Συνέντευξη με τους Δραμαμίνη!

Οι “Δραμαμίνη” είναι ένα ελληνόφωνο εναλλακτικό συγκρότημα. Πολυτάλαντοι και ανήσυχα πνεύματα, γράφουν μουσική, στίχους, ζωγραφίζουν, ενορχηστρώνουν και σκηνοθετούν.

dramamini

Έχουν κυκλοφορήσει τρεις δισκογραφικές δουλειές, το “Ταξίδι πλάι στο παράθυρο” (2007), “Το σύμπαν μέσα μου” (2CD + DVD, 2011), «Με το Μηδέν και το Άπειρο να συμφιλιωθούμε» (Μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Γ. Καρυωτάκη, Διπλός ψηφιακός δίσκος + Εφαρμογή, 2014).

Επί σκηνής έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με τον Θάνο Ανεστόπουλο, το Νίκο Πορτοκάλογλου, το Μανώλη Φάμελλο, τον Στάθη Δρογώση, τον Κύριο Κ., τον Σπύρο Γραμμένο, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την ορχήστρα της ΕΡΤ.

Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Να ξεκινήσουμε με ένα μικρό ιστορικό της μπάντας, δηλαδή πότε ξεκινήσατε, πως εξελιχθήκατε και πως φτάσατε στο σήμερα.

Ξεκινήσαμε από τη Δράμα σπουδάζοντας μουσική και φτιάχνοντας σχολικά συγκροτήματα! Αργότερα η ζωή μας έφερε στη Θεσσαλονίκη όπου ήμασταν φοιτητές. Τότε συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 2007 κυκλοφόρησε ο πρώτος μας δίσκος και πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε πιο ενεργά με τη μουσική και να κατέβουμε στην Αθήνα όπου βρισκόμαστε μέχρι σήμερα. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε την τέταρτη δισκογραφική δουλειά μας, που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει τον χειμώνα.

«Δραμαμίνη», ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα σας;

Στα πλαίσια του φεστιβάλ τραγουδιού, γνωρίσαμε το Μανώλη Φάμελλο ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τα τραγούδια μας και ανέλαβε την παραγωγή του πρώτου μας δίσκου. Τότε λοιπόν έριξε την ιδέα να ονομαστούμε «Δραμαμίνη» μιας και παραπέμπει στον τόπο καταγωγής μας!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε όντας αδέρφια;

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι περνάμε πολλές ώρες μαζί δημιουργώντας, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Σ’ ένα στούντιο είναι καλό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνθρωποι που δουλεύουν μαζί, γιατί μπορείς να γλιτώσεις πολύ χρόνο και είναι πιο απολαυστική η διαδικασία της ηχογράφησης. Δυσκολίες υπάρχουν σε λογικά πλαίσια όπως συμβαίνει άλλωστε οπουδήποτε υπάρχει συνεργασία!

dramamini2

Κοντά δέκα χρόνια μετά την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, πόσο θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η μουσική σας αυτά τα χρόνια;

Θεωρούμε ότι η μουσική μας, έχει αλλάξει αρκετά, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το υγιές! Μέσα σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι, νιώθουμε ότι έχουμε εξελιχθεί κι έχουμε ωριμάσει. Επίσης ακούμε πολλή μουσική και προσπαθούμε να δοκιμάζουμε πράγματα που δεν είχαμε κάνει μέχρι χθες!

Στιχουργικά, ποια θέματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας;

Αυτό ποικίλει ανά περιόδους. Κάποιες φορές μας απασχολούν πιο εσωτερικά θέματα, άλλοτε μας δίνουν έμπνευση οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι προσωπικότητές τους, και κάποιες φορές, οι τοποθεσίες που θα θέλαμε να έχουμε επισκεφθεί!

Πόσος χρόνος σας παίρνει από τη στιγμή που ξεκινάτε να γράψετε ένα κομμάτι μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο;

Αυτό είναι κάτι πολύ περίπλοκο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Από τη στιγμή που θα υπάρχει το τραγούδι σαν σύνθεση, θα πρέπει να βρεθεί μια ημερομηνία που να μπορεί όλη η ομάδα να το ηχογραφήσει, να υπάρχουν κενές ώρες στο στούντιο, έπειτα να γίνει η μίξη των ήχων, και να ακολουθήσουν τα διαδικαστικά πριν την τελική κυκλοφορία. Ε λοιπόν, όλο αυτό μπορεί να σημαίνει ένας μήνας μόνο για ένα τραγούδι! Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα πράγματα συμβαίνουν πολύ γρηγορότερα όπως πχ στην περίπτωση του τραγουδιού «Κομήτης του Χάλεϋ» το οποίο γράφτηκε σε ένα βράδυ, ηχογραφήθηκε τις επόμενες δυο μέρες και κυκλοφόρησε!

Το blog https://enavasileio.blogspot.gr/, όπου μπορούμε να βρούμε ποιήματα του Γιάννη Μιχαηλίδη, πως προέκυψε και ποια είναι η σχέση σας με την ποίηση;

Η σχέση μας με την ποίηση ξεκινάει το 2010 όταν σε μια βιβλιοθήκη σ’ ένα παραθαλάσσιο σπίτι φίλων, βρήκαμε ένα βιβλίο του Καρυωτάκη. Από τότε άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος για μας, αγαπήσαμε την ποίηση και ξεκινήσαμε να διαβάζουμε πολλούς άλλους ποιητές.

Το blog με τα ποιήματα, είναι κι αυτό ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργήθηκε όταν πια είχε ήδη μαζευτεί αρκετό υλικό στο συρτάρι και έπρεπε κάποια στιγμή να βγει κι έξω από το δωμάτιο.

Πως επιλέξατε να μελοποιήσετε Καρυωτάκη; Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ποιητής έχει μελοποιηθεί από διάφορους καλλιτέχνες ανά τα έτη σας επηρέασε/ σας φόβισε ή τον προσεγγίσατε με καθαρό μυαλό;

Επιλέξαμε να μελοποιήσουμε Καρυωτάκη γιατί βρίσκουμε πολλά κοινά σημεία επαφής με τον ποιητή, μας αρέσει το κλίμα που επικρατεί στα ποιήματα και ο ευφυής λόγος, με τα απλά υλικά του, χωρίς να χρησιμοποιούνται δύστροπες εκφράσεις. Προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας και να εκφραστούμε μέσω της μελοποίησης, χωρίς να μας επηρεάζει αν κάποιο ποίημα έχει μελοποιηθεί στο παρελθόν. Έτσι κι αλλιώς θέλαμε να βάλουμε τη δική μας προσωπικότητά στα τραγούδια.

Πόσο σημαντικές θεωρείτε τις συνεργασίες;

Γενικότερα είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες και αυτό φαίνεται έντονα και στο βιογραφικό μας! Όσο περνάει ο καιρός μάλιστα, το νιώθουμε και πιο έντονα πως οι συνεργασίες πολλά καλά έχουν να προσφέρουν και βγαίνουν όμορφα πράγματα μέσα απ’ αυτές. Είναι ωραίος και ο μοναχικός δρόμος αλλά είναι ωραίες και οι παρέες!

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Φίλιππο Πλιάτσικα καθώς και για το νέο σας τραγούδι «Ένα πλοίο για τον παράδεισο».

Τον Φίλιππο τον γνωρίσαμε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, όταν μας κάλεσε να συμμετάσχουμε στο τραγούδι «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο» με την ορχήστρα της ΕΡΤ. Τον τελευταίο καιρό ετοιμάζουμε κάποια ολοκαίνουργια τραγούδια του Φίλιππου και ένα από αυτά είναι το «Ένα πλοίο για τον παράδεισο»! Είμαστε ευτυχείς μ’ αυτή τη συνεργασία γιατί βγήκε ένα πολύ γλυκό τραγούδι το οποίο μάλιστα έχει ήδη αγαπηθεί από το διαδίκτυο και τα ραδιόφωνα και νιώθουμε περήφανοι που έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας!

Παρατηρώ πως πέρα από τη μουσική έχετε και άλλες ασχολίες σαν μπάντα, όπως τη ζωγραφική, τη ποίηση, τη σκηνοθεσία, την ενορχήστρωση και την επιμέλεια παραγωγή δίσκων (τόσο δικών σας, όσο και άλλων καλλιτεχνών). Πως τα συνδυάζετε όλα αυτά;

Είμαστε «ανήσυχα πνεύματα» όπως καταλαβαίνεις… Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, μιας και όλα αυτά που ανέφερες, χρειάζονται χρόνο. Γενικά όμως, είναι απολαυστικό γιατί ασχολούμαστε με πράγματα που αγαπάμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τη δουλειά σας μπορεί ένας χρήστης να την κατεβάσει δωρεάν από το site σας http://dramamini.gr/ . Η λογική donate που ακολουθείτε βρίσκει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Στην περίπτωσή μας, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στήριξε αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό! Γενικότερα, είναι καλό ο κόσμος να επιλέγει και να στηρίζει προσπάθειες που γίνονται, δίνοντας κάποιο χρηματικό αντίτιμο για τη μουσική που του αρέσει.

O διαγωνισμός «Jumping Fish», πόσο σας έχει βοηθήσει;

Μας έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το σημαντικό είναι ότι η βοήθεια είναι ουσιαστική. Είναι ίσως ο σοβαρότερος διαγωνισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή και αποτελεί όαση στην γενικότερη ξηρασία που επικρατεί.

Τι αναμένουμε μελλοντικά από τους Δραμαμίνη τόσο δισκογραφικά όσο και από ζωντανές εμφανίσεις;

Αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο και ετοιμάζουμε τον καινούργιο μας δίσκο! Επίσης στις 7 Σεπτέμβρη ανοίγουμε τη μεγάλη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα στο θέατρο βράχων…

Τους ευχαριστούμε πολύ!

dramamini3

Στο site www.dramamini.gr διατίθεται όλη η δισκογραφία του συγκροτήματος. Μπορείτε να κατεβάσετε τους δίσκους είτε δωρεάν, είτε αν θέλετε, να προσφέρετε ένα χρηματικό αντίτιμο στηρίζοντας την προσπάθεια.

FB page: https://www.facebook.com/Dramamini

Youtube Channel: https://www.youtube.com/user/DramaminiOfficial

Twitter: www.twitter.com/DramaminiMusic