Τι έμαθα σήμερα: Η ιστορία της σοκολάτας!

Τι έμαθα σήμερα!

Η ιστορία της σοκολάτας!

Σοκολάτα..μια λέξη που κρύβει τόση απόλαυση! Την λατρεύουμε όλοι,μικροί και μεγάλοι, δεν την χορταίνουμε ποτέ όσο και να φάμε πάντα θα θέλαμε κι άλλο.

sokolata2

Έχουμε όμως σκεφτεί ποτέ από πότε υπάρχει η σοκολάτα, πότε ανακαλύφθηκε, και ποια τα καλά της για την υγεία μας;

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου του κακάο που ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Κάθε δέντρο χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να βγάλει καρπούς, οι οποίοι κάθε χρόνο φτάνουν τους 20-30. Από αυτούς συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.
Οι Αζτέκοι το χρησιμοποιούσαν ως μέσο για τις συναλλαγές τους. Είχε ίση τιμή με το χρυσό και το είχαν οι πλούσιοι. Στην αρχή λεγόταν “τροφή των θεών”.

sokolata

Με την ανακάλυψη της Αμερικής το κακάο ήρθε και στην Ευρώπη. Εκεί οι Ισπανοί ονόμασαν το κακάο σοκολάτα. Χρησιμοποιούσαν τους κόκκους τρίβοντάς τους, γίνονταν σκόνη και το έκαναν ρόφημα.

Τα είδη σοκολάτας που υπάρχουν είναι τα εξής:
1. Η μαύρη ή υγείας, η οποία έχει πικρή γεύση
2. Η σοκολάτα γάλακτος, η οποία έχει τα ίδια συστατικά με την υγείας συν γάλα.
3. Η κουβερτούρα, η οποία είναι και αυτή ίδια με την μαύρη σοκολάτα, αλλά έχει παραπάνω κακαόμαζα.
4. Η βιολογική

Η λευκή σοκολάτα, η οποία δεν κατατάσσεται στην κατηγορία με τις σοκολάτες, καθώς είναι η μόνη σοκολάτα που δεν περιέχει κακαόμαζα.

sokolata1

Μερικά από τα οφέλη της σοκολάτας είναι η αντιοξειδωτική της δράση, ότι διεγείρει το νου μας, ανεβάζει την διάθεσή μας, μειώνει την πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα.

* Λέγεται ότι μέχρι το 2020 λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης του 2013 σε κακάο θα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σοκολάτας, γεγονός που θα την καταστίσει τόσο ακριβή όσο και το χαβιάρι.

Ας ελπίσουμε ότι η σοκολάτα θα συνεχίσει να μας σαγηνεύει με την πλούσια γλυκιά γεύση της, μικρούς και μεγάλους και να μην χρειαστεί στα επόμενα χρόνια να προβούμε σε κάποιο υποκατάστατο.