Πώς να πεις «όχι» σε μια πρόσκληση για έξοδο!

Έχεις γυρίσει μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη με μαθήματα στην σχολή και γενικότερα είσαι στο τρέξιμο από νωρίς το πρωί και το μόνο που θέλεις είναι να χαλαρώσεις επιτέλους στον καναπέ σου, εσύ κι η μοναξιά σου.

Και τότε είναι που χτυπάει ασταμάτητα το τηλέφωνο και μαζί το messenger στο κινητό σου και βλέπεις τις προτάσεις για έξοδο να «πέφτουν βροχή».

Τι θέλω να σου πω με αυτή την μικρή εισαγωγή μου; Θέλω να σου πω ότι όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε πραγματικά για τον α ή β λόγο στο σπίτι μας, τότε είναι που θα μας θυμηθούνε όλοι και θα θέλουν να κανονίσουμε κι όταν θέλουμε «απεγνωσμένα» να βγούμε για ένα ποτάκι ή καφεδάκι σαν άνθρωποι κι εμείς, τότε είναι που δεν μας θυμάται κανείς, σαν να μην υπάρχουμε ή όλοι μας οι φίλοι έχουν κανονίσει κάτι κι εμείς δεν χωράμε βέβαια πουθενά.

Όμως για χάρη του άρθρου ας μείνουμε στο πρώτο σενάριο. Έστω λοιπόν ότι έχεις πρόσκληση για έξοδο και για τους δικούς σου λόγους, εκτός από κούραση, θες να πεις «όχι», αλλά χωρίς να φανείς αγενής ή χωρίς να αποκαλύψεις την πραγματική αιτία. Τι κάνεις τότε λοιπόν;

1.Λες την αλήθεια στην περίπτωση που είχες όντως μια κουραστική μέρα και δεν θες να βγεις. Αν βέβαια η παρέα σου επιμένει και σου λέει πως θα σε χαλαρώσει μια μπύρα μετά το μάθημα, τότε πρόβαλε σαν ένα ακόμη επιχείρημα, πώς πρέπει να παραδώσεις μια εργασία, όπου το βράδυ λήγει η προθεσμία της και δεν προλαβαίνεις με τίποτα.

2.Αν έχεις ήδη κανονίσει κάτι άλλο ή περιμένεις παρέα στο σπίτι, αλλά δεν θες να το πεις στους φίλους ή φίλες που σε κάλεσαν να βγείτε έξω, τότε μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν νιώθεις πολύ καλά π.χ. σε πονάει το στομάχι σου ή για τις κοπέλες, μπορείτε να πείτε πως έχετε περίοδο και είστε χάλια.

3.Αν πάλι έχεις σκοπό να βγεις και να πας σε κάποιο γνωστό στέκι για παράδειγμα στην γειτονιά σου και πιστεύεις ότι θα πέσεις επάνω σε γνωστό, και πιο πολύ στον φίλο ή φίλη που σε κάλεσε κι εσύ αρνήθηκες, τότε πες εξ’ αρχής την αλήθεια, αλλά με λίγο «σάλτσα », για να μην φανείς αγενής. Για παράδειγμα πες ότι θα ήθελες πολύ να πας μαζί τους, αλλά ήδη σου είχαν προτείνει και δεν μπορείς να το ακυρώσεις, γιατί σε θέλουν για να συζητήσετε κάτι σημαντικό.