Στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, τα ελληνικά ΑΕΙ

Ανάμεσα στα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα κατατάσσονται τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities. Σύμφωνα με τη λίστα αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 271η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 287 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 355. Στην πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 77 ελληνικών ιδρυμάτων, βρίσκονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 486 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 589.

Η λίστα κατάταξης Ranking Web of Universities (http://www.webometrics.info/) ή Webometrics, όπως είναι περισσότερο γνωστή, δημοσιεύεται από το 2004 δύο φορές το χρόνο και καλύπτει πάνω από 27.000 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία και κατατάσσει με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα ενός ιδρύματος στον παγκόσμιο ιστό, θεωρώντας ότι στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος αντανακλώνται κατ’ ανάγκη στον παγκόσμιο ιστό.

Στη μεθοδολογία της Webometrics για την κατάταξη των Πανεπιστημίων χρησιμοποιούνται τέσσερις επιμέρους δείκτες:

  • Παρουσία-Presence (5%). Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.
  • Απήχηση-Impact (50%). Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.
  • Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο-Trasparency οr Οpenness (10%). O αριθμός των ετεροαναφορών από το δημοσιευμένο έργο του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος με βάση το Google Scholar Citations
  • Αριστεία- Excellence (35%) Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Ειδικά, για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το 3ο κριτήριο (αριθμός ετεροαναφορών) της Webometrics το Ίδρυμα βρίσκεται στην 43η θέση. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Μάλιστα το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει στη συγκεκριμένη κατάταξη την 8η θέση στην Ευρώπη πίσω από Πανεπιστήμια όπως το Cambridge, το Oxford, το University College of London, το École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το Imperial College London, το King’s College London και το Queen Mary University of London.

 

Πηγή: 

http://www.webometrics.info/