Ταξίδεψε, Δούλεψε και Σπούδασε σε Ευρώπη και Αμερική!

Πάντα μου άρεσαν τα ταξίδια. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να δραπετεύει σε όμορφες τοποθεσίες, εντυπωσιακά χωριά και μοναδικά αξιοθέατα.

Μεγαλώνοντας, ανακάλυψα τη χαρά των ταξιδιών εκτός των συνόρων. Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και πολλοί ακόμα συναρπαστικοί προορισμοί έρχονταν να διαδεχτούν ο ένας τον άλλον. Κάθε ταξίδι αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία! Με τα χρόνια, κατέληξα πως αυτές οι εμπειρίες είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση τόσο του χαρακτήρα μου όσο και του τρόπου που βλέπω και ερμηνεύω τις καταστάσεις γύρω μου. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, σχεδίαζα και έψαχνα έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να υλοποιήσω το στόχο μου.

Τελειώνοντας τις σπουδές μου (είμαι εκπαιδευτικός πλέον), έψαχνα απελπισμένα να βρω μία δουλειά που να σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών μου. Όσο περνούσε ο καιρός και δεν έβρισκα κάτι συναφές, άρχιζα να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να βρω μία διέξοδο από την Ελλάδα της κρίσης. Οι απαντήσεις, ορισμένες φορές, είναι μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να ψάχνουμε και να αναζητούμε!

Εκείνη τη περίοδο, έτυχε να πέσει το μάτι μου πάνω σε ένα πρόγραμμα που υποσχόταν να πραγματοποιήσει τρεις από τις βασικές μου επιδιώξεις. Ταξίδια, Εργασία και Σπουδές! Το πρόγραμμα Au Pair, είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής κουλτούρας που λειτουργεί πολλά χρόνια τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις ΗΠΑ. Βασική ιδέα του προγράμματος είναι η πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων δίνοντας την ευκαιρία σε νέους να ζήσουν σε μια άλλη χώρα.

Στην Ελλάδα ο οργανισμός Anixi Au Pair είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των Ελλήνων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Με επιφύλαξη άνοιξα τη σελίδα τους και διαπίστωσα πως μέσω του προγράμματος θα μπορούσα να:

  • κάνω μια δουλειά παρεμφερή με τη δική μου,
  • θα πληρωνόμουν για αυτή,
  • θα είχα διαμονή εξασφαλισμένη,
  • θα είχα την ασφάλεια μιας οικογένειας που θα με υποδεχόταν και θα με αντιμετώπιζε ως ίση ανάμεσά της,
  • θα είχα την υποστήριξη ενός οργανισμού κατά την διάρκεια του προγράμματος,
  • θα μου δινόταν η δυνατότητα να ταξιδέψω και να γνωρίσω νέους πολιτισμούς και κουλτούρες,
  • θα είχα την ευκαιρία να βελτιώσω τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες,
  • θα αποκτούσα εργασιακή εμπειρία,
  • και τέλος θα μπορούσα εμβαθύνω και να έρθω σε επαφή με μια ξένη γλώσσα (είναι γνωστό πως εξασκώντας μια γλώσσα, τη μαθαίνεις καλύτερα, ειδικά αν αυτή η εξάσκηση είναι καθημερινή).

Όλα τα παραπάνω, ήταν αρκετά για να με δελεάσουν να αρχίσω να ψάχνω πιθανές χώρες – προορισμούς. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γερμανία και Αμερική.

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο στη σελίδα της Anixi Au Pair, διαπίστωσα πως το μόνο που χρειαζόταν να κάνω ήταν μία αίτηση, να επιλέξω τη χώρα που ήθελα να πάω και στην πορεία θα μου δινόταν η επιλογή να διαλέξω με ποια οικογένεια θα ήθελα να συνεργαστώ.

Καθ’ όλη τη διαδικασία μπορούσα να κάνω πίσω αν το επιθυμούσα, χωρίς να υπάρχει πίεση ή κυρώσεις.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του προγράμματος Au Pair εξασφαλίζονται μέσω του Διεθνή Οργανισμού IAPA (International Au Pair Association). Ο IAPA αποτελείται από 170 οργανισμούς – μέλη σε 45 χώρες παγκοσμίως και στόχος του είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των συμμετεχόντων και των οικογενειών υποδοχής και ταυτόχρονα η θέσπιση διεθνώς εγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών για το πρόγραμμα ανταλλαγής au pair.

Άφησα πίσω τις ανασφάλειες μου, και αποφάσισα να κάνω ένα βήμα που όχι μόνο θα με καθιστούσε ανεξάρτητη, αλλά που θα με εφοδίαζε με αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες! Θα δούλευα στο εξωτερικό και παράλληλα θα ζούσα την καθημερινότητα που ζουν οι άνθρωποι εκεί. Όσο για τα ετεροχρονισμένα οφέλη της διαδικασίας; Θα αποκτούσα μια πιο ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, θα ωρίμαζα, θα αποκτούσα αυτοπεποίθηση, θα βασιζόμουν στις δικές μου δυνάμεις, θα αποκτούσα την ικανότητα να λαμβάνω αποφάσεις για το μέλλον μου και η συμβίωση με αυτούς τους ξένους ανθρώπους (που θα άνοιγαν το σπίτι τους για να με υποδεχτούν), θα βελτίωναν τις ικανότητες ευελιξίας και προσαρμοστικότητας μου.

Αξίζει τη προσπάθεια;; Σίγουρα!! Όσο πιο νέοι είμαστε, τόσο πιο ανοιχτοί θα πρέπει να είμαστε, να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Au Pair μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού Anixi Au Pair ο οποίος διαχειρίζεται το πρόγραμμα στην Ελλάδα: www.anixi.eu .