ΠΜΣ: «Εφαρμοσμένη Οικονομική & Χρηματοοικονομική»

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο του Ελληνικού Κράτους, έχει παράδοση στην εκπαίδευση στο χώρο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιστημών.

πμσ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική, το οποίο λειτουργεί ήδη 22 χρόνια, έχει ευρεία αποδοχή από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά εργασίας. Οι πτυχιούχοι του στελεχώνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικά τμήματα επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τράπεζες, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Υπουργεία, διεθνείς οργανισμούς και ελεγκτικές εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Π.Μ.Σ.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ακαδημαϊκό Έτος 1996-97 ως διετές Πρόγραμμα φοίτησης στην Εφαρμοσμένη Οικονομική και την Οικονομική Πολιτική σε συνεργασία με το London School of Economics και το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα είχε και συνεχίζει να προσφέρει έμφαση σε εφαρμοσμένες σπουδές και να προετοιμάζει τους φοιτητές του για την εθνική και διεθνή αγορά εργασίας.

Το 2001-02 το Πρόγραμμα μετατράπηκε σε μονοετές και εμπλουτίσθηκε με την κατεύθυνση «Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων και των Αγορών».

Το 2005-06 προστέθηκε νέα ειδική κατεύθυνση με τίτλο «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» η οποία διδάσκεται έως σήμερα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών με διετές πρόγραμμα σπουδών. Η συνεργασία με ένα επαγγελματικό φορέα υψηλού επιπέδου αποτέλεσε πρωτοτυπία στην Ελλάδα και προκαλεί έκτοτε υψηλό ενδιαφέρον για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες.

Από το 2010 το ΠΜΣ έχει εμπλουτισθεί με νέες κατευθύνσεις των οποίων το πρόγραμμα φοίτησης κατανέμεται σε τρία εξάμηνα, εκτός της «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική».

Σήμερα το Πρόγραμμα προσφέρει τις εξής κατευθύνσεις:

  • Χρηματοοικονομική και Τραπεζική,
  • Οικονομική Πολιτική και Ανάπτυξη,
  • Διοίκηση, Αναλυτική και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
  • Δημόσια Ελεγκτική
  • Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική

και

  • Μαθηματικά Χρηματοοικονομικά και Ανάλυση Κινδύνου

Μέχρι σήμερα οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος αριθμούν συνολικά περίπου 600 φοιτητές και φοιτήτριες από τους οποίους 350 στην κατεύθυνση της «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» και 250 στις άλλες κατευθύνσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των διπλωματούχων του Προγράμματος σταδιοδρομούν σε ελεγκτικές εταιρίες, τράπεζες ή άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες.

Η οργάνωση και λειτουργία του ΠΜΣ διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2083/92, από την Υπουργική Απόφαση ΥΑ 89937/Β7 (ΦΕΚ1317/16-9-03 τ.Β΄) όπως αντικαταστάθηκε από την ΥΑ 76252/Β7 (ΦΕΚ1375/4-10-2005 τ.Β’) και εν συνεχεία αντικαταστάθηκε από την ΥΑ 203903/Ζ1 (ΦΕΚ3441/22-12-2014 τ.Β’). (Νέος νόμος: ΥΑ 3685/B7 (ΦΕΚ2913/16-7-08)).

Ο κανονισμός του ΠΜΣ εξειδικεύει και συμπληρώνει τις διατάξεις του Ν. 2083/92 και ρυθμίζει θέματα λειτουργίας που δεν ρυθμίζονται από το Νόμο, ο οποίος και παρέχει προς αυτόν τη σχετική εξουσιοδότηση.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για τις κατευθύνσεις του, μπορείτε να βρείτε εδώ:

ΠΜΣ- Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική