Τι έμαθα σήμερα!

συρτάκι5

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, ο οποίος φέτος μας έδωσε ακόμα μία μέρα να τον χαρούμε. Η αφορμή για το σημερινό ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΣΗΜΕΡΑ είναι η φίλη μου από την Ουκρανία, που κάθε φορά μου μιλάμε μου μιλάει/ με πειράζει για δύο πράγματα για την φέτα και το συρτάκι. Και θα μιλήσουμε για το τελευταίο.

Το συρτάκι δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ παλιός χορός, όμως χάρη στην ελληνική ταινία Ζορμπάς και τον Ωνάση πήρε μεγάλη δημοσιότητα και έγινε από τους πιο γνωστούς ελληνικούς χορούς στον κόσμου. Χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για την ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας, και είχε γρήγορες και αργές κινήσεις από ένα χασάπικο.

Τη μουσική για τον χορό αυτό έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Κύριο χαρακτηριστικό του χορού “συρτάκι” αλλά και της μουσικής του είναι η βαθμιαία επιτάχυνση του ρυθμού. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών στους οποίους οι χορευτές “σέρνουν” τα πόδια τους σε αντιδιαστολή με τους πηδηχτούς χορούς. Το όνομα συρτάκι ενσωματώνει και τον συρτό (στο πιο αργό μέρος του) και στοιχεία πηδηχτού (στο γρηγορότερο μέρος του). Στην ταινία το συρτάκι το χόρευαν άντρες, αλλά είναι ένας χορός που χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες.

συρτακι6

Είμαι σίγουρη πώς έχεις χορέψει συρτάκι, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σου σε κάποια σχολική επίδειξη στο τέλος της χρονιάς, για αυτό δεν θα επεκταθώ στην περιγραφή της χορογραφίας του. Και θα σου πω κάτι που μάλλον δεν ξέρεις. Το συρτάκι έχει μπει στο βιβλίο Guinness, το 2012. Το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε με 5.614 συμμετοχές ανθρώπων που χόρεψαν συρτάκι για πέντε λεπτά στη θάλασσα. στην παραλία του Βόλου. Την ημέρα εκείνη, 31 Αυγούστου, είχε την δεύτερη πανσέληνο του μήνα και τελευταία πανσέληνο για το καλοκαίρι του 2012.

συρτακι7

Την όμορφη αυτή βραδιά 5.614 άνθρωποι χόρεψαν κάτω από το φως του φεγγαριού γράφοντας ιστορία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από 14 έως 89 χρονών, και από πολλές πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Τρίκαλα, ακόμα και από νησιά πήραν μέρος σε αυτή τη βραδιά. Τέλος, το παρόν έδωσε και η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης.