Αρχική / Εκπαίδευση / Υποτροφίες / Υποτροφίες από τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ για διδακτορικές έρευνες

Υποτροφίες από τα ΕΛΠΕ στο ΑΠΘ για διδακτορικές έρευνες

Υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικών και διπλωματικών ερευνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτούν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος της εταιρίας Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΠΕ αναλαμβάνουν να χρηματοδοτούν σε ετήσια βάση ένα Πρόγραμμα Υποτροφιών που απευθύνεται σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και περιλαμβάνει:

-τρείς υποτροφίες διδακτορικής έρευνας, διάρκειας τριών ετών η καθεμιά και

-έξι υποτροφίες εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, με την κάθε υποτροφία να έχει διάρκεια ενός έτους.

Οι υποτροφίες θα εστιάζουν σε γνωστικά αντικείμενα όπως, ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και οι Ευφυείς Πόλεις, τα Εναλλακτικά Καύσιμα και οι Βιώσιμες Μεταφορές, η Επιστήμη Υπολογιστών και Δικτύων, η Μηχανική του Πετρελαίου, η Γεωλογία -Γεωφυσική και Γεωχημεία Υδρογονανθράκων, το Περιβάλλον τα Οικοσυστήματα και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα Προηγμένα Υλικά και η Νανοτεχνολογία, τα Οικονομικά της Ενέργειας, τα Δίκτυα Ενέργειας και Γεωπολιτικής, την Διοίκηση Ενεργειακών Έργων, την Εφοδιαστική Αλυσίδα Βιομηχανίας Ενέργειας, καθώς και την Καινοτομία και Επιχειρηματική Αριστεία.

Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ και το Αριστοτέλειο θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την υλοποίηση δράσεων, όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας, υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στους φοιτητές, υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για στελέχη του Ομίλου, ενίσχυση της έρευνας με την καθιέρωση διδακτορικών και μεταπτυχιακών υποτροφιών, εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος (ενέργεια, ψηφιακές υπηρεσίες, προηγμένα υλικά, οικονομική διαχείριση, προστασία περιβάλλοντος, ποιοτικός έλεγχος, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α.).

«Πιστεύουμε ότι, η συνεργασία μεταξύ των μεγάλων Βιομηχανικών επιχειρήσεων και των ΑΕΙ της χώρας μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα των διεργασιών για την υλοποίηση και προώθηση της έρευνας, τη διάχυση της καινοτομίας και την βελτίωση της τεχνογνωσίας στους επιμέρους τομείς ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, προσθέτοντας: «Τα οφέλη από τέτοιου είδους συνέργειες, είναι αμοιβαία. Πέραν από την προφανή ενίσχυση των ερευνητικών προσπαθειών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αλλά και της επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης, θα περιοριστεί ταυτόχρονα το φαινόμενο της διαφυγής σημαντικού Πνευματικού κεφαλαίου στο εξωτερικό. Ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακή κοινότητα του τόπου και την πρόοδο των φοιτητών μας».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Περικλής Α. Μήτκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την υπογραφή της συμφωνίας και, αφού υπενθύμισε ότι τα ΕΛΠΕ είναι τα τελευταία χρόνια ο χορηγός των μετακινήσεων των φοιτητών ΑμΕΑ του Αριστοτελείου, συνέχισε: «Η συνεργασία μεταξύ ενός μεγάλου ερευνητικού πανεπιστημίου και μιας δυναμικής ελληνικής εταιρείας περνά σε άλλο επίπεδο και αποκτά συγκεκριμένο πλαίσιο. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη στήριξη των φοιτητών μας στην διαρκή προσπάθεια παραγωγής νέας γνώσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει και θα συνεχίσει να λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή θα βρει μιμητές μεταξύ των άλλων ελληνικών εταιρειών».

Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, από πλευράς ΑΠΘ η Αντιπρύτανις Ανθρώπινων Πόρων κα Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα και η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων κα Αριάδνη Στογιαννίδου, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ κα Σταματία Ψυλλάκη και ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών Εμπορίας κ. Ιωάννης Βοσκός

Αρθρογράφος: Youthspot

Το youthspot.eu είναι ένα φρέσκο, νεανικό site. Η φιλοσοφία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα site το οποίο να είναι το νέο, φρέσκο hot spot, ένας διαδικτυακός τόπος όπου οι νέοι θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν και παράλληλα να ψυχαγωγούνται.
Δείτε όλους τους αρθρογράφους

Δείτε επίσης

Υποτροφίες έρευνας από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard προσφέρει ερευνητικές υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. ...

3 Υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές στο Perrotis College από το Ίδρυμα Σαμούρκα

To Ίδρυμα Σαμούρκα προκηρύσσει την χορήγηση τριών (3) υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί ως ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *