Κυκλοφόρησε το νέο Android 9 Pie από τη Google

Η Google κυκλοφόρησε τη νέα -ένατη κατά σειρά- έκδοση του λειτουργικού συστήματός της Android για smartphones και tablets.

Το Android 9 Pie (Πίτα ή Τάρτα) είναι η τελική ονομασία του (αρχικά είχε γίνει γνωστό ως Android P). Η Google παραδοσιακά επιλέγει για το Android ονόματα γλυκισμάτων (Oreo, Nougat, Jelly Bean, Kit Kat, Lollipop, Marshmallow).

Το Pie επιτρέπει στους χρήστες των κινητών συσκευών, μεταξύ άλλων, να θέτουν χρονικά όρια στη χρήση των διαφόρων εφαρμογών (apps), ώστε να μην…παρασύρονται. Η νέα δυνατότητα ελέγχου με το όνομα Digital Wellbeing (Ψηφιακή Ευεξία) αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις κριτικές ότι οι «έξυπνες» συσκευές μπορεί να γίνουν εθιστικές και προβληματικές για τον ύπνο.

Ο χρήστης θα μπορεί εύκολα πλέον να βλέπει πόση ώρα (ή μάλλον ώρες…) έχει περάσει μπροστά στο τηλέφωνό ή το τάμπλετ του, αναλυτικά για κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί, και ανάλογα θα έχει πια τη δυνατότητα να βάζει «πλαφόν» στη διάρκεια χρήσης για κάθε μία από αυτές. Όταν πλησιάζει το χρονικό όριο, θα ενεργοποιείται μια προειδοποίηση στην οθόνη, ενώ όταν «πιάνει ταβάνι», το εικονίδιο της εφαρμογής δεν θα ενεργοποιείται πια (αν και θα μπορεί κανείς να την «ξεκλειδώσει» ξανά, αν το θέλει, αν με άλλα λόγια υποκύψει στον εθισμό).

Από την άλλη, το νέο Android υπόσχεται να παρατείνει τη ζωή της μπαταρίας της συσκευής, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα παράπονα των χρηστών ότι ξεμένουν εύκολα από ενέργεια. Το Pie αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων επεξεργαστών προκειμένου να ελαχιστοποιεί τη χρήση της μπαταρίας, όταν η οθόνη είναι ανοιχτή (βασική αιτία ενεργειακής κατανάλωσης). Παράλληλα, χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να μελετήσει τις συνήθειες του χρήστη και να προβλέψει ποιές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσει και πότε, έτσι ώστε να εμποδίζει τις σπάνια χρησιμοποιούμενες εφαρμογές να «τρώνε» μνήμη και μπαταρία.

Περισσότερα εδώ