sTRAPPED on, ένα escape room φτιαγμένο για να διαφέρει.

Όταν οι δημιουργοί του δωματίου σε προϊδεάζουν με αυτό το μήνυμα:

«Εσείς όλοι οι Escapers εκεί έξω, που σας αρέσει να κλειδώνεστε σε δωμάτια,

ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;

Σας παρακολουθώ και δεν θα μου γλυτώσετε.

Θα παίξουμε ένα παιχνίδι με πολλές αποχρώσεις και πολλούς γρίφους.

Εγώ, ο μεγάλος BigSaw, θα σας δείξω τι εστί βερίκοκο»

δεν έχεις παρά να μαζέψεις την ομάδα σου και να ψάξεις να βρεις την αξιοπρέπεια σου.

strapped-on

Μιλήσαμε με τους εμπνευστές του δωματίου διαφυγής sTRAPPED on του Secret Rooms, Πάρι Μαυρομάτη και Γιάννη Κανελλόπουλο, και να τι μας είπαν.

  • Το Strapped on, είναι το πρώτο δωμάτιο που σκοπός σου δεν είναι να δραπετεύσεις πριν το χρονόμετρο δείξει 0. Δημιουργήθηκε ως παρωδία των απανταχού escape rooms. Πως σας ήρθε η έμπνευση για ένα τέτοιο δωμάτιο;

Τα escape room τα δικά μας είναι γενικά διαφορετικά. Από την άποψη ότι είναι φτιαγμένα σαν να είναι παιχνίδια σε υπολογιστή και όχι σαν παιχνίδια escape room. Για αρχή, δεν έχουμε λουκέτα. Είναι πιο διαδραστικά παιχνίδια. Έχουμε επηρεαστεί από τα adventure games για υπολογιστή της δεκαετίας του 90. Από αυτά έχουμε φτιάξει τα δύο μας παιχνίδια, το Orphan (παιχνίδι ψυχολογικού τρόμου) και τον Απαγορευμένο Τύμβο (παιχνίδι περιπέτειας). Αυτά τα δύο παιχνίδια ήταν εξ’ ολοκλήρου διαφορετικά από τα άλλα, από την άποψη ότι δεν έχουμε τα λουκέτα. Μετά θέλαμε να κάνουμε και κάτι τρίτο, και θέλαμε να είναι κάτι διαφορετικό. Δηλαδή, δεν θέλαμε να επαναληφθούμε στον τρόμο και στην περιπέτεια.

Σκεφτήκαμε χρονομηχανή. Μιλήσαμε και με άλλα escape rooms και όλοι μας είχαμε μια ιδέα για ένα καινούργιο δωμάτιο, και όλοι μαζί ταυτόχρονα είπαμε πως θέλουμε χρονομηχανή! Συζητήσαμε μετά με τον Γιάννη, και είπαμε πως θα φτιαχτούν άλλες δύο χρονομηχανές, οπότε δεν θα τραβήξει πολύ το ενδιαφέρον να φτιάξουμε και εμείς χρονομηχανή. Είχαμε στο μυαλό μας να φτιάξουμε κάποια στιγμή ένα δωμάτιο για ενηλίκους και μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε μια κωμωδία ταυτόχρονα (γιατί ούτε κωμωδία υπήρχε) και έτσι βάλαμε και το σεξουαλικό στοιχείο μέσα. Θέλαμε να σατιρίσουμε τα escape room (και εμάς σατιρίζουμε μέσα) και γενικά να δώσουμε σκοπό σε πράγματα που κάνουν οι παίχτες μέσα, τα οποία δεν έχουν σημασία και που τα θεωρούμε αστεία. Σε αυτό το δωμάτιο, όλα αυτά τα πράγματα, έχουν αξία. Οτιδήποτε λάθος κάνουν οι παίχτες έχει αξία. Και ύστερα θέλαμε να το κάνουμε σαν παρωδία, να σατιρίσουμε τα λουκέτα, να σατιρίσουμε διάφορα πράγματα, να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό για να πιάσουμε και μια αγορά η οποία δεν έρχεται στα escape rooms. Για να έρθεις σε εμάς, δεν χρειάζεται να σου αρέσουν τα escape rooms.

  • Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από τα άλλα escape rooms;

Το θέμα και το περιεχόμενό του. Φαντάσου ότι μέσα έχει όλο το κατάλογο ενός sex shop, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, για γρίφους πάντα, και είχαμε στο μυαλό μας την κωμωδία. Το πιο εύκολο πράγμα για να κάνεις κάποιον να γελάσει είναι θέματα σεξουαλικού περιεχομένου. Άμα είναι καλή η παρέα, θα χαβαλεδιάσουν και θα περάσουν και καλά. Ξεκινήσαμε να τα κάνουμε όλα ανάποδα. Σκοπός δεν είναι να βγεις έξω αλλά να παραμείνεις μέσα ώστε να μαζέψεις πόντους. Λόγω του ότι είναι σάτιρα / σεξοκωμωδία, όταν λέμε πόντους, στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοούμε μέγεθος. Αυτά είναι που το ξεχωρίζουν, ότι είναι αστείο, βγάζει γέλιο και μπορείς να το ξαναπαίξεις. Οι γρίφοι δεν αλλάζουν, αλλά οι πιο πολλοί παίχτες, δυστυχώς, τους βάζουν σε δεύτερη μοίρα. Το δωμάτιο δεν σε προϊδεάζει να σκεφτείς. Έχει πολύ υλικό μέσα, και πολλοί λένε ότι δεν έχει γρίφους, ενώ έχει δύσκολους και ωραίους γρίφους.

  • Το δωμάτιο έχει 3 διαφορετικούς τρόπους για να παιχτεί. Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτούς τους τρόπους;

Υπάρχει το Soft core, ο οποίος είναι ο πιο απλός τρόπος να μαζέψεις πόντους, χωρίς να βγεις πολύ έξω από τα όρια σου. Το Hard core mode είναι για τους πιο προχωρημένους και δεν υπάρχουν όρια. Οι παίχτες που θα έρθουν μέσα θα πρέπει να είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι και να είναι πρόθυμοι και προετοιμασμένοι για τα πάντα. Η διαφορά του Soft core με το Hard core, είναι πόσο καλά γνωρίζεται η ομάδα μεταξύ της ή πόσο καλά θέλουν να γνωριστούν.

Το Bachelor Party mode είναι λίγο πιο Hard core από το Hard core. Απευθύνεται μόνο για Bachelor Party. Είναι λίγο πιο ακριβό από τους άλλους τρόπους και στην ερώτηση αν βάζουμε ηθοποιό, όχι δεν βάζουμε, απλά βάζουμε κάποια έξτρα πράγματα που σε Bachelor party τα σηκώνει.

  • Ποιοι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για το escape room;

Όλοι. Έχουμε παίχτες όλων των ηλικιών. Οι πιο πολλοί είναι πάνω από 24. Μας έχουν έρθει μέχρι και 60 χρονών. Δεν έχει όριο ηλικίας. Στο Bachelor party έχουν έρθει παρέες γυναικών, και παρέες αντρών. Έχουν έρθει και ζευγάρια, 6 άτομα μαζί να παίξουν.

  • Πόσα άτομα είναι ο ιδανικός αριθμός για να παίξουν στο δωμάτιο;

Από 5 και πάνω. Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά. Είναι τέτοια η ροή του παιχνιδιού, που σηκώνει πολλά άτομα. Το όριο είναι μέχρι 14 άτομα. Είναι το πιο μεγάλο escape room που υπάρχει στην Αθήνα.

  • Αναφορικά με τους κανόνες, τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι παίχτες πριν μπουν στο δωμάτιο;

Δεν θα πρέπει να γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που θα πρέπει να έχει στο νου του, είναι πως στο συγκεκριμένο δωμάτιο, λόγω του θέματος και του περιεχομένου, δεν θέλουμε παρεξηγήσεις. Είναι πολύ λεπτή η γραμμή από το αστείο στην παρεξήγηση. Πιστεύω ότι την έχουμε βρει αλλά ποτέ δεν ξέρεις ο άλλος πως θα αντιδράσει. Επομένως, αυτό που συνιστούμε είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό και να μην είσαι πουριτανός.

  • Θα προτείνατε το δωμάτιο στους πρωτάρηδες των escape rooms;

Δεν έχει να κάνει. Μπορείς να λύσεις γρίφους ή μπορείς να μείνεις στο δωμάτιο χωρίς να λύσεις γρίφους. Είναι ιδιαίτερο και κάπως περίεργο δωμάτιο. Ούτως ή άλλως απευθύνεται σε άλλη αγορά. Έχουν έρθει άτομα που δεν τους αρέσουν τα escape rooms και δεν σκοπεύουν να ξαναπαίξουν. Το κοινό που έχουμε με τα escape rooms είναι ότι κλειδώνεσαι σε ένα δωμάτιο και ότι έχεις γρίφους. Ανήκει στην ευρύτερη έννοια των escape rooms. Δεν είναι 100% escape room.

  • Έχετε σχέδια για δημιουργία κι άλλων πρωτότυπων δωματίων τέτοιου τύπου;

Γενικά σκεφτόμαστε να κάνουμε πάντα κάτι διαφορετικό. Και τα τρία μας δωμάτια ήταν διαφορετικά. Έχουμε κάποιες ιδέες και το ίδιο δωμάτιο συνέχεια το χτίζουμε. Έχουμε σκεφτεί κάποιες παραλλαγές και μέσα στο χρόνο θα γίνουν και κάποια events για το συγκεκριμένο δωμάτιο τα οποία θα κρατήσουν 1 με 2 ημέρες. Είναι τόσο ελεύθερο το δωμάτιο και μπορούμε να κάνουμε πολλές τροποποιήσεις.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει!

Τους ευχαριστούμε πολύ!

Περισσότερες Πληροφορίες:

http://www.secret-rooms.gr/gr/strapped-on