Η μουσική είναι μία. Πολλά είναι τα είδη. Μη μπερδεύεστε.

Η μουσική ως μορφή τέχνης εάν γνώριζε την κακοποίησή της σήμερα, ίσως, και να σκεφτόταν να αποσυρθεί. Δεν μιλάω για συνθέτες και στιχουργούς. Εννοώ το γιατί εμείς οι ακροατές της στιγματίζουμε με υβριστικά σχόλια και ταυτίζουμε με «κατώτερες» λέξεις ορισμένα είδη της μουσικής; Τα είδη της μουσικής κάνουν την ίδια τη μουσική. Εάν δεν αντέχεις να ακούς ένα είδος, πιστεύω, ότι δεν αντέχεις την ίδια τη μουσική. Το ότι προτιμάς στην καθημερινότητά σου να ακούς το συγκεκριμένο είδος, αλίμονο, ποιος θα μπορούσε να πει κάτι; Κανείς. Αλλά το ότι φέρεσαι λες και είσαι τριών ετών παιδάκι μπροστά σε κόσμο λαμβάνοντας ξενερωμένες εκφράσεις προσώπου, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

music

Υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής τα οποία ιστορικά έχουν ταυτιστεί με ορισμένους τύπους ανθρώπων (για να μην πω κοινωνικές τάξεις). Για παράδειγμα, το μουσικό είδος της rock / punk / metal (συν τα παρακλάδια τους) έχουν ταυτιστεί με αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, και φυσικά με τη γενικότερη ετικέτα «παρέκκλιση» λόγω ιστορικής, εθνικής προέλευσης συγκροτημάτων που θεμελίωσαν αυτά τα είδη.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε το μουσικό είδος της λαϊκής μουσικής (ναι, αυτό το άρθρο θα σου μάθει να σέβεσαι ακόμη και στη διατύπωση περιγραφικών όρων – όχι «σκυλάδικα»), το οποίο με όλα τα παρακλάδια του (παραδοσιακή μουσική, βαρύ / ελαφρύ λαϊκό, ρεμπέτικο κτλ.) έχει ταυτιστεί, όπως τα μη προσαρμόσιμα ζώα στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου (ρατσιστικό σκεπτικό που πρέπει να αποβληθεί κάποια στιγμή εάν θέλεις να λέγεσαι συν – άνθρωπος), με κατωτερότητα. Όμως, για να μην γράφουμε μόνο τα προφανή, και η κλασική μουσική έχει ταυτιστεί λόγω ιστορικής προέλευσης με τα γαλλικά και το πιάνο (γαλλική αστική τάξη γαρ).

Που θέλω να καταλήξω; Στο ότι δεν σε τιμά καθόλου να υποβαθμίζεις μουσικά είδη μόνο και μόνο επειδή δεν τα ακούς και μαζί μ’αυτά και ανθρώπους. Είναι τραγικό. Και στο κάτω κάτω, εάν είσαι μία φορά εσύ «ρατσιστής» σε ένα μουσικό είδος, είναι και ο απέναντί σου. Επίσης, ζεις στην Ελλάδα. Να το καταλάβω ότι δεν γουστάρεις να μάθεις τα ελληνικά μουσικά είδη, αλλά όχι και να τα σνομπάρεις. Άρα; Η ίδια η μουσική ως τέχνη χάνεται μέσα στις λογομαχίες σου. Προσωπικά, επιλέγω μουσικά κομμάτια στην καθημερινότητά μου από το μουσικό είδος της rock από το λύκειο. Αν με ρωτήσετε, όμως, με ποιο είδος μουσικής έχω μεγαλώσει, θα σας απαντήσω με την ελληνική λαϊκή μουσική και τιμή μου που γνωρίζω μεγάλους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διάδοσή της. Και ναι, μπορώ και θέλω να την ακούω μέχρι σήμερα.