Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης έχουν ως στόχο τη δημιουργική επαφή παιδιών και ενηλίκων με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις, και με τη συνδρομή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, παρακινώντας μικρούς και μεγάλους να τον ανακαλύψουν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα και έχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις.

2ος Κύκλος διαλέξεων – για Ενήλικες:

Ρήγας Βελεστινλής: ο μεγάλος οραματιστής

Ένας μοναδικός κύκλος διαλέξεων για τη διαχρονική αξία του έργου του σπουδαίου Έλληνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του

Στον χώρο που θησαυρίζεται ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56), ξεκινά ένας Κύκλος τεσσάρων διαφορετικών διαλέξεων, που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το εύρος της ανατρεπτικής φυσιογνωμίας του Ρήγα Βελεστινλή, ξετυλίγοντας το στρατηγικό επαναστατικό του σχέδιο για την κατάκτηση της ελευθερίας των Ελλήνων. Στόχος, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της επικαιρότητας του πολιτικού του οράματος για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ελεύθερου κράτους.

Πρόγραμμα

Τετάρτη, 21.02.2018 | 18:30-20:30

Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος. Μια συγκριτική αποτίμηση

Σε ποιον βαθμό η «πολιτεία» του Ρήγα εκφράζει τις συνταγματικές αναζητήσεις του νεότερου κόσμου; Πώς διαφοροποιείται από αυτές; Μήπως αποτελεί μια ουτοπική επινόηση που ανάγεται στις προσωπικές ιδεολογικές αναζητήσεις του; Ερωτήματα και απαντήσεις με αφετηρία και πυρήνα την «Ελληνική Δημοκρατία» του Ρήγα Βελεστινλή.

Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου

Τετάρτη, 28.02.2018 | 18:30-20:30

Χάρτα της Ελλάδος. Αποχαιρετισμός στο γένος

H Χάρτα του Ρήγα είναι σίγουρα ο περισσότερο γνωστός και σχεδόν ο μόνος σχολιασμένος ελληνικός χάρτης της Ελλάδας. H εκδοτική τόλμη του εγχειρήματος, η εμφάνιση του έργου έπειτα από αιώνες ελληνικής χαρτογραφικής σιωπής, οι μνημειώδεις διαστάσεις του και ο εικονογραφικός του πλούτος, το γεγονός ότι συνδέεται με την πατριωτική και επαναστατική δράση του Ρήγα, ο μαρτυρικός θάνατος του χαρτογράφου λίγους μήνες μετά την αποπεράτωση της έκδοσης, όλα αυτά καθιστούν το έργο εθνικό κειμήλιο.

Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ), Διευθυντής Σπουδών στην Ecole Practique des Hautes Etudes (Sorbonne)

Ο κύκλος διαλέξεων συνεχίζεται και τον Μάρτιο (14/3 & 21/3).

Η είσοδος σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση θέσης μέσω e-mail στο education@onassis.org.

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 3713000 & στο onassis.org.