Tι έμαθα σήμερα!

Ο καρπός αρέκα είναι ένας σπόρος ο οποίος συναντάτε και αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο μέρος του τροπικού Ειρηνικού, την Ασία και τα τμήματα της ανατολικής Αφρικής. Ο όρος αρέκα προήλθε από μία Ασιάτικη λέξη, κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν ολλανδοί και πορτογάλλοι ναύτες πήραν τον καρπό μαζί τους στην Ευρώπη.

areka2

Συχνά αναφέρεται και ως καρπός μπετέλ, επειδή μασιέται τυλιγμένο σε φύλλα φυτού μπέτελ. Αυτά τα δύο φυτά έχουν ταυτιστεί το ένα με το άλλο, επειδή η χρήση τους είναι είτε για μάσημα είτε για κάπνισμα.

areka

 (καρπός αρέκα τυλιγμένος σε φύλλο μπετέλ)

Η συνήθεια αυτή έχει πολύ βλαβερές συνέπειες για την υγεία. Και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, δημοσίευσε μια ιατρική έρευνα πώς το μάσημα του καρπού αρέκα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Διάφορες ενώσεις που περιέχονται στο καρπό, με πιο σημαντική την αρεκολίνη, συμβάλλουν στις αλλαγές των ιστών του στόματος. Η χρήση του και το μάσημα του, λοιπόν, αποθαρρύνεται και εντίνονται οι προσπάθειες πρόληψης.

Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βρεις αρέκα καρπό, μιας και το φυτό είναι ένας φοίνικας, που μπορεί και να φτάσει τα 2 μέτρα. Έχει θαμνώδη ανάπτυξη και όμορφο παλαμοειδές φύλλωμα που πέφτει σχηματίζοντας πίδακα. Μετά από μερικά χρόνια ανθίζει και σχηματίζει στελέχη με καρπούς, τους καρπούς αρέκα.

areka3