GMAT, GRE, IELTS, TOEFL: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Είσαι σε διαδικασία προετοιμασίας για αιτήσεις για την εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο για προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Σου έχουμε κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για GMAT, GRE, IELTS,TOEFL.

GMAT

Κοινό που απευθύνεται: κυρίως σε υποψήφιους μεταπτυχιακών business schools.

Σκοπός: Να κρίνει την καταλληλότητα του υποψηφίου, μέσω λεκτικών, μαθηματικών και αναλυτικών ικανοτήτων.

Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά (με διαλείμματα)

Περιεχόμενο test: Το GMAT περιλαμβάνει 4 ενότητες.

  • Analytical writing assessment : Μια έκθεση που αναλύεις ένα επιχείρημα. ( 30 λεπτά)

  • Integrated reasoning : Μια ενότητα με ερωτήσεις multiple choice, που εξετάζει την ικανότητα του υποψηφίου να αξιολογεί πληροφορίες απεικονισμένες σε διάφορες μορφές και από πολλές πηγές. (12 ερωτήσεις, 30 λεπτά)

  • Quantitive : Ερωτήσεις που εξετάζουν την ικανότητα του υποψηφίου να λύνει προβλήματα και να κατανοεί δεδομένα. ( 31 ερωτήσεις, 62 λεπτά)

  • Verbal : Ερωτήσεις που εξετάζουν την ικανότητα του υποψηφίου να καταλαβαίνει γραπτό λόγο, να αξιολογεί επιχειρήματα και να διορθώνει γραπτό λόγο σύμφωνα με τα πρότυπα της αγγλικής γλώσσας. (36 ερωτήσεις, 65 λεπτά)

Βαθμολόγηση: Το συνολικό score βασίζεται στο quantitive και στο verbal κομμάτι και κυμαίνεται από 200 – 800.

Το Analytical writing assessment κομμάτι βαθμολογείται από 0-6.

Το Integrated reasoning κομμάτι βαθμολογείται από 0-8.

Εξέταστρα: 250$

Ισχύς: Τα αποτελέσματα διαρκούν για 5 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για το GMAT και την προετοιμασία του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.koutsodontis.gr/gmat

GRE

Κοινό που απευθύνεται: σε υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλους τους κλάδους.

Σκοπός: Τα score του GRE χρησιμοποιούνται για να εξετάσουν την καταλληλότητα του υποψηφίου για μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών κλάδων. Κάποια προγράμματα ζητάνε από τους υποψήφιους ένα GRE Subject Test , ενώ κάποια άλλα ζητάνε ενα General Test. Το Subject Test αξιολογεί τις γνώσεις του υποψηφίου σε έναν συγκεκριμένο τομέα, ενώ το General Test αξιολογεί τον λεκτικό συλλογισμό, μαθηματικό συλλογισμό και analytical writing.

Διάρκεια: Περίπου 3 ώρες και 45 λεπτά (6 ενότητες με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα μετά την τρίτη)

Περιεχόμενο test: Το GRE General Test είναι χωρισμένο σε 3 μέρη:

  • Verbal Reasoning: Μια ενότητα με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που αξιολογεί την ικανότητα του υποψηφίου να αναλύει και να κατανοεί γραπτό υλικό και σύνθετες πληροφορίες. (2 σετ με 20 ερωτήσεις, 30 λεπτά το κάθε σετ)

  • Quantitive Reasoning: Κυρίως ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και μερικές ερωτήσεις που ζητάνε από τον εξεταζόμενο να εισάγει έναν αριθμό ή να διεξάγει μια μαθηματική σύγκριση. (2 σετ με 20 ερωτήσεις, 35 λεπτά το κάθε σετ)

  • Analytical Writing: Περιλαμβάνει 2 εκθέσεις. Η μια ζητάει να παρουσιάσεις μια οπτική ενός θέματος και η άλλη να αναλύσεις ένα επιχείρημα. Αυτή η ενότητα εξετάζει την ικανότητα να διατυπώνει ο υποψήφιος ιδέες, να παρουσιάζει στοιχεία και να χρησιμοποιεί σωστά την αγγλική γλώσσα. (2 εκθέσεις σε μια ώρα)

Βαθμολόγηση: To Verbal και Quantitive Reasoning μετριέται από 130-170. Το Analytical Writing βαθμολογείται από 0-6. Δεν υπάρχουν βαθμοί pass ή fail, αλλά τα πανεπιστήμια ζητάνε συγκεκριμένο σκορ. Μπορείς να ακυρώσεις τα σκορ σου με το που ολοκληρώσεις το τεστ σου.

Εξέταστρα: 205$

Ισχύς: Τα αποτελέσματα διαρκούν για 5 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για το GRE και την προετοιμασία του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.koutsodontis.gr/gre

TOEFL

Σκοπός: Να εξετάσει το επίπεδο αγγλικών του υποψηφίου.


Ζητείται από: Πανεπιστήμια που προσφέρουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον είναι δεκτό σαν αποδεικτικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας σε χώρες που απαιτείται κάρτα Visa.

Διάρκεια: Περίπου 4 ώρες (με ένα υποχρεωτικό δεκάλεπτο διάλειμμα στη μέση).

Περιεχόμενο test: το TOEFL είναι χωρισμένο σε 4 ενότητες.

  • Reading: 36-56 ερωτήσεις βασιζόμενες σε 4 ακαδημαικά κείμενα (60-80 λεπτά).

  • Listening : 34-51 ερωτήσεις βασιζόμενες ηχογραφημένες διαλέξεις και ακαδημαικές συζητήσεις εντός πανεπιστημιακής αίθουσας (60-90 λεπτά).

  • Speaking : 6 ενότητες , που ζητούν από τον υποψήφιο να μιλήσει για ένα γνωστό αντικείμενο και για τα θέματα που προηγήθηκαν στο reading και στο listening (20 λεπτά).

  • Writing : 2 εκθέσεις , η μια βασιζόμενη στα θέματα του reading και του listening και η άλλη ζητάει από τους υποψηφίους να αναλύσουν ή να υποστηρίξουν ένα επιχείρημα (50 λεπτά).

Μπορείς να ξαναδώσεις το τεστ ανά 12 μέρες.

Δεν υπάρχουν βαθμοί pass ή fail, αλλά τα πανεπιστήμια ζητάνε συγκεκριμένο σκορ.

Βαθμολόγηση: Κάθε ενότητα βαθμολογείται μέχρι το 30 με το συνολικό σκορ να φτάνει το 120. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν αναφορά της απόδοσης τους. Τα εξέταστρα περιλαμβάνουν την αποστολή των σκορ μέχρι και σε 4 πανεπιστήμια (μετά υπάρχει έξτρα χρέωση).

Εξέταστρα: 245$

Ισχύς: Τα αποτελέσματα διαρκούν για 2 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για το TOEFL και την προετοιμασία του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.koutsodontis.gr/toefl

IELTS

Σκοπός: Να εξετάσει το επίπεδο αγγλικών του υποψηφίου σε ακαδημαικό και γενικό επίπεδο.

Ζητείται από: Πανεπιστήμια που προσφέρουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον είναι δεκτό σαν αποδεικτικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας σε χώρες που απαιτείται κάρτα VISA.

Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά συν 15 λεπτά για το speaking.

Περιεχόμενο test: Υπάρχουν 2 είδη IELTS , το Academic και το general. Και τα 2 αποτελούνται από 4 ενότητες. Το Listening και το Speaking είναι το ίδιο, ενώ οι άλλες 2 ενότητες διαφέρουν. Το Academic εστιάζει περισσότερο στα αγγλικά σε ανώτερο ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ το General εστιάζει σε περιβάλλον εργασίας και κοινωνικών συναντήσεων.

  • Listening: 40 ερωτήσεις βασιζόμενες σε 4 συζητήσεις και μονολόγους. Στο ηχογραφημένο αρχείο περιλαμβάνονται πολλές διαφορετικές προφορές.

  • Reading: 40 ερωτήσεις βασιζόμενες σε 3 κείμενα. Για το Academic IELTS αυτά τα κείμενα μπορεί να περιλαμβάνουν και διάφορα γραφήματα και να προέρχονται από εφημερίδες βιβλία κλπ.

  • Writing: 2 εκθέσεις. Για την ακαδημαική έκδοση μια μικρή επίσημη έκθεση και μια που οι υποψήφιοι πρέπει να αναλύσουν ένα γράφημα ή διάγραμμα.

  • Speaking: Εξέταση που πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο με τον εξεταστή.

Βαθμολόγηση: Κάθε ενότητα βαθμολογείται με κλίμακα από 0-9. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν ένα συνολικό μέσο σκορ στην ίδια κλίμακα.

Δεν υπάρχουν βαθμοί pass ή fail, αλλά τα πανεπιστήμια ζητάνε συγκεκριμένο σκορ.

Κόστος: 198

Ισχύς: Τα αποτελέσματα διαρκούν για 2 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για το IELTS και την προετοιμασία του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.koutsodontis.gr/ielts