Άκου να δεις φίλε τι έμαθα για….

Αρκετούς αιώνες πριν ειπώθηκε η εξής φράση: οι μεγάλοι άνθρωποι μιλάνε για ιδέες, οι μεσαίοι άνθρωποι για γεγονότα και οι μικροί άνθρωποι για τους άλλουςκαι δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο. Το σημερινό θέμα έχει να κάνει με το κακεντρεχές σχόλιο ή αλλιώς το κουτσομπολιό. (Εναλλακτική ονομασία, –που δεν το κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη είναι-, αποτελεί τοκοινωνικό σχόλιο‘).

gossip

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τη νοοτροπία του χωριού με τις μεγάλες σε ηλικία γυναίκες να κάθονται έξω στις πεζούλες και να θάβουν χωρίς να υπάρχει αύριο οποίον πιάσουν στο στόμα τους. Αντίστοιχο των αντρών αποτελεί το καφενείο, τοποθετημένο σε κομβικό σημείο του χωριού ώστε να παίρνονται παρουσίεςποιος ήρθε, ποιος έφυγε, ποιος πέρασε με ποια, τι φόρεσε αυτή και ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι“. Μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει μια φορά που είχα πάει σε ένα χωριό πάνω σε ένα βουνό. Με το που εμφανιστήκαμε στον δρόμο , όλοι οι θαμώνες του καφενείου της πλατείας παράτησαν ότι έκαναν και καθήλωσαν το βλέμμα πάνω μας…. Creepyyyy….

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιοι κουτσομπολεύουν; Κυρίως κουτσομπολεύουν αυτοί που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και να γεμίσουν τη μέρα τους. Είναι η απελπισμένη προσπάθεια να ζήσουν τη ζωή των άλλων γιατί η δικιά τους είτε έχει βαλτώσει , είτε είναι πλέον μη αναστρέψιμη (δες άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να κάνουν πράγματα και όλη μέρα βλέπουν ανάλαφρες εκπομπές με θεματολογία τύπουαυτά φόρεσαν οι σταρ χθες στην έξοδο τους“, “δείτε αποκλειστικές φωτογραφίας της τάδε παρουσιάστριας με τον τάδε τραγουδιστήκτλ.

Μια άλλη αιτία για το κουτσομπολιό, είναι η ζήλια. Ζηλεύω ότι δεν έχω. Ζηλεύω τη ζωή του άλλου και επειδή δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα αρχίζω να βγάζω χολή προσπαθώντας να τον μειώσω για να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου. Μπορούμε να είμαστε πολύ κακοί με κάποιον όχι επειδή μας έχει κάνει κάτι αλλά επειδή είναι πιο πετυχημένος από εμάς.

Η κακεντρέχεια και ο αρνητικός σχολιασμός είναι πράγματα που δεν τα συναντάς σε ένα μορφωμένο άνθρωπο. Ο άνθρωπος που έχει διαβάσει, έχει μελετήσει, έχει φιλοσοφήσει, δεν θα καθίσει να ασχοληθεί με το νέο αυτοκίνητο του γείτονά. Έχει μάθει να ασχολείται με πιο σημαντικά θέματα και να ψάχνει την ουσία των πραγμάτων. Επίσης , η ενασχόληση με διάφορα χόμπι αποσπάει το μυαλό και το κατευθύνει σε πιο δημιουργικά μονοπάτια. Η ρουτίνα και η αδιάφορη ζωή οδηγούν στο να ασχολούμαστε με τους άλλους. Κάποιος που έχει με τι να ασχοληθεί δεν θα πέσει σε μικρότητες.

Εν κατακλείδι, η ουσία κρύβεται στο κατά ποσό κάποιος μπορεί να διαχειριστεί τον τρόπο που έχει επιλέξει να ζει. Όλα είναι επιλογές. Ακόμα και το να είσαι κουτσομπόλης είναι επιλογή. Αν δεν αντέχεις άλλους να μιλάνε για σένα πίσω από την πλάτη σου, μη γίνεις ένας από αυτούς.