Tι έμαθα σήμερα!

Τι έμαθα σήμερα; Μμμμ σήμερα ναι έμαθα, εσύ;;; Θα μάθεις από μένα και εσύ!

Θέλω να ξεκαθαρίσω πώς δεν είμαι φεμινίστρια. Απλά να ο κόσμος πιο παλιά ήταν λίγο πιο πολύ φτιαγμένος και προσαρμοσμένος στην επιτυχία μόνο αν ήσουν άντρας. Και εσύ που είσαι άντρας και το διαβάζεις τώρα ξέρω πώς συμφωνείς. Καλό είναι να θυμόμαστε και το τι έχουν πετύχει καποιες γυναίκες, και έχουμε φτάσει στο επίπεδο που είμαστε σήμερα. Γυναίκες λοιπόν και φυσική. Σου παραθέτω πέντε πράγματα, που ίσως να μην ήξερες.

women

1.Marie Curie, από τις πιο γνωστές γυναίκες φυσικούς. Είναι το μόνο άτομο που έχει κερδίσει βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Αρχικά, η Marie Curie κέρδισε το Νόμπελ το 1903 για τις ερευνές της πάνω στη ραδιενέργεια. Μοιράστηκε το βραβείο με τον σύζυγό της Pierre Curie. Τότε η επιτροπή Νόμπελ είχε επιλεξεί μόνο τον Pierre Curie – αλλά αυτός αρνήθηκε να το δεχθεί χωρίς την κατάλληλη αναγνώριση της συμβολής της Marie. Στη συνέχεια, το 1911, η Marie Curie κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της και τις μελέτες του ραδίου και του πολωνίου της.

2. H Maria Goeppert- Mayer κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1963 για το μοντέλο της πάνω στη δομή του ατομικού πυρήνα. Η Goeppert Mayer αντιμετώπισε μια μεγάλη προκατάληψη των φύλων στην καριέρα της: έπρεπε να εργαστεί χωρίς πληρωμή σε θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου εργαζόταν και ο σύζυγός της.

3. Η αυστριακός φυσικός Lise Meitner εργάστηκε στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και πυρηνικής ακτινοβολίας. Mαζί με τον Otto Hahn και Fritz Strassman υπήρξαν οι πρώτοι που αντιλήθφηκαν οτι ο πυρηνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί όταν ‘βομβαρδιστεί’ με νετρόνια. Δηλαδή, ανέπτυξε για πρώτη φορά τη θεωρία που εξηγεί τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης, γεγονός που βρίσκει χρήση στα πυρηνικά όπλα. Για το επίτευγμα αυτό ο Hahn τιμήθηκε, το 1944, με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας, ενώ η Meitner παραγκωνίστηκε από την επιτροπή απονομής του Βραβείου. To χημικό στοιχείο 109 καλείται μαϊτνέριο προς τιμήν της.

4. O Άλμπερτ Αϊνστάιν χαρακτήρισε την Γερμανίδα μαθηματικό Emmy Noether ως μια δημιουργική μαθηματική ιδιοφυΐα. Το Θεώρημα Noether είναι μια βασική ιδέα στην οποία ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης φυσικής είναι χτισμένο. Δημοσιεύθηκε στο 1918, και το θεώρημα της ορίζει ότι, αν ένα αντικείμενο έχει συμμετρία – δηλαδή, εάν φαίνεται το ίδιο, ανεξάρτητα από την αλλαγή τοποθεσίας ή τις φορές – τότε αυτό οδηγεί σε νόμους διατήρησης της φύσης. Ένα απλό παράδειγμα είναι μια ταινία κίνησης μπάλας όταν την ρίξεις. Η κίνηση μοιάζει η ίδια, αν εκτελεστεί η ταινία προς τα πίσω στο χρόνο (χρόνος συμμετρίας). Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ενέργεια της μπάλας παραμένει η ίδια (διατήρηση της ενέργειας) – η ενέργεια απλώς μετατρέπεται σε διάφορες μορφές, καθώς η μπάλα κινείται. Αυτό είναι ένα πολύ απλουστευμένο παράδειγμα, αλλά το θεώρημα της είναι ευρέως εφαρμόσιμο και είναι μια πραγματική κινητήριος δύναμη της σύγχρονης φυσικής.

5. Η Βρετανίδα αστρονόμος και αστροφυσικός Cecilia Payne-Gaposchkin διαπίστωσε ότι ο ήλιος και όλα τα αστέρια αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο. Η Payne-Gaposchkin αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής σε ένα τμήμα Πανεπιστημίου, στο τμήμα της αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard.