Από τη Ρωσία στην Ελλάδα και από εκεί στην Αμερική!

Η Μαρία μας μιλάει για την εμπειρία της στο πρόγραμμα Au Pair στην Αμερική!

Έχουμε ήδη διαπιστώσει πως το πρόγραμμα Au Pair αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για νέους που θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια και να ανοίξουν τα φτερά τους πέρα από τα στενά όρια της Ελλάδας. Ώς τώρα έχουμε μιλήσει με την Ειρήνη που συμμετέχει στο πρόγραμμα Au Pair από την Αγγλία. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Μαρία, μια κοπέλα που έκανε ακόμα μεγαλύτερο άλμα και αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να μεταφερθεί στη μακρινή Αμερική.

Πριν δούμε τι μας είπε η Μαρία, αξίζει να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα Au Pair στην Αμερική είναι ένα από τα εγκεκριμένα προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών του US State Department το οποίο έχει θεσπίσει τους κανόνες και επιβλέπει την λειτουργία του. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται μέσω των 14 εγκεκριμένων απο το US State Department agencies και των συνεργατών τους. Οι υπεύθυνοι της Anixi συνεργάζονται με την Au Pair International που τοποθετεί au pairs σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού IAPA (International Au Pair Association), ο οποίος εξασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών του προγράμματος au pair σε όλο τον κόσμο.

Γιατί να επιλέξεις την Αμερική;

Η Αμερική είναι μια χώρα που για πολλούς αποτελεί όνειρο να βρεθούν στα εδάφη της και να την εξερευνήσουν. Μέσω του προγράμματος, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να σπουδάσουν, να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα, να ανοίξουν τους ορίζοντες τους, να κάνουν νέες φιλίες και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα μακριά από την «ασφάλεια» που τους παρέχει η πεπατημένη.

Εργασία & Σπουδές; Και όμως γίνεται!

Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της παραμονής στην Αμερική είναι η δυνατότητα συμμετοχής σε παρακολουθήσεις μαθημάτων σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο ή κολέγιο. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στο συμμετέχοντα να επιλέξει το course που τον ενδιαφέρει και σχετίζεται είτε με το αντικείμενο σπουδών στην Ελλάδα, είτε με μαθήματα που αφορούν ξένες γλώσσες, τέχνες, κτλ.

Αν είστε πιο περιπετειώδης τύπος και η τάση σας για ανακάλυψη είναι μεγαλύτερη, μπορείτε να συνδυάσετε μαθήματα με ταξίδια σε μεγάλες πόλεις της Αμερικής μέσω των Weekend courses. Τα weekend courses, απευθύνονται σε μέλη του προγράμματος Au Pair τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ένα τυπικό Weekend course αποτελείται από πρωινή παρακολούθηση μαθημάτων και εξερεύνηση της πόλης στον ελεύθερο χρόνο.

Επιστρέφουμε και δίνουμε το λόγο στη Μαρία να μας συστηθεί και να μας μιλήσει για το πρόγραμμα Au Pair.

  • Αρχικά, θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε. Πως σε λένε, ποιες είναι οι σπουδές σου, τα χόμπι σου και τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;

Hello from the other side! Με λένε Μαρία ειμαι 26 χρονών, εχω γεννηθεί στην Ρωσία και τα τελευταία 21 χρόνια μένω στην Ελλαδα. Εχω πτυχίο υποστήριξης συστημάτων και εφαρμογών Η/Υ. Τα χόμπι μου είναι η φωτογραφία, μου αρεσει να πηγαίνω σινεμά και να μαγειρεύω. Τον ελεύθερο μου χρόνο προτιμώ να τον περνάω με φίλους, να κάνω ταξίδια και να διαβάζω.

  • Πως ενημερώθηκες σχετικά με το πρόγραμμα Au Pair;

Ενημερώθηκα μέσω διαδυκτίου, δεν ήξερα καν οτι υπάρχει τέτοιο προγραμμα.

Ενα πρωί είπα « θα πάω στην Αμερικη», ετσι λοιπόν άνοιξα τον υπολογιστή μου και άρχισα να ψάχνω. Το πρώτο που εμφανίστηκε στην οθόνη μου ηταν για το πρόγραμμα Au Pair κα φυσικά μου φάνηκε ενδιαφέρον, έψαξα παραπάνω πληροφορίες και δήλωσα αμέσως συμμετοχή.

  • Ποιες ήταν οι σκέψεις που σε οδήγησαν να κάνεις την αίτηση στο πρόγραμμα Au Pair;

Δεν το σκέφτηκα πολύ, η Αμερική ηταν ένα ταξίδι που ήθελα να κάνω απο καιρό.

Έτσι λοιπόν, εκέινη την στιγμή απλά δηλωσα συμμετοχή.

  • Πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή σου στους τρόπους και την κουλτούρα της Αμερικής;

Τον πρώτο καιρό ηταν λίγο δύσκολα. Η Αμερική είναι πολύ διαφορετική απο την Ευρώπη, είναι ένας αλλος κόσμος. Είσαι μακρυά απο την οικογένεια σου, τους φίλους σου, δέν ξερεις κανέναν και έρχεσαι να μείνεις με μια οικογένεια που μέχρι πρότινος δεν ηξερες κάν.

Βεβαια το καλό είναι οτι το πρόγραμμα είναι παντα εκει για εσένα απο την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθεις. Σιγα σιγά φεύγει το σοκ της αλλαγής, το jet lag και προσαμόζεσαι στα καινούρια δεδομένα.

  • Πως είναι η συμβίωσή σου με μια οικογένεια που έχει μια διαφορετική καθημερινότητα απο αυτή που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα;

Απο την πρώτη κιόλας στιγμή με έκαναν να νιώσω πολύ οικεία. Έχω τον χώρο μου και αυτό ειναι πολύ σημαντικό. Κάποιες φορές είναι δυσκολα, ειδικά οταν εχεις συνηθίσει να μένεις μόνος σου. Πιστεύω οτι το παν είναι η επικοινωνία και πλέον νιωθω σαν μέλος της οικογένειας.

  • Περιέγραψε μας μια τυπική σου μέρα.

Η μέρα μου ξεκινάει το πρωί γύρω στης 7΄30 όπου θα ξυπνήσω, θα φτίαξω πρωινό για τα παιδιά και εμένα, θα παίξουμε λίγο και θα ετοιμαστούμε για το σχολείο.

Στις 9 πάω τα παιδιά στο σχολείο, απο εκείνη την ώρα μέχρι τις 4’30 έχω ελεύθερη ώρα να πάω για ψώνια, για καφέ, να δω τους φίλους μου.

Οταν έρθουν τα παιδία απο το σχολείο κάνουμε μαθήματα, τρώμε, παίζουμε, κάνουμε κατασκευές ή πάμε βόλτες στην παιδική χαρά όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Κατά τις 8 που θα έρθουν οι γονείς, είμαι και πάλι ελεύθερη.

Τα Σαββατοκύριακα συνήθως δεν δουλεύω.

Το πρόγραμμα μου είναι εύκολο και έχω αρκετές ώρες κενές μέσα στην ημέρα.

  • Πως αξιοποιείς τον ελεύθερό σου χρόνο;

Συνήθως κάνω ταξίδια και βγαίνω με τους φίλους μου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και να δείς στην Αμερική, δεν βάριεσαι ποτέ.

  • Η μεγάλη απόσταση που σε χωρίζει από την οικογένεια και τους φίλους σου, πόσο πολύ σε έχει επηρρεάσει;

Μου λείπουν πολύ. Ευτυχώς υπάρχει το ίντερνετ! Μπορείς να δείς και να μιλήσεις με τους φιλους και την οικογενεια όποτε θέλεις. Στην αρχή μου ήταν κάπως δυσκολο αλλα συνιθίζεις. Έχω κάνει κάποιες παρέες εδω, κάνουμε ταξίδια, πάμε βόλτες ή σινεμά.

  • Τι χαρακτηριστικά θεωρείς πως χρειάζεται να έχει ο εκάστοτε υποψήφιος ώστε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο Πρόγραμμα Au Pair;

Πιστέυω οτι ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα και να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Αν σου αρέσει να δουλεύεις με παιδάκια και σου αρέσουν τα ταξίδια τότε το πρόγραμμα Au Pair είναι ιδανικό!

  • Ποιά είναι τα οφέλη που πιστεύεις οτί θα αποκομίσεις από την εμπειρία σου στο Πρόγραμμα Au Pair;

Σιγουρα τα οφέλη είναι πολλά. Ερχεσαι σε επαφή με καινούριες κουλτούρες, ανθρώπους, κάνεις νέεους φίλους, ανοίγεις τους ορίζοντες σου και μαθαίνεις να είσαι ανεξάρτητος. Κατα τη γνώμη μου μόνο κερδισμένος μπορείς να βγείς.

  • Αν σου δινόταν η ευκαιρία να δουλέψεις μόνιμα στην Αμερική, θα επέλεγες να το δοκιμάσεις ή θα προτιμούσες να γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα;

Σιγουρα θα ήταν κάτι που θα σκεφτόμουν σοβαρά, θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία! Πιστεύω οτι θα το τολμούσα.

  • Θα συνιστούσες σε άλλους νέους το Πρόγραμμα Au Pair;

Ανεπιφύλακτα! Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος και υπάρχουν τόσα πράγματα να δείς εκει έξω. Τα ταξίδια ειναι το μονο πράγμα που μπορείς να αγοράσεις και να σε κάνει πλουσιότερο.

Της ευχόμαστε τα καλύτερα!!

Αν θες και εσύ να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα au pair στην Αμερική θα πρέπει να είσαι ανάμεσα 18 με 26 ετών, να έχεις απολυτήριο λυκείου, λευκό ποινικό μητρώο, βασική γνώση αγγλικών και πρακτική εμπειρία φροντίδας ή διαδασκαλίας παιδιών.

Ενημερώσου και κάνε την αίτησή σου εδώ.