12 Πράγματα να δεις και να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη – A’ μέρος

Κωνσταντινούπολη ή Istanbul, είναι ένας προορισμός γεμάτος ιστορία, μυρωδιές και γαστρονομικούς πειρασμούς.

Ένα ταξίδι από την θρυλική Αγιά Σοφιά, το ιστορικό υδραγωγείο και ιππόδρομο, μέχρι το κέντρο της χριστιανικής ορθόδοξης εκκλησίας (το πατριαρχείο), το επιβλητικό μπλε τζαμί και το πλούσιο παλάτι Dolmabahce. Μέσα στην Πόλη, βλέπεις να συναντιούνται το παρελθόν και το παρόν, το Βυζάντιο, η Οθωμανική εποχή και το σήμερα.

Η πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν θα σε απογοητεύσει. Τα αξιοθέατα πολλά και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Η συγκίνηση και το δέος που νιώθεις μπαίνοντας στην Αγιά Σοφιά είναι απερίγραπτο. Το Πατριαρχείο και οι εκκλησίες είναι φάροι του ελληνικού στοιχείου της Πόλης. Πέρα από τα αξιοθέατα, οι επιλογές που έχει ένας επισκέπτης είναι πάρα πολλές! Επισκέφτηκαμε την Πόλη και φτιάξαμε μια λίστα με τα πράγματαπου πρέπει να κάνετε κατά την πρώτη σας επίσκεψη στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη

1) Αγία Σοφία.

ΤΟ αξιοθέατο. Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο πρώτο σε αυτή τη λίστα. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι o τρίτος κατά σειρά ναός που χτίστηκε σε αυτό το σημείο. Οι προκάτοχοι του κάηκαν και λεηλατήθηκαν. Ο ναός χτίστηκε με εντολή του Ιουστινιανού και αποτέλεσε το σύμβολο του Βυζαντίου. Μετά την πτώση της Πόλης, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (εξού και οι μιναρέδες που βρίσκονται περιμετρικά του κύριου ναού). Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Θαυμάστε τον τεράστιο τρούλο και κάντε την βόλτα σας τόσο στο κάτω μέρος του ναού όσο και στον γυναικωνίτη.

2) Μπλε Τζαμί.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αγιά Σοφιά βρίσκεται το επιβλητικό Μπλέ τζαμί. Χτίστηκε ως αντίπαλο δέος της Αγίας Σοφίας. Παρόλαυτα, δεν κατάφερε να την ξεπεράσει. Οι 6 μιναρέδες και τα πολυάριθμα μπλε πλακάκια του, καθιστούν το τζαμί έναν από τους πιο όμορφους ισλαμικούς χώρους λατρείας. Fan fact. ο Σουλτάνος είχε διατάξει, πριν φύγει για τη Μέκκα, να κατασκευαστεί ο τρούλος από ατόφιο χρυσό. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να συμβεί λόγο του βάρους του χρυσού.

Ο αρχιτέκτονας τότε κατασκεύασε τον τρούλο με απλά υλικά, ενώ για να σώσει την ζωή του πρόσθεσε και 6 μιναρέδες γύρω από το Τζαμί, δικαιολογούμενος στον Σουλτάνο πως υπήρξε θύμα παρανόησης, (ο αριθμός “έξι” (αλτί) και η λέξη “χρυσός” (αλτίν) προφέρονται σχεδόν το ίδιο στα Τούρκικα)!


3) Ανάκτορα Ντολμάμπαχτσε και Τοπ Καπί.

To ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε ήταν κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Κατασκευάστηκε με την τεχνική του μπαρόκ και είναι εμφανώς επηρεασμένο από τα Ευρωπαϊκά παλάτια. Βρίσκεται στις όχθες του Βοσπόρου και ο πλούτος του θα σας συνεπάρει. Αξιοθέατα του παλατιού αποτελούν το μεγαλύτερο χαλί του κόσμου που στολίζει την αίθουσα του θρόνου, καθώς και ο πολυέλαιος που δόθηκε δώρο από τη Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας.

Με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική, το Τοπ Καπί, είναι φτιαγμένο στα πρότυπα της ανατολής και αναδεικνύει το πλούτο και την αριστοκρατία των Σουλτάνων που έζησαν σε αυτό. Χτισμένο σε λόφο που επιβλέπει το Βόσπορο, ήταν Ακρόπολη του αρχαίου Βυζαντίου, και αποτελούσε επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι την κατασκευή του παλατιού Ντολμά Μπαχτσέ το 1853. Αξίζει να δείτε τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς, τις πολύτιμες πορσελάνες καθώς και τις ενδυμασίες των Σουλτάνων.

Αξίζει να τα επισκεφτείτε;; Σίγουρα!

4) Βυζαντινός Ιππόδρομος και Υδραγωγείο.

Μια βόλτα στα βαθιά και πιο συγκεκριμένα στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Ιππόδρομος αποτελούσε σημείο αναφοράς όπου συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα (δες Στάση του Νίκα). Πλέον, δεν έχει μείνει τίποτα που να θυμίζει τον πάλαι ποτέ Βυζαντινό Ιππόδρομο. Θεωρείται ως ανοιχτό μουσείο, και ουσιαστικά είναι ένας πεζόδρομος στον οποίο βρίσκεται η στήλη των φιδιών (που λέγεται πως μεταφέρθηκε από το Μέγα Κωνσταντίνο από τους Δελφούς και είναι κατασκευασμένη από τις ασπίδες και τα όπλα των Ελλήνων που πολέμησαν ενάντια στους Πέρσες), και έναν επιβλητικό οβελίσκο (Οβελίσκος του Θεοδοσίου) προερχόμενος από την Αίγυπτο ηλικίας 3500 ετών.

Το υδραγωγείο ή Βασιλική Κινστέρνα, είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, διαστάσεων περίπου 141 × 66.5 μ. στην κάτοψη και χωρητικότητας 78.000 m3. Αρχικά αποτελούνταν από 336 μαρμάρινους κίονες ύψους 8 μέτρων, τοποθετημένους σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία, σε απόσταση 4 μέτρων η μία από την άλλη. Ωστόσο 60 από αυτούς, στη νοτιοδυτική πλευρά, εντοιχίστηκαν και δεν είναι πλέον ορατοί. Από το 1987 είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και συνιστά ένα από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους δημόσιους χώρους. Στο χώρο της με την εξαιρετική ακουστική δίνονται μουσικά κοντσέρτα. (Για όσους έχουν δει την ταινία Inferno, θα ενθουσιαστείτε μπαίνοντας στο χώρο. Τα γυρίσματα της σκηνής του υδραγωγείου μπορεί να μην έγιναν εδώ, αλλά το αντίγραφο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της ταινίας ήταν τόσο πιστά που νομίζεις ότι γυρίστηκαν σε αυτόν τον απίστευτο χώρο).

5) Βόλτα με καραβάκι στο Βόσπορο

«Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο…», τραγουδάει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και είναι ο σκοπός που σου έρχεται στο μυαλό την ώρα που μπαίνεις στο καραβάκι για να πας μια βόλτα στο μαγευτικό Βόσπορο. Ο Βόσπορος, συνδέει τη θάλασσα του Μαρμαρά με τον Εύξεινο Πόντο ή Μαύρη Θάλασσα. Αποτελεί εμπορικό πέρασμα και θα δείτε πολλά φορτηγά πλοία να τον διασχίζουν κάθε μέρα. Κατά μήκος των στενών του Βοσπόρου και ανεβαίνοντας προς τη Μαύρη Θάλασσα, βλέπουμε την ευρωπαϊκή μεριά της Κωνσταντινούπολης στα αριστερά και την Ασιατική μεριά στα δεξιά. Τρείς γέφυρες ενώνουν τη Δύση με την Ανατολή.

Γιατί να κάνετε τη βόλτα στο Βόσπορο; Δεξιά και αριστερά σας βρίσκονται πανέμορφα κτίρια, παλάτια, κάστρα και αρχοντικά. Επίσης, πόσες φορές θα σας δοθεί η ευκαιρία να πλέετε ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία;

6) Κρουαζιέρα στα Πριγκηπόνησα.

Πρίγκηπος, Χάλκη, Πρώτη και Αντιγόνη, αποτελούν τα 4 μεγαλύτερα νησιά των Πριγκηπονήσων, τα οποία είναι και κατοικήσιμα. Το όνομα Πριγκηπονήσια προήλθε από την εποχή που το μεγαλύτερο νησί υπήρξε ιδιοκτησία του βυζαντινού πρίγκηπα Ιουστίνου Κουροπαλάτη, στα 569 μ.Χ., ο οποίος έκτισε και ανάκτορο σε αυτό. Έκτοτε το νησί ονομάστηκε «Νήσος του Πρίγκηπος» και κατ’ επέκταση τα γύρω νησιά «Πριγκηπόνησα». Πλήθος πριγκήπων και βυζαντινών αξιωματούχων κατέφευγαν στα ειδυλλιακά αυτά νησιά για ξεκούραση και συλλογισμό.

Τα Πριγκηπονήσια είναι δημοφιλής εκδρομικός προορισμός από την Κωνσταντινούπολη. Μπορεί κανείς να πάει εκεί με τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από τα βασικά πορθμεία της Πόλης (Bostancı, Kartal, Sirkeci/Eminönü, Kabataş και Yenikapı). Στα νησιά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και δρόμοι και οι συγκοινωνίες γίνονται με παραδοσιακές άμαξες και ποδήλατα. Το γεγονός αυτό δίνει έναν πρόσθετο τόνο παράδοσης και ηρεμίας στην περιοχή.

Σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο και η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, στην οποία στεγαζόταν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

7) Περπάτημα για ψώνια στην Istiklal

Η Ερμού της Πόλης. Μόνο που είναι τεράστια… και έχει άπειρα μαγαζιά… και οι άνθρωποί φαίνονται σαν μυρμήγκια…

Αν είστε οπαδοί του shopping therapy, καλώς ήρθατε στην Istiklal ή στη Μεγάλη Οδό του Πέραν. Θα ευχαριστηθείτε καταστήματα! Θα δείτε μεγάλα brands και θα τα βρείτε όλα μαζεμένα σε αυτόν τον πελώριο πεζόδρομο.

Την Istiklal τη διασχίζει το ιστορικό κόκκινο τραμ. Αν είστε τυχεροί θα το δείτε να πηγαίνει με φόρα και να ελίσσεται με χάρη ανάμεσα στον κόσμο.

Έρχεται το δεύτερο μέρος σύντομα!