Νέα Φώκαια: Ένας μικρός παράδεισος στη Χαλκιδική

Το χωριό

Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Νέας Φώκαιας βρίσκεται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και ανήκει στο δήμο Κασσάνδρας. Έχει πάνω από 2000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10.000, καθώς αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της βόρειας Ελλάδας. Έχει χαρακτήρα μικρασιάτικο αποτελώντας αποικία των Ελλήνων κατοίκων της Φώκαιας της Μικράς Ασίας, που μετακινήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Σήμα κατατεθέν αποτελεί ο βυζαντινός πύργος του Αγίου Παύλου, όπως επίσης και η γραφική πεντακάθαρη παραλία και το λιμανάκι. Τόσο στην παραλία όσο και στην ιστορική πλατεία του χωριού υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό, ενώ τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ανθίζει με νέα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή. Αυτό που μαγεύει, ωστόσο, τους επισκέπτες δεν είναι άλλο από την ακατέργαστη φύση του χωριού και την απαράμιλλη θέα του. Ορίστε μία μικρή γεύση:

Νέα Φώκια,

νεαφώκαια1

νεαφώκαια1 (2)

νεαφώκαια4

νεαφώκαια8

νεαφώκαια7

Τα στέκια    

Αν και το χωριό φημίζεται για την ησυχία και τη γαλήνη που προσφέρει, δεν είναι καθόλου λίγα τα στέκια που χαρακτηρίζονται από εξαιρετικό σέρβις και είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα παρακάτω:

  1. Θώκος Bar Bistro: Στην καλύτερη ίσως τοποθεσία του χωριού, ακριβώς κάτω από τον πύργο και με θέα που βλέπει πανοραμικά όλο το χωριό και την παραλία ο Θώκος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για βραδινή έξοδο. Λειτουργεί τόσο ως καφετέρια και μπαρ όσο και ως πιτσαρία και συνοδεύει καθημερινά τις υπηρεσίες του με την καλύτερη μουσική υπόκρουση. Περισσότερες πληροφορίες στο site http://www.thokosbarbistro.gr και στο τηλέφωνο 2374081092.
  2. Beach Bar Africa: Και οι δύο παραλίες του χωριού εξυπηρετούνται από το beach bar αυτό που το βράδυ λειτουργεί ως καφετέρια, ενώ από το πρωί ως αργά το απόγευμα παρέχει στους λουόμενους ξαπλώστρες και ομπρέλες με ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ το άτομο. Το μενού είναι παραπάνω από πλήρες περιλαμβάνοντας κάθε είδους καφέ, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, παγωτά και πρόχειρο φαγητό.
  3. Ψαροταβέρνα ο Μάνος: Ακριβώς μπροστά στην ακτή, εκεί που σκάει το κύμα βρίσκεται η καλύτερη ψαροταβέρνα του χωριού. Με τιμές λογικές ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πεντανόστιμα θαλασσινά και ψάρια υπό τους ήχους λαϊκής μουσικής και με θέα το γραφικό λιμανάκι της Φώκαιας και την παραλία της. Το κλίμα είναι άψογο και η διακόσμηση άκρως θαλασσινή για να σας ανοίξει την όρεξη. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2374 081649.
  4. Μεζεδοπωλείο Μασσαλία: Στην πανέμορφη πλατεία του χωριού δεσπόζουν οι γεύσεις του μεζεδοπωλείου που έχει κλέψει τις καρδιές ντόπιων και τουριστών, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονται το χωριό μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν τις πρωτότυπες συνταγές του. Η Μασσαλία φημίζεται όχι μόνο για τη δημιουργική ελληνική της κουζίνα αλλά και για την πλούσια κάβα της με ποικιλίες από ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά. Μπορείτε να το εξερευνήσετε στο site http://www.massalia.gr και να το αναζητήσετε στο τηλέφωνο 2374-081008.

——–

Κείμενο: Χρύσα Γούτα 
Φωτογραφίες: Αναστάσης Στεφάνου