Tι έμαθα σήμερα!

Με αφορμή τους πρόσφυγες είπα να μάθω κάτι το διαφορετικό για αυτούς, πέρα από το όσα ακούμε το τελευταίο καιρό, και κυρίως άσχημα. Οπότε είπα να αρχίσω απο το να μάθω κάτι μικρό. Και αποφάσισα να μάθω για την σημαία τους.

Οι μετανάστες που καταφτάνουν στην Ελλάδα και στόχος τους είναι να πάνε στην Ευρώπη έρχονται κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οπότε αρχίζω με τη σημαία της Συρίας:

Η σημαία που βλέπεις πιο κάτω δεν είναι η αρχική σημαία της Συρίας. Έχει αλλάξει κατά καιρούς πολλά σχήματα και χρώματα, ανάλογα με το ποιοι ήταν στην κυβέρνηση και ουσιαστικά ποιοι είχαν κατακτήσει τη χώρα. Δεν θα αναφερθώ για το πώς ήταν, αλλά για το τι σημαίνει αυτή τη στιγμή. Η παρακάτω σημαία πρώτη φορά εγκρίθηκε απο τον Γκαμάλ Αμπντ αλ-Νάσερ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου και πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1958. Εκτός από την αλλαγή της σημαίας έγιναν και νομοθετικές αλλαγές ώστε να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη αραβική ταυτότητα. Η νέα σημαία με τις τρεις ρίγες σε χρώματα κόκκινο-λευκό-μαύρο αντί με δύο αστέρια σε πράσινο χρώμα από κόκκινο που ήταν πριν. Τα δύο αστέρια εκπροσωπούν την Αίγυπτο και τη Συρία, προκειμένου να δείξει Συρίας δέσμευση για την αραβική ενότητα. Η Συρία χρησιμοποιεί και άλλες σημαίες ανάλογα τα συμφέροντα σε ποιες κοινοπραξίες είναι μέλος, αλλά η ΕΕ αποδέχεται αυτή παρακάτω.

συρία

Το Αφγανιστάν κι αν δεν έχει αλλάξει σημαίες! Σκέψου πώς μία από τις αρχικές σημαίες της χώρας ήταν απλά μία μαύρη σημαία. Ναι ναι μία μαύρη σημαία, ήταν την περίοδο της δυναστείας Hotak. Η σημερινή μορφή της διαμορφώθηκε το μόλις το 2004. Αποτελείται από 3 λωρίδες κάθετες λωρίδες (που δεν ήταν πάντα κάθετες) χρώματος μαύρο, κόκκινο, και πράσινο. Τα χρώματα αντιστοίχως αντιπροσωπεύουν το παρελθόν της χώρας και όσα πέρασε στις δυναστείες, την αιματοχυσία για την ανεξαρτησία και την ελπίδα για το μέλλον. Το έμβλημα του Αφγανιστάν είναι ένα τζαμί με το μιχράμπ του στραμμένο προς τη Μέκκα, και προφανώς αντιπροσωπεύει την θρησκεία τους.

αφγανιστάν

Δεν μπορώ να πω πώς το Ιρακ είναι μια χώρα που δεν είχε αναταραχές στην ιστορία της και κατ’ επέκταση και στη σημαία της. Αποτελείται από τρεις οριζόντιες ρίγες χρώματος κόκκινο, άσπρο και μαύρο. Αντιστοίχως τα χρώματα συμβολίζουν την αιματηρή μάχη που έδιναν κατά τη διάρκεια πολέμων και το θάρρος για να το ξεπεράσουν, το λαμπρό μέλλον του κράτους και την καταπίεση ενάντια στο Ισλάμ. Στη μέση της σημαίας στην άσπρη ρίγα γράφει στα αράβικα Allahu akbar δηλαδή ο Αλλάχ είναι υπέρχος. Φυσικά ακόμα μία σημαία που αναφέρει την θρησκεία του κράτους. Η σημαία αυτή υπάρχει από το 2008 και ποιος ξέρει πόσο σύντομα να αλλάξει, δεδομένου ότι η προηγούμενη αλλαγή ήταν το 2004.

ιρακ