Αντιμετώπισε τις ανασφάλειές σου!

Πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να σκέφτεσαι πως έχεις παραπανίσια κιλά, να αναρωτιέσαι αν ο σύντροφός σου σε αγαπά, αν οι φίλοι σε υπολογίζουν, αν είσαι αγαπητή και η λίστα συνεχίζεται με πολλές ακόμη άλλες ανασφάλειες.

%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7

Η ανασφάλεια είναι κυρίως γυναικείο χαρακτηριστικό. Φυσικά κι ένας άνδρας θα έχει κι αυτός τα δικά του “θεματάκια” περί εμφάνισης και αποδοχής αλλά δεν θα δώσει τόση μεγάλη σημασία όσο μια γυναίκα. Γιατί όμως μια γυναίκα “πάσχει” από έλλειψη αυτοπεποίθησης και κρίσεις ανασφάλειας; Ζούμε σε μια κοινωνία που μας καλλιεργεί τη δυσπιστία και την ανασφάλεια… Η ρίζα του κακού : Δυστυχώς έχουμε μεγαλώσει με ταμπού και προκαταλήψεις και πολλές φορές ενώ πιστεύουμε πως τα έχουμε αποβάλει, αυτά κάνουν πάρτι μέσα στο υποσυνείδητο μας. Έχουμε μεγαλώσει στη λόγική του “Άνδρας = Δύναμη & Γυναίκα = Αδυναμία” και η αναφάλεια είναι χαρακτηριστικό αδυναμίας… Από μικρά κοριτσάκια ενθαρρυνόμαστε να είμαστε σωστά θηλυκά, χαριτωμένες και περιποιημένες, εξού και η σημασία που δίνουμε στο σώμα και την ομορφιά.

%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b72

Θεωρούμε πως ο άνδρας ψάχνει την τέλεια γυναίκα και προσπαθούμε διακαώς να φτάσουμε την τελειότητα. Μια γυναίκα από τη φύση της τρέφει πολύ περισσότερες ανησυχίες σε σχέση με τον καθαρά “ρεαλιστη” άνδρα. Δεν εστιάζουμε στην πραγματική αιτία.

Πως θα καταπολεμήσουμε όμως τις ανασφάλειες μας;;

1. Αυτοπαραδοχή: Να παραδεχτούμε ότι νιώθουμε ανασφαλείς, ότι έχουμε φόβους ότι είμαστε πιο αδύναμοι απ΄ότι νομίζουμε ή θέλουμε να δείχνουμε. Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους ακόμη και αν η αλήθεια μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι ή μας δυσαρεστεί. *Κάνε ασκήσεις αυτογνωσίας κι αυτοεκτίμησης. Αναγνώρισε τα ελλατώματα και τα προτερήματά σου διότι σίγουρα υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους είσαι καλή!

2. Ανάληψη της ευθύνης: Ν΄αποδεχτούμε την ευθύνη για το πρόβλημα μας για να μπορέσουμε να το λύσουμε. * Τα πάντα είναι στο χέρι σου! Πίστεψε στον εαυτό σου, αναγνώρισε τα λάθη σου και προχώρα. Κάθε αποτυχία σε κάθε πεδίο – επαγγελματικό, ερωτικό, φιλικό – ας γίνει μάθημα προς αποφυγή. Μην υποτιμάς τον εαυτό σου και μην παραδίσεσαι στην θλίψη και την ανασφάλεια. Αξίζεις το καλύτερο, αρκεί να μάθεις να το αναγνωρίζεις.

3. Βάλε σαφείς στόχους και πέτυχέ τους. Για να το κάνεις βέβαια πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και να προσπαθείς γι΄αυτό. Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους.

%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b73

4. Αντιμετώπιση των φόβων-ρίσκο: Το θάρρος στη ζωή αποκτιέται μέσα από συνεχείς προσπάθειες καλλιεργώντας τη συνήθεια ν΄αρνείται κανείς ν΄αφήνει το φόβο να του καθορίζει τις πράξεις, μαθαίνοντας να διακινδυνεύει να ζει με ανασφάλεια, ν΄αντέχει τις στερήσεις, μαθαίνοντας να κερδίζει αλλά και να χάνει στο παιχνίδι της ζωής. *Τι είναι αυτό που σου προκαλεί την ανασφάλεια; Είναι όντως κάτι το υπαρκτό; Συνήθως η ανασφάλεια για την εμφάνιση είναι αποτέλεσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Μια πλαστική για παράδειγμα δε θα τα λύσει! Βρες τη ρίζα του προβλήματος κι αντιμετώπισέ το.

5. Η σημασία της μάθησης: Η μάθηση είναι συγκλονιστικό πράγμα γιατί κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι, γίνεσαι κάτι καινούργιο. * Τα πρότυπα που μας πλασάρουν δεν είναι πάντα πραγματικά. Τα τεχνολογικά μέσα και το ρετούς κάνουν θαύματα. Μη στηρίζεσαι στην ομορφιά των περιοδικών και των διαφημίσεων διότι απλούστατα είναι απόλυτα fake.

6. Η σημασία της ανεξαρτησίας και της πρωτοβουλίας

Κανείς δεν είναι τέλειος! Βάλε το καλά στο μυαλουδάκι σου!

————–

Ειρήνη Ρήνα