρίσκονται στο μαγαζί με τη βοήθεια του πολύ εξυπηρετικού προσωπικού, και, αν σε πάρει το απόγευμα, να γευτείς την μπύρα Argos Star. Συγκεντρώνεσαι αρκετά εύκολα και, αν κουραστείς, κοψτο με τα πόδια μέχρι την παραλία να σε χτυπήσει λίγο ευεργετικό θαλασσινό αεράκι.

ar4

ar7

Booktalks: Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο
Τηλέφωνο: 210 9802520
Facebook page:
https://www.facebook.com/booktalkscafe/timeline

3. Yellow Caffé

Πάμε πάλι πίσω στο κέντρο και στην περιοχή της Πανόρμου, όπου 100 μέτρα πάνω από τον πολύβουο περίγυρο του μετρό βρίσκεται το Yellow Caffé. Τι είναι αυτό που το κάνει ελκυστικό; Πρώτα από όλα ο ποιοτικός καφές τους ( τον οποίο παρασκευάζουν αυτοί, με την επωνυμία Redd) και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στις «ψαγμένες» ποικιλίες που προσφέρουν, με τη βοήθεια των έμπειρων υπαλλήλων. Επιπλέον, η ωραία μουσική, τα μικρά και μεγάλα τραπέζια (κάποια φέρνουν λίγο και σε «προσωπικό γραφείο»), τα ατομικά φωτιστικά και οι πρίζες που βρίσκονται παντού διευκολύνουν εσένα (και το λαπτοπ σου) στο να τα βγάλεις πέρα με το διάβασμα που θες να κάνεις.

ar5

Yellow Caffé: Λουκά Μπέλλου 14, Πανόρμου.
Τηλέφωνο: 210 6928050

4. Ντεμοντέ 

Στον πεζόδρομο της Χάριτος στο Κολωνάκι, κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια, βρίσκεσαι στο πιο γλυκό και γιαγιαδίστικο σαλόνι που έχεις δει. Ρομαντικός και ζεστός χώρος, από τον οποίο ξεχυλίζουν μεθυστικές μυρωδιές από τις φρεσκοψημένες αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου, στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού. Ένα ήσυχος χώρος με απαλή μουσική, όπου μπορείς να συνδυάσεις το διάβασμα με καφέ ή τσάι σε υπέροχα σερβίτσια παλαιάς αισθητικής και γευστικότατα μπισκότα ή κρουασάν «της ώρας».

ar6

Ντεμοντέ: Χάρητος 44, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 210 7232525
Facebook page
: https://www.facebook.com/NTEMONTE/

5. Κόκκοι Καφέ

Στην άλλη πλευρά του Κολωνακίου, στα σύνορα με τα Εξάρχεια, βρίσκεται το συγκεκριμένο café. Αν αντέχεις να ανέβεις την ανηφόρα της Ασκληπειού (εμένα μου βγαίνει η ανάσα κάθε φορά –ναι, τόσο αγύμναστη είμαι), σε περιμένει ένας ζεστός χώρος με ιδιαίτερα φωτιστικά, μικρά τραπεζάκια και oldies μουσικές επιλογές. Απόλαυσε τον καφέ σου, όσο η παρέα δίπλα σου θα λογομαχεί γιατί κάποιος ανέλαβε την περισσότερη δουλειά στην ομαδική τους εργασία (η σκέψη μας είναι σε εσάς αδέρφια, καλά κουράγια).

ar1

Κόκκοι Καφέ: Ασκληπιού 39, Κολωνάκι
Τηλέφωνο:
210 3641981

Facebook page: https://www.facebook.com/kokkoicafe/timeline

Περιμένουμε και τις δικές σου προτάσεις!

——-

Νατάσα Παπαθανασίου