Βιβλιοπροτάσεις: Inferno του Dan Brown

Ο καθηγητής του Harvard Robert Langdon μας είναι ήδη γνωστός τόσο από τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Dan Brown Κώδικας Da Vinci και Άγγελοι και Δαίμονες (Illuminati) όσο και από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Tom Hanks.

Inferno-by-Dan-Brown-1023x683

Στη συλλογή αυτών των περιπετειών του καθηγητή και ερμηνευτή συμβόλων ήρθε να προστεθεί το 2013 και μία ακόμη ιστορία που κόβει την ανάσα. Το βιβλίο αυτό αφηγείται ένα διαρκές κυνηγητό στους δρόμους σπουδαίων μεσογειακών πόλεων στολισμένο με πλήθος πληροφοριών και περιγραφών των σπουδαιότερων έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής με μυθιστορηματικό φόντο και συνεχείς αναφορές στο μεγαλύτερο ίσως έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Πρόκειται όπως όλοι μαντέψατε για το Inferno, την 4η σε σειρά περιπέτεια του ήρωα που μόλις πριν λίγους μήνες έκανε την εμφάνισή της και στις κινηματογραφικές αίθουσες κάνοντας αίσθηση όχι μόνο στους φανατικούς αναγνώστες αλλά και στους σινεφίλ.

Firenze_1600x900

Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου: Ο καθηγητής ξυπνάει ένα πρωί μέσα σε ένα θάλαμο νοσοκομείου με σημαντικά διαταραγμένη τη μνήμη μου χωρίς να έχει ιδέα τι του συνέβη τα 2 τελευταία εικοσιτετράωρα. Με μεγάλη του έκπληξη διαπιστώνει όχι μόνον ότι δέχτηκε έναν πυροβολισμό που ευθύνεται για την αμνησία του, αλλά και ότι βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Αμερική. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην άλλη άκρη του ημισφαιρίου, στη μαγευτική πρωτεύουσα της τέχνης, τη Φλωρεντία. Με σύμμαχό του τη γιατρό Sienna Brooks θα προσπαθήσει να αναζητήσει την αλήθεια μέσα από ένα θολό σύννεφο αναμνήσεων και παρά την καταδίωξή του από ανθρώπους των οποίων τους σκοπούς αγνοεί. Οι ανακαλύψεις του θα τον οδηγήσουν από τη Φλωρεντία στη Βενετία και από κει στην Κωνσταντινούπολη, πόλεις τις οποίες ο Dan Brown δεν παραλείπει να περιγράψει λεπτομερειακά μεταφέροντας τον αναγνώστη νοητά στον πυρήνα τόσο της δράσης όσο και της τέχνης.

Ποιος κρύβεται πίσω από τους άνδρες που τον αναζητούν και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το πρόσωπο αυτό για την ανθρωπότητα; Δεν έχετε παρά να το ανακαλύψετε ρουφώντας χωρίς υπερβολή τις σελίδες αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αξιόλογη και η κινηματογραφική μεταφορά, ωστόσο, είναι από τις λίγες φορές που ο κανόνας «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» καταρρίπτεται και τη θέση της παίρνει η διόλου υπερβολική ρήση «μία λέξη του Dan Brown ίσον χίλιες εικόνες».

——

Χρύσα Γούτα