Αρχική / Ψυχαγωγία / Μουσική / Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού Vol.3

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού Vol.3

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ

VOL. 3

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1η

24 Ιανουαρίου 2018 | ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ | 20:30

Η γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού ενώνει για τρίτη φορά τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τρεις συναυλίες που στηρίζουν ιδιότυπα μουσικά σχήματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Δύο νέοι συνθέτες, ένας κοντραμπασίστας και τρεις ακόμη μουσικοί, οι φοιτητές του Παντείου και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μας προσκαλούν σε μια βραδιά σύγχρονης μουσικής στις 24 Ιανουαρίου.

Η γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού ενώνει για τρίτη φορά τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συναυλίες που τολμούν να στηρίζουν ιδιότυπα μουσικά σχήματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Τα δύο ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση στο όνομα του πολιτισμού και, πιο συγκεκριμένα, της σύγχρονης μουσικής. Φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, μουσικοί, συνθέτες, καθώς και εκπρόσωποι του εξειδικευμένου προσωπικού της Στέγης, μοιράζονται πρωτοπόρες ιδέες, εμπειρίες και γνώση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν, να οργανώσουν και να προωθήσουν τον κύκλο των συναυλιών, αλλά και κάθε συναυλία ξεχωριστά.

Κατά τη φετινή σαιζόν θα ακούσουμε: σόλο κοντραμπάσο σε ένα διεθνές συνθετικό πανόραμα· τη σύζευξη βιολιού, τσέλου και μπαγιάν να μας προσκαλεί στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της σλαβικής μουσικής· καθώς και τέσσερις μουσικούς «από την άκρη του κόσμου» να παρουσιάζουν έργα για κουαρτέτο σαξοφώνων από Έλληνες συνθέτες διαφορετικών γενεών.

 

Στις 24 Ιανουαρίου, στις 19:00, οι συνθέτες Νίκος Σταυρόπουλος και Κορνήλιος Σελαμσής συζητούν σχετικά με τον διάλογο των σημερινών δημιουργών με το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Θα ακολουθήσει η εκτέλεση του πολυβραβευμένου έργου Topophilia για ηλεκτρονικά του Νίκου Σταυρόπουλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ηλεκτροακουστικής μουσικής Iannis Xenakis το 2016. Η Topophilia εξερευνά την έννοια του μικροχώρου. Ο συνθέτης, σαν άλλος αρχιτέκτονας, αποδίδει με υψηλή ευκρίνεια τα χαρακτηριστικά του, μέσα από την ηχογράφηση και τη μεγέθυνση ήχων που προέρχονται από ένα αφρικανικό όργανο, ξηρούς καρπούς και όσπρια σε γυάλινα σκεύη, τους οποίους επεξεργάστηκε με τεχνολογίες αιχμής.

Ακολουθεί η συναυλία, στις 20:30, ένα ρεσιτάλ του κοντραμπασίστα Νίκου Τσουκαλά, με τη συνδρομή της σοπράνο Νέλης Μαυροειδή, του βιολονίστα Κώστα Καριτζή και του Tim Ward στα ηλεκτρονικά, σε ένα διεθνές συνθετικό πανόραμα εξαιρετικά απαιτητικών έργων των Ιάννη Ξενάκη, Beat Furrer, Kaija Saariaho, Stefano Scodanibbio, Isang Yun και Κορνήλιου Σελαμσή.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

19:00 | Νίκος Σταυρόπουλος, Topophilia για ηλεκτρονικά

Συζήτηση με τους συνθέτες Νίκο Σταυρόπουλο και Κορνήλιο Σελαμσή

20:30 Ι Ρεσιτάλ κοντραμπάσου

Νίκος Τσουκαλάς: κοντραμπάσο

Νέλη Μαυροειδή: σοπράνο

Κώστας Καριτζής: βιολί

Tim Ward: ηλεκτρονικά

Έργα

Ιάννης Ξενάκης, Θέραψ (1976) για σόλο κοντραμπάσο

Beat Furrer, Lotofagos (2007) για κοντραμπάσο και σοπράνο

Kaija Saariaho, Folia (1995) για κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά

Stefano Scodanibbio, Alisei (1986) για σόλο κοντραμπάσο

Isang Yun, Together (1989) για κοντραμπάσο και βιολί

Κορνήλιος Σελαμσής, Νέο έργο

Αρθρογράφος: Youthspot

Το youthspot.eu είναι ένα φρέσκο, νεανικό site. Η φιλοσοφία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα site το οποίο να είναι το νέο, φρέσκο hot spot, ένας διαδικτυακός τόπος όπου οι νέοι θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν και παράλληλα να ψυχαγωγούνται.
Δείτε όλους τους αρθρογράφους

Δείτε επίσης

Η Κυρία με το Σκυλάκι & Καστάνκα του Άντον Τσέχωφ

Η Κυρία με το Σκυλάκι & Καστάνκα του Άντον Τσέχωφ  Σειρά: Παραβάσεις – Θεατρικό Αναλόγιο ...

ΤΟ ΣΩΣΕ του Μάικλ Φρέιν στη Στέγη

ΤΟ ΣΩΣΕ του Μάικλ Φρέιν Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος 10 έως 27 Οκτωβρίου 2018 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *