Συμβουλές για την υιοθεσία σκύλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, όντας σκυλο-μαμά και έχοντας περάσει από αυτή την διαδικασία πρόσφατα, τι ποιο λογικό από το να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με υποψήφιους γονείς!

Ακολουθούν κάποιες σκέψεις και διαπιστώσεις οι οποίες πηγάζουν πάντα από την προσωπική και υποκειμενική μου οπτική και εμπειρία.

1.Σκέψου πριν για να μην μετανιώσεις μετά!

Υπάρχει κάτι χειρότερο από τα αδέσποτα στους δρόμους. Αυτό είναι οι πρώην ιδιοκτήτες τους που τα εγκατέλειψαν. Και δεν μιλάω για τους ανθρώπους που έχασαν το ζωάκι τους ή δεν άντεξαν οικονομικά να το συντηρήσουν και σκέφτηκαν τον δρόμο ως έσχατη λύση. Μιλάω γι’ αυτούς που ηθελημένα αμέλησαν και παράτησαν το σκυλί τους.

Όπως και να το κάνουμε η υιοθεσία ζώου είναι σοβαρή. Δηλώνεις υπεύθυνος για την ευζωία του κατοικίδιου σου. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αφού πήραν το σκυλάκι στο σπίτι τους αναλογίστηκαν πόσες ευθύνες και υποχρεώσεις έχουν απέναντι σε αυτό και εν τέλει το έδωσαν σε κάποια φιλοζωική. Λάθη πάντα θα γίνονται και θα συγχωρούνται. Το θέμα όμως είναι να περιοριστούν οι περιπτώσεις αυτές, να γίνουμε λίγο πιο ευσυνείδητοι και να σκεφτόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα πριν προβούμε στην απόφαση αυτή της υιοθεσίας.

2.Υιοθέτησε ένα αδέσποτο

Χρειάζεται να εξηγήσω όντως το γιατί; Ζούμε σε μια κοινωνία που πολλοί θεωρούν ότι τα ζώα είναι κάποιου είδους αξεσουάρ που θα κοσμήσει το συνολικό image του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν όντως άνθρωποι που πληρώνουν για να αγοράσουν σκυλί ράτσας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν το «εγώ» τους.

Αγνοούν όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Τι καλύτερο από το να εξυψώσεις το «εγώ» σου, να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου κάνοντας μια καλή πράξη και σώζοντας μια αθώα ψυχούλα; Κάθε χρόνο τα αδέσποτα πληθαίνουν και χιλιάδες σκυλάκια και γατάκια γεννιούνται και μεγαλώνουν στο δρόμο. Γενναίοι συνάνθρωποι μας αφιερώνουν πολύ από τον προσωπικό χρόνο και το χώρο τους, προκειμένου να τους παρέχουν έστω και για λίγους μήνες μια στέγη, νερό, τροφή και εμβόλια. Πρόκειται για τους εθελοντές της Φιλοζωικής, που είμαι σίγουρη ότι έχουν επάξια κερδίσει τη δική τους θέση στον παράδεισο αλλά και στις καρδιές μας.

Μπορείς λοιπόν με λίγα μόνο κλικ να ψάξεις στο διαδίκτυο να βρεις το ζωάκι που σου ταιριάζει, να μιλήσεις με την Φιλοζωική και έτσι να βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου σε αυτό που λέμε αλληλεγγύη. Όχι μόνο θα αποκτήσεις αυτό που θες, αλλά θα το κάνεις και με έναν τρόπο που θα επικροτείται από όλους.

3.Βρες τον κατάλληλο γιατρό

Must. Όπως το παιδί σου έτσι και το σκυλί σου πρέπει να φροντίζεις να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Επειδή είμαστε στην Ελλάδα και για κάποιο λόγο τους κτηνίατρους δεν τους έχουμε στην κατηγορία γιατροί ακριβώς μέσα στο μυαλό μας, οι περισσότεροι κρίνουμε κι επιλέγουμε με βάση την απόσταση από το σπίτι μας. Μέγα σφάλμα το οποίο μπορεί και να πληρώσεις μέσω του ζώου σου. Στα ζώα υπάρχει μεγάλο ποσοστό θανάτων λόγω ιατρικής αμέλειας. Γι’ αυτό πάρε γνώμες από άλλους ιδιοκτήτες, δοκίμασε δυο-τρεις γιατρούς πριν καταλήξεις στον ένα και μοναδικό που θα φροντίζει εφ’ όρου ζωής το μωρό σου!

Σκέψου επίσης ότι η κύρια και έμπειρη πηγή πληροφόρησης θα είναι ο γιατρός σου. Ακόμα και σε συμπεριφορικά προβλήματα, στην εκπαίδευση και στο χτίσιμο της σχέσης ζώου-ιδιοκτήτη είναι αυτός που θα ξέρει να σε κατευθύνει καλύτερα. Όποτε αποφάσισε με σύνεση και προσοχή σε ποιον θα εναποθέσεις την ζωή του κατοικίδιού σου.

Τέλος, καλό θα ήταν να βρεις εικοσιτετράωρες κλινικές ζώων με παροχή ασθενοφόρου για παν ενδεχόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και σε τι χρόνο.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μου προς τους νέους σκυλο-γονείς. Και να κλείσω με ένα ρητό: «To μεγαλείο ενός έθνους και της ηθικής προόδου του μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα του»- Γκάντι.


Ηλιάνα Μποκή