Google+: κενό ασφαλείας οδηγεί στο κλείσιμο του!

Τέσσερις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τον Απρίλιο του 2019, θα κλείσει η Google το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Google+.

Το Google+ μετά από ένα σφάλμα λογισμικού εξέθεσε σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό Google+.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2018 που ένα σφάλμα είχε ως συνέπεια να εκτεθούν, εν αγνοία τους, τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών (όπως το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το επάγγελμα, το φύλο και η ηλικία) σε εφαρμογές τρίτων, ενώ κανονικά τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να τα δουν μόνο επιλεγμένοι φίλοι μέσα στο δίκτυο.

Η Google δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters, Γαλλικό και το BBC, ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως, χρησιμοποιώντας το πρόσφατο σφάλμα, όντως κάποιοι κακόβουλοι τρίτοι απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H Google είχε ανακοινώσει φέτος τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να σταματήσει τη λειτουργία του Google+ τον Αύγουστο του 2019. Τότε είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος (bug) που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Περισσότερα εδώ