Μυτιλήνη – Η Αρχόντισσα του Αιγαίου!

Μια βόλτα στα πλακόστρωτα στενάκια της Μυτιλήνης, της Αγιάσου και του Μολύβου, μια βουτιά στα καταγάλανα νερά των Βατερών και της Ερεσού, ένα καραφάκι ούζου στο ξακουστό Πλωμάρι, είναι μερικά μόνο από τα βασικά συστατικά που καθιστούν τη Λέσβο ιδανικό προορισμό.

(*Το νησί ονομάζεται Λέσβος και η πρωτεύουσά του είναι η Μυτιλήνη. Η πρωτεύουσα είναι τόσο επιβλητική και ξεχωριστή που έχει καταφέρει να «ονοματίσει» ολόκληρο το νησί).

Η πλούσια ιστορία του νησιού σε συνδυασμό με τη σύγχρονη αξιοποίησή του, κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όντας το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δύναται να προσφέρει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών σκηνικών και δραστηριοτήτων.

Γιατί όμως, ένας επισκέπτης να κάνει τόσα μίλια για να φτάσει στο βορειανατολικό Αιγαίο; Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Μυτιλήνη;

Το πρώτο και κύριο, είναι τα όμορφα χωριά, με τα γραφικά δρομάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα τρία καλοδιατηρημένα κάστρα σε Μυτιλήνη, Μόλυβο και Σίγρι και οι πάγκοι με τα παραδοσιακά χειροποίητα αντικείμενα.

Στη Μυτιλήνη έχει δωθεί ο χαρακτηρισμός «Αρχόντισσα» και όχι άδικα! Η πόλη απαρτίζεται από περίτεχνα αρχοντικά ενώ η πανέμορφη προκυμαία της, οι μυρωδιές και τα χρώματά της, μαγνητίζουν το βλέμα κάθε επισκέπτη! Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Θεράποντα που δεσπόζει, το επιβλητικό κάστρο, το άγαλμα της ελευθερίας που σε υποδέχεται στο λιμάνι καθυστούν την πόλη ένα ειδυλιακό μέρος για εξερεύνηση!

Αν είστε από τους ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση, η Λέσβος είναι ένας ευλογημένος τόπος στον οποίο μπορείς να βρεις μυρωδάτα φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια που μυρίζουν θάλασσα, μοσχομυριστές ελιές, εκλεκτά τυριά και φυσικά μεγάλη ποικιλία ούζου.

Το ούζο, όποια μάρκα και να επιλέξετε, θα σας μυήσει στην κουλτούρα των ντόπιων. Η διαδικασία της κατανάλωσης ούζου απαιτεί συγκεκριμένη ιεροτελεστία. Ποτέ το ούζο δεν πίνεται σκέτο, χρειάζεται το μεζέ του. Χρειάζεται τη σαλάτα, τη σαρδέλα, τα κουκιά, το λαδοτύρι, τη λακέρδα και διάφορους άλλους μεζέδες. Εμπιστευτείτε τους ντόπιους μάγειρες και αφεθείτε στη μαγεία του ούζου. Στο ξακουστό Πλωμάρι μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείου ούζου και να μάθετε τα μυστικά της παραγωγής του (http://www.theworldofouzo.gr/el/ouzo-plomari/ouzo-museum.php).

Προχωρόντας από την πρωτεύουσα του νησιού προς το κέντρο της, θα παρατηρήσετε πως το σκηνικό είναι καταπράσινο και γεμάτο από πανέμορφα δέντρα, κάτι το οποίο αλλάζει ριζικά από την Καλλονή και μετά. Αν το μισό νησί είναι ντυμένο στα πράσινα, το υπόλοιπο είναι σαν σεληνιακό τοπίο.

Τα ηφαίστεια που υπήρχαν πριν χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, έκαναν εκρήξεις και το ηφαιστιακό υλικό που παράχθηκε σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν, ευνόησαν τη δημιουργία ενός μοναδικού φαινομένου, την απολίθωση του δάσους που βρισκόταν στην περιοχή. Στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Σιγρίου, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την απολίθωση των δέντρων και να δείτε από κοντά ριζικά συστήματα, κορμούς και σπόρους (http://www.lesvosmuseum.gr/site/home/ws.csp).

Για τους φιλότεχνους, μια επίσκεψη στο μουσείου του Θεόφιλου και στο μουσείο Τεριάντ στη Βαρειά, είναι απαραίτητη! Αφενός θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα έργα του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου (http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3435) και στη συνέχεια να θαυμάσετε μια σημαντική συλλογή σημαντικών ελλήνων και ξένων ζωγράφων (http://museumteriade.gr/).

Η Λέσβος φημίζεται ακόμα για τα πολλά και θαυματουργά της προσκηνύματα. Πλήθος προσκηνυτών καταφτάνουν στο νησί κάθε χρόνο για να επισκεφτούν τον Ταξιάρχη, τον Άγιο Ραφαήλ και την Παναγιά της Αγιάσου. Τα μοναστήρια αυτά, προσφέρουν μια εξωπραγματική ηρεμία σε όσους τα επισκέπτονται.

Επόμενη στάση, παραλίες! Το νησί έχει πολλές παραλίες για να επιλέξετε. Οι πιο δημοφιλείς βρίσκονται στα Βατερά, στη Σκάλα Έρεσου, στα Τσόνια, στον Άγιο Ισίδωρο και στο Τάρτι. Τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και το απέραντο γαλάζιο προσφέρουν ηρεμία, γαλήνη και μια αίσθηση ελευθερίας. Προσοχή! Τα νερά του νησιού τείνουν να είναι πιο παγωμένα από αυτά που ίσως έχετε συνηθίσει να κολυμπάτε. Μην πτοείστε όμως! Οπλιστείτε με θάρρος και βουτήξτε!

Άλλα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας είναι η Σκάλα Συκαμνιάς με την Παναγιά Γοργόνα, η Πέτρα με τη δική της ξεχωριστή Παναγιά σκαρφαλωμένη στο βράχο, η Καρίνη που φιλοξενεί την κουφάλα δέντρου που ζούσε ο Θεόφιλος, και τέλος οι ιαματικές πηγές του νησιού.

Αν γυρίσατε τη Λέσβο και σας έχει μείνει χρόνος, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από το λιμάνι της Μυτιλήνης και να ταξιδέψετε στο ανατολίτικο Αϊβαλί. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη (https://bit.ly/2CBN5AN).

Δώστε την αγάπη σας στη Λέσβο και αυτή θα σας την ανταποδώσει διπλά και τρίδιπλα. Ανοίξτε την καρδιά σας, αφήστε τις αισθήσεις σας και παρασυρθείτε από τις ομορφιές αυτού του τόπου.