Aθλητισμός και ψυχική υγεία

Είναι ευρέως γνωστά τα οφέλη που μας χαρίζει ο αθλητισμός και γενικότερα η κίνηση στη σωματική μας κατάσταση. Μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα καλό σωματικό βάρος, μειώνει την χοληστερίνη, δυναμώνει τους μύες και την καρδιά. Όμως αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι το πόσο βοηθά στο να είμαστε ψυχικά υγιείς.

athlitismos5

Πρέπει να καταλάβουμε ότι σώμα και ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ατομικά αθλήματα όπως ο στίβος αλλά και ομαδικά όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και άλλα μας προκαλούν ταυτόχρονα μια απίστευτη ευεξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλή διάθεση που προκαλεί η κίνηση έχει να κάνει με τις ενδορφίνες, ορμόνες που παράγει ο οργανισμός και οι οποίες προκαλούν ψυχική ευφορία. Εκτός όμως από αυτά η ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα ή ομαδικές δραστηριότητες γενικότερα μας κοινωνικοποιεί, μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα μας με το να τα μοιραζόμαστε, μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε νέους φίλους. Και οι φίλοι είναι το καλύτερο «φάρμακο» για να διατηρήσουμε ή και να επαναφέρουμε μια καλή ψυχική υγεία.

athlitismos3

Παράλληλα, οι άνθρωποι που ασκούνται νιώθουν λιγότερο νευρικοί, πιο καλοδιάθετοι, πιο ήρεμοι, με λιγότερο άγχος και πιο δυνατοί σε δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας. Εκτονώνου την ένταση και το στρες της καθημερινής τους ζωής στην άθληση και έτσι σταδιακά ηρεμούν.

athlitismos

Τέλος, αν οι στόχοι που είχαμε βάλει πριν ξεκινήσουμε την άθληση υλοποιηθούν τότε θα νιώσουμε απόλυτα ευτυχείς. Η απώλεια βάρους ή ένα καλλίγραμμο σώμα μας τονώνει την αυτοεκτίμηση.

Για όλους εκείνους τους λόγους ΑΘΛΗΘΕΙΤΕ!!! Είτε σε γυμναστήρια, είτε σε γήπεδα, είτε ακόμα και στην εξοχή. Θα σας γεμίσει με απίστευτη χαρά και ευεξία και θα σας «βγάλει» από την μονοτονία και τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά σε όλους τους τομείς!!!