Η Yasmine Hamdan στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Yasmine Hamdan

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σκηνή στο Κανάλι

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Την έχουν αποκαλέσει «το σύγχρονο πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», καθώς η συμβολή της στη σύγχρονη αραβική μουσική είναι κάτι παραπάνω από σημαντική από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η καριέρα της Yasmine Hamdan έχει γίνει διεθνής κατακτώντας τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αναμειγνύει indie rock και electro folk pop μουσικές με παραδοσιακούς ανατολίτικους ήχους, ενώ η φυσική παρουσία της στη σκηνή είναι απίθανη. Οι στίχοι της συνδυάζουν διάφορες αραβικές διαλέκτους, παρόλο που η ίδια μιλά, επίσης, άψογα αγγλικά και γαλλικά. Είναι άλλωστε πολίτης του κόσμου, έχοντας ζήσει σε Λίβανο, Κουβέιτ, Αμπού Ντάμπι, Γαλλία και Ελλάδα. Σήμερα, έδρα της είναι το Παρίσι.

Η Yasmine Hamdan επιστρέφει, λοιπόν, το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για το Summer Nostοs Festival. Η Αθήνα άλλωστε είναι μια πόλη με την οποία δεν έκοψε ποτέ δεσμούς, από τότε που ζούσε εδώ τα παιδικά της χρόνια με την οικογένειά της, όταν ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της σκόρπιζε τον θάνατο.

Έχει στο ενεργητικό της έξι άλμπουμ -τρία με το ντουέτο Soapkills, που ίδρυσε στη Βηρυτό και αποτελεί το πρώτο indie συγκρότημα που εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, ένα σε συνεργασία με τον Mirwais (Arabology) και τα δύο της σόλο (Ya Nass και Al Jamilat)-, καθώς και σημαντικές συνεργασίες με τους Coco Rosie και τον Μarc Colin (Nouvelle Vague).