Τι έμαθα σήμερα!

Σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι που όλοι το έχουμε συνδέσει με τις βραδιές σινεμά και ταινιών στο σπίτι. Και φυσικά αναφέρομαι στο ποπ κορν. Και αναρωτιέμαι εγώ η χωρικιά, κάποτε, κάποιος, κάπου πριν πολλά χρόνια εκεί που τάιζε με καλαμπόκι τις κοτούλες στην αυλή του σκέφτηκε ‘ας βάλω το καλαμπόκι στη φωτιά να δω τι θα γίνει’. Ε δεν μπορώ να το δεχτώ! Είναι από τις καλύτερες ανακαλύψεις το καλαμπόκι που σκάει και το τρώμε, αλλά ποιος στο καλό το σκέφτηκε και πώς;;

popcorn6

Κι όμως τα popcorn δεν ανακαλύφθηκαν από κάποιο άνθρωπο που τάιζε τις κοτούλες του (τι; απογοητέυτηκες;! και εγώ..!). Η ιστορία μας αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Η πρώτη χρήση του καλαμποκιού ήταν να σκάει! Δεν το είχαν για να το τρώνε και να το ψήνουν τα καλοκαίρια στα πανηγύρια, ούτε να ταίζουν τις κοτούλες τους. Αλλά να το σκάνε και να το τρώνε. Όλες οι άλλες χρήσεις του προήλθαν πιο μετά, όπως το καλαμποκάλευρο, σίτιση ζώων αλλά και κατανάλωση του καλαμποκιού είτε βραστό είτε στα κάρβουνα. Απίστευτο ε;

Οι πρώτες ενδείξεις του καλαμποκιού και του popcorn φυσικά, ήταν στο Bat Cave, στο κεντρικό Νέο Μέξικο. Πίστευται πώς είναι περίπου 5.600 χρονών. Ερευνητές βρήκαν γύρη καλαμποκιού/αραβοσίτου, η οποία είναι σχεδόν ακριβώς ίδια με το σύγχρονο pop corn, οπότε και πιστεύουν πολύ έντονα πώς στο Bat Cave είχαν pop corn. Σε τάφους στο Περού, οι αρχαιολόγοι βρήκαν παλιούς πυρήνες καλαμποκιού, που είναι τόσο καλά διατηρημένοι που μπορούν ακόμα να σκάσουν.

Ακόμα το pop corn ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στις τελετές των Ινδιάνων Αζτέκων τον 16ο αιώνα. Έχουν γραφτεί έρευνες που αναφέρουν “Ένας αριθμός γυναικών που χόρευαν, ορκίζονταν με αυτόν τον τρόπο, έχοντας πάνω στο κεφάλι τους στεφάνια/γιρλάντες από pop corn σε πάχος μεγάλης φούντας”. Τα pop corn ήταν βασική τροφή για τους Ινδιάνους Αζτέκους, οι οποίοι πέρα από σίτιση και τελετουργικούς σκοπούς , τα χρησιμοποιούσαν για περιδέραια και στολίδια για τα αγάλματα των Θεών τους. Ακόμα επειδή εκείνα τα χρόνια το σκάσιμο του καλαμποκιού ήταν ένα εντυπωσιακό και παράξενο φαινόμενο, έχει αναφερθεί ως λευκό λουλούδι.

popcorn4

(τρόπος παρασκευής pop corn)

Το pop corn τώρα πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αμερικάνικης κουλτούρας, το οποίο τρώγονταν για πρωινό. Όπως τρώμε τις νιφάδες καλαμποκιού τώρα, μερικά χρόνια πριν τρώγανε το pop corn μέσα σε γάλα. Έγινε πολύ δημοφιλές σνακ, επειδή ήταν πολύ ελκυστικό στο νεανικό κοινό και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Επιπλέον, συνδέθηκε με πολλές Αμερικάνικες εθνικές εορτές, όπως Thanksgiving Day, Halloween κτλ. Και όπως είναι εύκολο να διαπιστωθεί, το pop corn ήταν γλυκό, και πολλές φορές έχει αναφερθεί και ‘σαν σοκολατάκι’. Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ζάχαρη ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν πτόησε τους Αμερικανούς οι οποίοι διπλασίασαν την ποσότητα pop corn που έτρωγαν, αλλά άλλαξαν την γεύση του από γλυκιά σε αλμυρή. Και έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο αγαπητά σνακ του κόσμου που συνοδεύουν τις βραδιές μας στο σινεμά.

Αξίζει να σημειωθεί πώς στην Ευρώπη εξαπλώθηκε μέσω Κολόμβου και έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές λόγω της νοστιμιάς και ευκολίας της παρασκευής του.

popcorn5

(pop corn σαν περιδέραιο γύρω από το λαιμό)