fuelGR: εφαρμογή για να βρίσκεις το οικονομικότερο βενζινάδικο

fuelGR-256x256

Με την εφαρμογή fuelGR οι χρήστες smartphone ή H/Y μπορούν να δουν σε χάρτη τα πρατήρια και τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα. Η εφαρμογή υπάρχει σε εκδόσεις για Android, Windows 8/8.1/10, Windows Phone 8, καθώς και σε web έκδοση (χρήση με browser).

Στην έκδοση για Android που είναι η πιο εξελιγμένη και η πιο πρόσφατη (Δεκ/2015), η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα με βάση τη γεωγραφική θέση της συσκευής (χρησιμοποιεί το GPS της συσκευής) ή με υπόδειξη από τον χρήστη της περιοχής πάνω στο χάρτη (με παρατεταμένη πίεση). Στις λοιπές εκδόσεις, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει Νομό και Δήμο, κάτι που θα βελτιωθεί προσεχώς προς την κατεύθυνση της Android έκδοσης. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι κοινά για όλες τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα λήψης και οι προβαλλόμενες πληροφορίες μπορεί να φιλτραριστούν ορίζοντας τύπο καυσίμου και εταιρία(-ες) που ενδιαφέρουν, καθώς και παλαιότητα τιμών, δηλ. πόσο παλιά καταχωρημένες τιμές είναι αποδεκτές. Παρέχονται πληροφορίες για βενζίνη (όλων των τύπων), πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς και υγραέριο.

Η εφαρμογή τροφοδοτείται με δεδομένα από το fuelGR XML API που έχει αναπτύξει η ομάδα του Συστήματος Αποδελτίωσης Ιστού DEiXTo και το οποίο να σημειωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όποιον ενδιαφέρεται για τέτοια δεδομένα. Πρωτογενής πηγή των δεδομένων είναι βέβαια το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το fuelGR API ενημερώνεται από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων πολλές φορές την μέρα, έτσι οι εφαρμογές fuelGR έχουν πάντα “φρέσκα” δεδομένα. Ένα δεύτερο επακόλουθο των παραπάνω είναι ότι αν κάποιος δε βρίσκει στην εφαρμογή κάποιο γνωστό του πρατήριο, τότε είτε το πρατήριο δεν είναι καταχωρημένο από τον ιδιοκτήτη του στο Παρατηρητήριο Τιμών ή αυτός έχει πολλές μέρες να ενημερώσει για τις τιμές του. Οι πρατηριούχοι οφείλουν να κάνουν και τα δύο αυτά βάσει Νόμου – δυστυχώς κάποιοι δεν το κάνουν αλλά με τέτοιες εφαρμογές να μπαίνουν σε όλο και ευρύτερη χρήση, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν!

tablet4

Λειτουργικά, η έκδοση για Android είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση της. Η εφαρμογή αρχικά ζητά πρατήρια κοντά στη θέση του χρήστη. Όταν ο χρήστης μετακινήσει (pan) τον χάρτη επαρκώς, η εφαρμογή ζητάει εκ νέου δεδομένα για την νέα περιοχή που προβάλλεται στο χάρτη. Σε μικρά επίπεδα zoom η εφαρμογή δεν λαμβάνει δεδομένα γιατί η προβολή τους υπό τέτοιες συνθήκες δεν εξυπηρετεί. Στο πάνω μέρος της εφαρμογής προβάλλονται συγκεντρωτικές τιμές (μέγιστη, ελάχιστη, μέσος όρος) για τα απεικονιζόμενα πρατήρια. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα πρατήριο, οπότε βλέπει σε infobox τις λεπτομέρειες του πρατηρίου και από εκεί μπορεί να λάβει οδηγίες πλοήγησης, εικόνα από Street View, καθώς και πλήρη τιμοκατάλογο του πρατηρίου.

Ίσως κάποιος αναρωτιέται ήδη τι το παραπάνω έχει αυτή η εφαρμογή από άλλες παρόμοιες. Σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης, η εφαρμογή παρέχει τα ακριβέστερα δεδομένα θέσης για τα πρατήρια, με τουλάχιστον 75% των πρατηρίων να έχουν διασταυρωθεί χειροκίνητα για την θέση τους. Καμία άλλη εφαρμογή ή online πηγή ενημέρωσης για καύσιμα δεν παρέχει τέτοια ακρίβεια γιατί πολύ απλά στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου τα πρατήρια είναι καταχωρημένα μόνο με τη διεύθυνσή τους, η οποία δεν επαρκεί για αυτόματο και ακριβή προσδιορισμό της θέσης του πρατηρίου στο χάρτη. Αποτέλεσμα του εμπλουτισμού των δεδομένων του Υπουργείου από την ομάδα του fuelGR είναι:

  • η παροχή οδηγιών πλοήγησης προς το πρατήριο που επέλεξε ο χρήστης με μεγάλη ακρίβεια
  • η δυνατότητα προβολής της πραγματικής εικόνας του πρατηρίου (μέσω της υπηρεσίας Google Street View) κάτι που με τη σειρά του επιτρέπει να δούμε την ποιότητα του πρατηρίου ως εγκατάσταση και το τι άλλες υπηρεσίες παρέχει (πλυντήριο, shop, κτλ).

Εκτός από την προβολή των πρατηρίων σε χάρτη, υπάρχει και η προβολή σε λίστα με αλφαβητική ή ως προς την τιμή σειρά. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, η εφαρμογή κάνει zoom τον χάρτη στο συγκεκριμένο πρατήριο. Η προβολή σε λίστα λύνει και το πρόβλημα της προβολής πρατηρίων που δεν έχουν εξακριβωμένη θέση στο χάρτη. Ειδικότερα, η εφαρμογή fuelGR δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη που γνωρίζει, να επισημάνει αυτός τη θέση του πρατηρίου και να τη στείλει για έλεγχο στη ομάδα του fuelGR ή να υποδείξει ότι κάποιο πρατήριο με θέση στο χάρτη πιθανώς δεν είναι σε σωστή θέση. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υπηρεσίας.

Το fuelGR κατασκευάστηκε από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα, που δημιούργησε το fuelGR XML API και όρισε τις βασικές προδιαγραφές της εφαρμογής.