Η πατρίδα μου…Η Άρτα!

Ήπειρος..τι να πρωτοπείς γι αυτήν! Συνδυάζει τα πάντα σε γενναίες δόσεις! Βουνό και θάλασσα,ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς για εμένα ταξιδιώτες. Εκεί βρίσκεται και η Άρτα..η πόλη που γεννήθηκαν οι γονείς μου, η πατρίδα μου, ο τόπος μου. Πολλοί σίγουρα την έχετε ακούσει,αλλά πιο λίγοι και θα την έχετε επισκεφτεί, και δεν ξέρετε τι χάνετε! Όλοι όμως μου λένε για το γεφύρι της, όταν τους λέω ότι είμαι από ‘κει. “Υπάρχει ακόμη, δεν έπεσε; “ με πειράζουν! Κι όμως είναι εκεί, το κρατάει καλά η γυναίκα του πρωτομάστορα, όπως λέει και ο μύθος. Αλλά δεν είναι το μοναδικό στολίδι ,ούτε ότι πιο όμορφο έχει να δείξει η πόλη.

arta3

(Πηγαίνοντας στην Άρτα)

Η Άρτα αποτελείται από 46.166 κατοίκους,είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και η δεύτερη πιο μεγάλη πόλη της Ηπείρου,μετά τα Γιάννενα, με τα οποία έχουμε μια κόντρα,που κρατάει χρόνια,αλλά ας μην αναφερθούμε σε αυτήν εδώ! Στην Άρτα επικρατούν τα βυζαντινά οικοδομήματα,πολλές εκκλησίες όπως η Παρηγορίτισσα,που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Έχει το κάστρο της (13ος αιώνας), το ρολόι της, τα τείχη της Αμβρακίας. Εξάλλου λέγεται ότι η Άρτα έχει κτιστεί στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας.

arta1

Ας περάσουμε λίγο όμως στην σύγχρονη Άρτα…Έχει φτιαχτεί τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια ο πεζόδρομος του Νικολάου Σκουφά ( τον ονόμασαν έτσι προς τιμήν του Σκουφά, που ήταν ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας και καταγόταν από την Άρτα). Στον πεζόδρομο,βρίσκονται δεξιά και αριστερά διάφορα καταστήματα σε μια μεγάλη ευθεία. Στην αρχή περίπου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και δεν νοείται ντόπιος να μην έχει δώσει έστω μια φορά ραντεβού στην ζωή του εκεί. Επίσης υπάρχουν καφετέριες και μπαράκια τα περισσότερα συγκεντρωμένα εκεί.

pezodromos

Ο κόσμος βέβαια μπορεί να επιλέξει να βγει και στην πλατεία Μονοπωλίου που βρίσκεται πριν τον κεντρικό πεζόδρομο , στο γεφύρι επίσης και από τις δυο πλευρές του υπάρχουν καφετερίες και βέβαια η θέα εκεί είναι υπέροχη! Όμως η Άρτα δεν είναι μόνο το κέντρο της. Υπάρχουν περιοχές και άλλες πλατείες γνωστές, π.χ η πλατεία Κιλκίς , η περιοχή των κτελ , η άνω πόλη ( Βαλαώρα παλιά), το φράγμα , το δάσος, και το τουριστικό περίπτερο με επίσης πολύ ωραία θέα.

the-bridge-of-arta-over-a-river

Σχετικά τώρα με τα φυσικά τοπία, η πιο κοντινή παραλία είναι στο χωριό Κωστακιοί,ο Αμβρακικός Κόλπος, 20 χλμ από την Άρτα. Εκεί συναντάμε ένα σπάνιο μέρος,όπου η θάλασσα χωρίζεται στην μέση από μια λωρίδα δρόμου. Στα αριστερά βρίσκεται ένας προστατευόμενος βίοτοπος και στα δεξιά μπορεί να κάνει κανείς μπάνιο σε μια υπέροχη ζεστή θάλασσα η οποία δεν είναι από τις γνωστές οργανωμένες παραλίες, το αντίθετο μάλιστα και αυτό την κάνει ξεχωριστή.

Επιπλέον όλες οι ωραίες και γνωστές παραλίες της Πρέβεζας απέχουν γύρω στα 40 λεπτά με μία ώρα από την ΄Αρτα, αλλά οι επιλογές δεν σταματάνε εκεί καθώς η Πάργα, η Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, ακόμη και η Λευκάδα είναι μέρη με καταγάλανα και γαλαζoπράσινα νερά, που είναι εύκολα προσβάσιμα με το αυτοκίνητο και θα σας καταπλήξουν,θυμηθείτε με!

Όμως να μην ξεχάσουμε τα βουνά και τα ορεινά χωριά που βρίσκονται γύρω από την Άρτα. Το πιο ξακουστό βέβαια είναι τα Τζουμέρκα με το χωριό Καταρράκτη και οφείλει το όνομα του στους δύο καταρράκτες που βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από το χωριό και συνιστώ σε όσους δοθεί η ευκαιρία να περάσουν από κει να μη χάσουν αυτό το τοπίο.Άλλα όμορφα χωριά είναι η Ροδαυγή, το Βουλγαρέλι, το Πέτα, και η Βλαχέρνα.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι όλοι μας να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και να επισκεπτόμαστε σε κάθε ευκαιρία τις πατρίδες μας! Όσο αναφορά στην Άρτα είναι όντως ένας ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει πολλά αφού συνδυάζει όχι μόνο διαφορετικά τοπία όπως είπαμε αλλά και την ξεκούραση -ηρεμία μιας επαρχιακής πόλης με την έντονη κατά περιόδους κοινωνική ζωή.

———–

Εύη Μακαβέλου