Αρχική / Εκπαίδευση / Tι είναι οι Διδακτικές Μονάδες (ECTS), που είναι απαραίτητες για την απόκτηση του πτυχίου σου;

Tι είναι οι Διδακτικές Μονάδες (ECTS), που είναι απαραίτητες για την απόκτηση του πτυχίου σου;

Για να πάρεις το πολυπόθητο πτυχίο και να τελειώσεις την σχολή σου, πρέπει να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία τον καθορισμένο αριθμό μαθημάτων που έχει ορίσει το τμήμα σου.

Επίσης να έχεις παρακολουθήσει τουλάχιστον 8 εξάμηνα, ενώ σε μερικές σχολές μπορεί να χρειάζονται και δέκα εξάμηνα, όπως για παράδειγμα στο τμήμα Οδοντιατρικής.

Κάποια τμήματα έχουν ορίσει και πρακτική άσκηση αλλά και πτυχιακή εργασία, ώστε να μπορείς να ορκιστείς, ενώ είναι απαραίτητες και συγκεκριμένες διδακτικές μονάδες ή αλλιώς ECTS.

Τι όμως είναι ακριβώς αυτές, που γίνεται μεγάλη συζήτηση από όλους τους φοιτητές;

Κάθε μάθημα στην σχολή μας, ακολουθείται από έναν αριθμό, δηλαδή μια τιμή που του αντιστοιχεί, και την παίρνουμε όταν περάσουμε με επιτυχία το μάθημα. Αυτός ο αριθμός είναι για τον φόρτο εργασίας που ξόδεψε για να επιτύχει στο μάθημα.

Σύμφωνα λοιπόν και με τα ελληνικά πανεπιστήμια και την επίσημη ιστοσελίδα του Τει Πειραιά :

ECTS ονομάζεται το Ευρωπαϊκό σύστημα διδακτικών μονάδων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσδίδει μια αριθμητική τιμή σε κάθε μάθημα. Η αριθμητική τιμή είναι αντίστοιχη με το φόρτο εργασίας του φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος.

Το ECTS, δηλαδή European Credit Transfer System, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS με σκοπό να διευκολύνει τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης των σπουδών στο εξωτερικό αποτιμώντας και/ή μεταφέροντας την εργασία του συμμετέχοντος φοιτητή (μεταφορά διδακτικών μονάδων) μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων.

Το ECTS βασίζεται στην αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το ECTS έγινε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρέχει διαφάνεια με τα ακόλουθα:

  • Ένα σύνολο πληροφοριών για τους φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων, τμημάτων/σχολών, με την οργάνωση και τη δομή του προγράμματος σπουδών και τα μαθήματα.
  • Οι ECTS διδακτικές μονάδες, που είναι μια αριθμητική τιμή για κάθε μάθημα, περιγράφουν το φόρτο εργασίας του φοιτητή για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος.
  • Το πιστοποιητικό ακαδημαϊκής επίδοσης, το οποίο δείχνει την επίδοση του φοιτητή με τρόπο κατανοητό, κοινά αποδεκτό και εύκολα μεταφερόμενο από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
  • Tη συμφωνία επίδοσης, η οποία καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών και τις ECTS μονάδες που θα κατοχυρωθούν στον φοιτητή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της περιόδου σπουδών στο εξωτερικό, δεσμεύοντας τα συμμετέχοντα ιδρύματα.

 Πλεονεκτήματα του ECTS

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο ECTS παίρνουν όλες τις διδακτικές μονάδες για την ακαδημαϊκή τους εργασία που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο στο ECTS ίδρυμα και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν αυτές τις διδακτικές μονάδες από το ένα ίδρυμα στο άλλο, αρκεί να προϋπάρχει συμφωνία μεταξύ των ιδρυμάτων που συμμετέχουν.

Όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών που έχει προηγούμενα καθορισθεί από τα ιδρύματα προέλευσης και υποδοχής, θα γίνει αυτόματα η μεταφορά των διδακτικών μονάδων και ο φοιτητής θα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα σπουδών στο ίδρυμα προέλευσης χωρίς να χάνει χρόνο ή διδακτικές μονάδες. Εάν ο φοιτητής αποφασίσει να μείνει στο ίδρυμα υποδοχής και να πάρει το δίπλωμά του εκεί οφείλει να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών του στους νόμους και στους κανόνες της χώρας υποδοχής, του ιδρύματος και του τμήματος. Οι φοιτητές που επιλέγονται από κάθε ίδρυμα για να συμμετάσχουν στο ECTS μπορούν να πάρουν υποτροφία μόνο αν πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις επιλογής για μια υποτροφία ERASMUS.

 

Αρθρογράφος: Εύη Μακαβέλου

Γεννήθηκα και κατοικώ στην Αθήνα. Είμαι 23 ετών και σπουδάζω στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω λογοτεχνία κυρίως, βλέπω τους φίλους μου, κάνω γιόγκα και μαθήματα χορού, με αγαπημένο μου είδος το τάγνκο.. Επίσης λατρεύω το θέατρο, τον κινηματογράφο και φυσικά τα ταξίδια. Πάντα μου άρεσε να εκφράζω τις σκέψεις μου, τις ανησυχίες μου και τα συναισθήματά μου στο χαρτί είτε γράφοντας ημερολόγιο και στιχάκια παλιότερα, είτε τώρα μέσω των άρθρων. Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα αυτά που θα μοιράζομαι μαζί σας!
Δείτε όλους τους αρθρογράφους

Δείτε επίσης

ALBA Graduate Business School: Προκήρυξη Υποτροφιών για το Πρόγραμμα MSc in Business for Lawyers

Το ALBA Graduate Business School, Τhe American College of Greece ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για την 20η  Ακαδημαϊκή Σειρά του Προγράμματος MSc in Businessfor Lawyers που έχει έναρξη τον ...

Mad Video Music Awards 2019 by Coca-Cola

Mad Video Music Awards 2019  by Coca-Cola Στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου  Tae Kwon Do Πέμπτη ...

The Cure live στο EJEKT Festival 2019!

The Cure στο EJEKT Festival 2019! Πλατεία Νερού, Φάληρο Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 Το 2019, ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *