Αρχική / Επικαιρότητα / Κοινωνία / Tι έμαθα σήμερα!

Tι έμαθα σήμερα!

Ο καρπός αρέκα είναι ένας σπόρος ο οποίος συναντάτε και αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο μέρος του τροπικού Ειρηνικού, την Ασία και τα τμήματα της ανατολικής Αφρικής. Ο όρος αρέκα προήλθε από μία Ασιάτικη λέξη, κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν ολλανδοί και πορτογάλλοι ναύτες πήραν τον καρπό μαζί τους στην Ευρώπη.

areka2

Συχνά αναφέρεται και ως καρπός μπετέλ, επειδή μασιέται τυλιγμένο σε φύλλα φυτού μπέτελ. Αυτά τα δύο φυτά έχουν ταυτιστεί το ένα με το άλλο, επειδή η χρήση τους είναι είτε για μάσημα είτε για κάπνισμα.

areka

 (καρπός αρέκα τυλιγμένος σε φύλλο μπετέλ)

Η συνήθεια αυτή έχει πολύ βλαβερές συνέπειες για την υγεία. Και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, δημοσίευσε μια ιατρική έρευνα πώς το μάσημα του καρπού αρέκα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Διάφορες ενώσεις που περιέχονται στο καρπό, με πιο σημαντική την αρεκολίνη, συμβάλλουν στις αλλαγές των ιστών του στόματος. Η χρήση του και το μάσημα του, λοιπόν, αποθαρρύνεται και εντίνονται οι προσπάθειες πρόληψης.

Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βρεις αρέκα καρπό, μιας και το φυτό είναι ένας φοίνικας, που μπορεί και να φτάσει τα 2 μέτρα. Έχει θαμνώδη ανάπτυξη και όμορφο παλαμοειδές φύλλωμα που πέφτει σχηματίζοντας πίδακα. Μετά από μερικά χρόνια ανθίζει και σχηματίζει στελέχη με καρπούς, τους καρπούς αρέκα.

areka3

Αρθρογράφος: Στεφανία Καλάκη

Μια βέρα Σαλονικιά, που μετακόμισε στο Βελιγράδι, επειδή της αρέσουν οι προκλήσεις. Απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αγαπάει το μάρκετινγκ και την ζαχαροπλαστική, οπού μπορεί να είναι δημιουργική. Δεν θα σταματήσει να γράφει όπου κι αν βρίσκεται, επειδή πολύ απλά αγαπάει να γράφει και να μοιράζεται πράγματα, βάση βιωμάτων. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο είναι ειδικός, αυτό είναι στο ότι πουθενά δεν είναι ειδικός! Υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν θα μάθεις ποτέ, αλλά κάθε μέρα ζεις και μαθαίνεις και από κάτι.
Δείτε όλους τους αρθρογράφους

Δείτε επίσης

Το τελευταίο αντίο στη Νατάσσα Βαρελά!

Το τελευταίο αντίο είπαν, στη Μητρόπολη Μεγάρων, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στη Νατάσσα Βαρελά, η ...

«Πανσέληνος 2018»: δωρεάν εκδηλώσεις σε 132 αρχαιολογικούς χώρους

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *