Ιδέες για αποκριάτικες στολές, εμπνευσμένες από την ιστορία της μόδας

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

απόκριες στολές

Την περίοδο των αποκριών στην Ελλάδα συνηθίζεται να ντύνονται όλοι με ευφάνταστες και πρωτότυπες ενδυμασίες, πράγμα που δημιουργεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα.

Οι ενδυματολογικές προτάσεις κάθε χρόνο και πληθαίνουν και αυτό καθίσταται αρκετά βοηθητικό ειδικά για τους φίλους που δεν έχουν την απαιτούμενη έμπνευση ή το κατάλληλο budget για να εντυπωσιάσουν με την επιλογή τους.

Μια απλή και αρκετά πρωτότυπη λύση θα ήταν αν κάναμε μια αναδρομή στην ιστορία της μόδας, και πιο συγκεκριμένα έναν αιώνα πριν, μεταξύ 1900-1990. Κάθε εποχή έχει αφήσει τη δική της ταυτότητα, με ενδυμασίες που έχουν ξεχωρίσει και εξελιχθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Παρατηρώντας λοιπόν προσεχτικά το style που επικράτησε κάθε εποχή, μπορούμε να βρούμε προτάσεις για τις απόκριες οι οποίες θα μας λύσουν τα χέρια, εφόσον μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε με κομμάτια που υπάρχουν στην γκαρνταρόμπα μας.

1900’s

Εαν θες να είσαι μια γυναίκα στην αρχή του 20ου αιώνα, τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μακριά φούστα, ένα πουκάμισο, ενα σακάκι και ένα καπέλο. Πιάσε τα μαλλιά σου έναν όμορφο κότσο και έτοιμη 00’s girl.

1910’s

Το style ‘Charleston’ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα όλων των εποχών και μέχρι σήμερα αποτελεί ιδανική επιλογή για αποκριάτικη ενδυμασία. Ένα ιδιαίτερο ριχτό φόρεμα σε συνδυασμό με ένα καπέλο ή κορδέλα με φτερό και γόβες συνθέτουν αυτό το έξαίσιο style.

1920’s

Έχετε δει τον Τιτανικό; Εαν όχι, τότε τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία εφόσον μπορείτε να εμπνευστείτε από τα φανταχτερά φορέματα που η Rose (Kate Winslet) συνήθιζε να φοράει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Ένα μακρύ φόρεμα σε συνδυασμό με ένα over sized σακάκι, ζώνη, μακριά γάντια, μπότες και ένα μεγάλο καπέλο θα σας μεταμορφώσει στην επόμενη ‘Rose’ και πιστέψτε με δεν θα είναι ‘Τιτανικός’ η εμφάνιση σας.

1930’s

Ένα μακρύ μαύρο φόρεμα σε συνδυασμό με πέρλες και ένα ιδιαίτερο και κομψό χτένισμα θα σας μεταμορφώσει σε χολιγουντιανή star του 1930.

1940’s

Μια καπαρντίνα, γόβες και ενα 40’s χτένισμα θα σας μεταμορφώσει σε fashionista της εποχής.

1950’s

Ως μια άλλη Audrey Hepburn μπορείς να μεταμορφωθείς αρκεί να έχεις ένα μαύρο φόρεμα, πέρλες, μακριά γάντια και ένα elegant κότσο. Η εμφάνιση της Audrey στο ‘Breakfast at Tiffany’s’ την δεκαετία του ’50 άφησε εποχή ως μια από τις ωραιότερες και πιο κομψές στιλιστικές επιλογές όλων των εποχών.

1960’s

Τα 60’s μας θυμίζουν πως είναι να είσαι school girl, με ντυσίματα που μοιάζουν με ποδιές, κορδέλα στα μαλλιά και κοριτσίστικη διάθεση. Η ιδιαιτερότητα της εποχής είναι ότι η φούστα πια είναι πάνω από το γόνατο, πράγμα που οδηγεί στην απελευθέρωση της εικόνας των γυναικών.

1970’s

H εποχή των Hippies, που ονειρεύονταν ένα κόσμο με ειρήνη και αγάπη, άφησε το δικό της στίγμα στην παγκόσμια ιστορία εφόσον σφραγίστηκε από σημαντικά γεγονότα. Όμως και το στιλιστικό στίγμα της εποχής έχει μείνει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα καθώς αποτελούν μια αγαπημένη στιλιστική επιλογή κυρίως τις απόκριες. Παντελόνια καμπάνες, γιλέκα, ριχτές μπλούζες και στεφάνι στα μαλλιά είναι τα ιδανικά κομμάτια που απαρτίζουν το Hippie’s style.

1980’s

Ότι πιο φανταχτερό και έξαλλο έχετε στην γκαρνταρόμπα σας ήρθε η ώρα να το βγάλετε και να το φορέσετε αυτές τις απόκριες. To style που μεσουρανούσε στα 80’s είναι ιδανική επιλογή, εφόσον σας επιτρέπει να φορέσετε ότι θέλετε όπως ακριβώς το θέλετε.

1990’s

Εάν πάλι είσαι κορίτσι των 90’s και θές να μεταμορφωθείς σε μια άλλη Katie Holmes στο ‘Dawson’s Creek’, τότε μια μπαντάνα με κοτσιδάκια, ένα over sized φούτερ, μια σαλοπέτα και…λίγο χρώμα είναι τα ιδανικά στοιχεία που θα συνθέσουν αυτή την εμφάνιση.

Όπως είδαμε στην ανασκόπηση μας μέσα από την ιστορία της μόδας στον 20o αιώνα, διαπιστώνουμε ότι μας έχει αφήσει παρακαταθήκη εξαίσιες στιλιστικές επιλογές για την καθημερινότητα μας, αλλά και για τις απόκριες ώστε να έχουμε πρωτότυπες εμφανίσεις που θα κλέψουν τις εντυπώσεις και θα αφήσουν και το πορτοφόλι μας αναλλοίωτο.